A sasea runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa il dezvolte in Europa va avea loc miercuri, la Bucuresti, informeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat.

Negocierile vor fi conduse de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, si, respectiv, Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor.

Delegatiile, avand o componenta inter-institutionala, vor continua negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterala in domeniul apararii antiracheta.

Programul prevede si consultari ale sefilor de delegatii, anterior lucrarilor din plen.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat acceptarea invitatiei partii americane, transmisa de Presedintele SUA, Barack Obama, privind participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta american din Europa.

Sistemul este dezvoltat intr-o abordare adaptiva in etape, de natura sa garanteze acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva posibilelor amenintari reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune.

Pana la acest moment s-au desfasurat cinci runde de negocieri la 17 iunie 2010, la 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010 si 8 martie 2011.

Procesul de negociere a fost precedat de doua runde de consultari, la 4 februarie si 11 mai 2010.