Procurorii au cerut o interdictie de a parasi tara pentru Dinel Staicu in 16 februarie 2011, principalul motiv invocat fiind intentia lui de a-si schimba numele, insa nu au reusit sa-i convinga pe judecatori ca omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregateste sa fuga din tara, relateaza Mediafax.

Cererea a fost formulata de procurorul de sedinta in 16 februarie 2011, in procesul in care Dinel Staicu este judecat de magistratii Judecatoriei Sectorului 2 pentru "asociere in vederea savarsirii de infractiuni", dosar in care omul de afaceri este acuzat, alaturi de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Medias. Acesta este un alt dosar fata de cel in care Staicu, in prezent Dinel Nutu, a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru prejudicierea Bancii Internationale a Religiilor.

Procurorul de sedinta, Daniela Baloi, a cerut instantei sa ia fata de Staicu "masura obligarii de a nu parasi tara". Potrivit incheierii de sedinta din 16 februarie 2011, comunicata agentiei Mediafax de Judecatoria Sectorului 2 in temeiul Legii 544 din 2001, procurorul a apreciat, in sustinerea cererii sale, ca, in ceea ce-l priveste pe Dinel Staicu, sunt "intrunite conditiile legii in acest sens".

(Procurorul, n.r.) "Invedereaza ca este indeplinita conditia cu privire la probele in baza carora exista presupunerea rezonabila ca inculpatul a savarsit infractiunile pentru care s-a dispus trimiterea in judecata, mijloace de proba expuse in actul de sesizare si evidentiate prin declaratiile martorilor, inscrisurile depuse la dosar din care rezulta modalitatea de comitere a infractiunilor si nu in ultimul rand declaratiile inculpatilor din care rezulta rolul pe care inculpatul Dinel Staicu l-a avut in derularea activitatii infractionale. (...) la acest moment procesual, (procurorul, n.r.) apreciaza ca este necesara luarea acestei masuri preventive pentru buna desfasurare a procesului penal, considerand ca, prin modul de derulare a procesului penal pana la acest moment, data fiind prezenta inculpatului la judecata precum si demersurile efectuate de inculpat de schimbare a numelui, existand astfel posibilitatea sustragerii de la judecata a inculpatului", se precizeaza in incheierea de sedinta.

Procurorul acuza, in sustinerea cererii sale, ca Staicu "nu s-a mai prezentat, dupa audiere, la termenele ulterioare", iar lipsa aparatorului ales la termenul anterior "nu constituie altceva decat un mod de tergiversare a cauzei".

Procurorul a cerut ca instanta sa aiba in vedere si faptul ca Dinel Staicu fusese condamnat deja in cauza privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor, chiar daca, la momentul februarie 2011, condamnarea nu era definitiva.

"Astfel, ca o garantie a bunei desfasurari a procesului penal, (procurorul, n.r.) solicita ca, in conformitate cu articolul 136 din Codul de procedura penala, sa se admita cererea formulata si, in temeiul articolelor 143 si 145 indice 1 din Codul de procedura penala, sa se dispuna luarea masurii obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatul Dinel Staicu", se mai arata in document.

In replica la cererea procurorului, avocatul lui Dinel Staicu a cerut instantei sa respinga solicitarea de instituire a interdictiei de a parasi tara pentru clientul sau. Motivele sale au fost, pe de-o parte, ca omul de afaceri nu era obligat sa anunte instanta cu privire la intentia de a-si schimba numele si, pe de alta parte, ca interdictia nu a fost dispusa in dosarul privind fraudarea BIR, aflat atunci in faza de recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

(Avocatul, n.r.) "Arata ca nu exista obligativitatea inculpatului de a instiinta instanta cu privire la modificarea numelui. Invedereaza ca motivul schimbarii numelui il constituie faptul ca inculpatul urmeaza a se casatori cu numita N(...).L(...)., insa codul numeric personal va ramane in orice situatie acelasi, precizand ca in aceasta situatie nu poate fi vorba de o sustragere. In ceea ce priveste dosarul 14165/4/2006, aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, precizeaza ca in acest dosar nu s-a dispus o astfel de masura, desi inculpatul Dinel Staicu a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti", scrie instanta in incheierea de sedinta.

Procurorul a replicat ca Parchetul solicita ca instanta sa aiba in vedere "persoana inculpatului Dinel Staicu", in raport de "infractiunile comise".

"Cu privire la cererea de schimbare a numelui, (procurorul, n.r.) apreciaza ca poate fi un demers privitor la tendinta de sustragere, in raport de lipsa de la judecata a acestuia", se mai arata in document.

Avocatul lui Staicu a replicat promitand ca, pana la urmatorul termen, va produce dovada ca pe "viitoarea" sotie a lui Staicu "o cheama N(...)L(...)". Avocatul a respins si acuzatiile conform carora omul de afaceri s-ar fi sustras de la judecata, demonstrand ca, la termenul anterior celui din 16 februarie, omul de afaceri nu s-a prezentat pentru ca a mai avut un termen de judecata intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Dolj.

"Deliberand, in raport de motivele invocate de Ministerul Public si avand in vedere conditiile prevazute de articolul 136 alineat 1 litera 'c' si alineatul 8 din Codul de procedura penala si articolul 143 din Codul de procedura penala, instanta respinge cererea de luare a masurii obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatul Dinel Staicu, avand in vedere ca motivele invocate in cerere nu constituie motive necesare si suficiente care sa conduca la concluzia ca, pentru realizarea scopului procesului penal si buna desfasurare a acestuia, este utila luarea acestei masuri", se arata in documentul citat.

Judecatorul care a luat aceasta decizie este Carmen Constanta Balaci.

Dinel Staicu si-a schimbat numele in Dinel Nutu, el facand o solicitare pe cale administrativa de schimbare a numelui, care a fost aprobata de Consiliul Local si publicata in Monitorul Oficial in 10 ianuarie 2011.

Staicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor in data de 4 aprilie. Omul de afaceri a fost de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit insa legal de la 1 aprilie, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare miercuri, 6 aprilie, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au cerut informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date.

Seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, a afirmat, miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca politistii au informatii ca Dinel Staicu ar fi parasit tara in cursul zilei de duminica, plecand in Ungaria "si de acolo mai departe cu avionul".

"Este doar o informatie, in prezent o verificam", a spus Popa, la postul B1 TV. Seful politiei a precizat ca Dinel Staicu nu a apucat sa obtina si un pasaport pe noul nume - Dinel Nutu -, ci doar o carte de identitate, cu doua zile inainte de a pleca, in 1 aprilie.

"O sa-l prindem si o sa-l aducem in tara", a mai declarat seful Politiei Romane.

Joi, Dinel Nutu a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare care va fi pus in aplicare prin Interpol.