Omul de afaceri George Brailoiu, intrat recent in posesia unor manuscrise ale lui Emil Cioran, va participa, marti, in Aula Academiei la o sesiune dedicata lui Cioran, cadru in care va primi cea mai mare distinctie a Academiei, Meritul Academic, pentru ca a recuperat aceste manuscrise si le-a daruit statului roman, a declarat, luni, fostul presedinte al institutiei, Eugen Simion, citat de Agerpres.

George BrailoiuFoto: Agerpres

"In primul rand, sunt foarte bucuros ca un roman a putut achizitiona aceste manuscrise. Apoi, sunt aproape orgolios si multumit ca manuscrisele lui Cioran au ajuns la o suma atat de fabuloasa. In al treilea rand, sunt si mai multumit ca am auzit de la radio ca proprietarul acestor manuscrise vrea sa le daruiasca Romaniei si in al patrulea rand, si lucrul cel mai important, nu-i cunosc coordonatele. I-as da un telefon sa-l rog sa cedeze, sa doneze aceste manuscrise Bibliotecii Academiei Romane (BAR), este tezaurul spiritualitatii romanesti. Il anunt pe aceasta cale ca exista 11 milioane de documente in BAR, ceea ce inseamna toata arhiva spirituala a poporului roman, ceea ce presupune ca manuscrisele acestea ar trebui sa fie acolo", a spus Simion.

El a mentionat ca Academia Romana se pregateste sa editeze in celebra editie de tip Pleiade, in doua volume, toate scrierile romanesti ale lui Emil Cioran.

"Le-am putea adauga pe cele detinute de domnul Brailoiu, acestei editii. Cinci argumente pentru el, pe care il felicit ca le-a cumparat. Inseamna ca e un om de cultura si un bun patriot. Veti fi de zece ori mai mult, daca veti face ce va sugerez eu in momentul de fata", a mai spus apreciatul critic literar.

La randul sau, Brailoiu a declarat ca va dona celebrele documente statului roman. El a subliniat ca a cumparat absolut tot ceea ce a fost scos la licitatie.

"Am licitat, am supralicitat si m-am folosit de o clauza din regulamentul de organizare a licitatiei si, la sfarsit, am preluat si ceea ce castigasera altii, pentru ca au fost 30 de competitori", a adaugat George Brailoiu.

Un colectionar american de origine romana a cumparat colectia Cioran licitata joi, la Paris, pentru 406.000 euro - o suma de patru ori mai mare decat cea estimata.

Intreg lotul de documente apartinand lui Emil Cioran, a fost cumparat de compania KDF-Energy ce apartine lui George Brailoiu, un avocat de 42 de ani. George Brailoiu a declarat ca "este un admirator al lui Cioran si ca a vrut ca documentele sa se intoarca acasa si sa faca parte din patrimoniul national".

Compania KDF Energy este lider pe piata romaneasca a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Compania a fost infiintata in 2002, are filiale in Bulgaria, Grecia si Lituania si este in totalitate controlata de omul de afaceri George Brailoiu.