Inspectia Judiciara de pe langa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat din oficiu si verifica "aspecte legate de cauzele aflate pe rolul instantelor din Romania privindu-l pe Dinel Nutu (fost Staicu) - urmarit international".

"Avand in vedere prezentarea de catre diferite institutii din presa a unor aspecte legate de cauzele aflate pe rolul instantelor din Romania privind pe Dinel Nutu (fost Staicu) - urmarit international, Consiliul Superior al Magistraturii informeaza ca Inspectia Judiciara de pe langa Plenul CSM s-a sesizat din oficiu si va proceda in perioada imediat urmatoare la efectuarea verificarilor care se impun", se arata intr-un comunicat remis vineri de CSM.

CSM aduce totodata "precizari legate de circuitul dosarelor privitoare la Dinel Nutu (fost Staicu)", in baza datelor furnizate de Judecatoria sector 4 Bucuresti, precum si din informatiile comunicate de purtatorul de cuvant al Judecatoriei sector 2 Bucuresti.

CSM mentioneaza ca dosarul aflat pe rolul Judecatoriei sector 4 - privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR), in care Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare cu executare - a fost comunicat Curtii de Apel Bucuresti la data de 10 ianuarie 2011, "conform evidentei ECRIS".

Reprezentantii CSM sustin ca procurorii DNA, care aveau "suspiciuni ca inculpatul intentiona sa se sustraga de la executarea acestei pedepse", ar fi trebuit sa ceara interdictie de a parasi tara in acest dosar (n.r. privind fraudarea BIR), si nu in cel de-al doilea, aflat la Judecatoria Sectorului 2, unde o astfel de cerere a fost formulata dar respinsa.

"De la data de 10 ianuarie 2011, DNA a avut la indemana posibilitatea depunerii cererii de luare a masurilor asiguratorii la Curtea de Apel Bucuresti, pe rolul careia, tot de la acea data se afla dosarul in cauza, primul termen de judecata pentru recurs fiind fixat de CAB la 7 februarie 2011", spune CSM.

"Elementele pe care se putea fundamenta o eventuala decizie de luare a masurii asiguratorii erau continute in dosarul transmis Curtii de Apel Bucuresti, Judecatoria sector 2 avand pe rol alt dosar, cu probatoriu si elemente diferite, vizand aceeasi persoana, insa cu grad relativ de concludenta in legatura cu necesitatea dispunerii acestei masuri", arata CSM.

Procurorii au cerut o interdictie de a parasi tara pentru Dinel Staicu la sfarsitul lunii ianuarie, principalul motiv invocat fiind intentia lui de a-si schimba numele, insa nu au reusit sa-i convinga pe judecatori ca omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregateste sa fuga din tara.

Cererea a fost formulata de procurorul de sedinta in 16 februarie 2011, in procesul in care Dinel Staicu este judecat de magistratii Judecatoriei Sectorului 2 pentru "asociere in vederea savarsirii de infractiuni", dosar in care omul de afaceri este acuzat, alaturi de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Medias ( n.r - alt dosar fata de cel in care Staicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru prejudicierea BIR).

  • Vezi in documentul atasat raspunsul remis HotNews.ro de Parchetul General, cu privire la motivele instantei de a respinge solicitarea DNA

Dinel Staicu si-a schimbat numele in Dinel Nutu, el facand o solicitare pe cale administrativa de schimbare a numelui, care a fost aprobata de Consiliul Local si publicata in Monitorul Oficial in 10 ianuarie 2011.

Staicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor in data de 4 aprilie. Omul de afaceri a fost de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit insa legal de la 1 aprilie, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare miercuri, 6 aprilie, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au cerut informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date.

Seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, a afirmat, miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca politistii au informatii ca Dinel Staicu ar fi parasit tara in cursul zilei de duminica, plecand in Ungaria "si de acolo mai departe cu avionul".

Joi, Dinel Nutu a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare care va fi pus in aplicare prin Interpol.