Csibi Barna, functionarul public care a fost mutat pe 18 martie din Miercurea Ciuc la Abrud (in Tara Motilor), la patru zile dupa ce extremistul maghiar a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu in spatiul public, a depus luni o petitie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Csibi Barna acuza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Directia Generala a Finantelor Publice Harghita (DGFP Harghita) ca au luat decizia detasarii pe criteriu etnic si din cauza convingerilor politice. Barna sustine ca masura detasarii a fost luata ca o sanctiune, in conditiile in care detasarea nu poate fi, legal, utilizata ca masura punitiva, a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Csibi BarnaFoto: Hotnews

Csaba Asztalos

Csaba Asztalos

Foto: AGERPRES

Contactat de HotNews.ro, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat ca a primit luni o petitie din partea lui Csibi Barna impotriva deciziei de detasare la Abrud. In ce priveste convingerile politice invocate de Csibi Barna in petitia inaintata CNCD, Csaba Asztalos a explicat ca "Barna considera ca Avram Iancu este perceput de maghiari ca fiind un criminal de razboi care a savarsit crime impotriva maghiarilor in acea perioada, dar populatia romana il vede ca un erou".

Presedintele Consiliului a precizat, insa, intr-un comentariu propriu, ca "perceptia diferita a comunitatilor asupra unui personaj istoric nu justifica fapte de incitare asupra unor comunitati, cum ar fi executia in public a lui Avram Iancu".

"Vom efectua citarea partilor, ANAF si DGFP Harghita, le vom prezenta petitia si speram ca intr-o luna aceasta sa fie solutionata. Eu am sa ma abtin in acest dosar si nu o sa particip la solutionarea petitiei, pentru ca m-am antepronuntat", a continuat Csaba Asztalos.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 24 martie, presedintele CNCD declara ca decizia ANAF de a-l detasa pe extremistul maghiar Csibi Barna in Tara Motilor "poate fi calificata ca un abuz si poate fi interpretata si ca o discriminare pe criteriu etnic".

Csibi Barna este singurul functionar detasat din Harghita in trei ani

In ultimii trei ani, nicio persoana nu a fost detasata de la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, a declarat pentru HotNews.ro directorul executiv al DGFP Harghita, Kedves Emeric.

"Decizia detasarii unui functionar public intre judete este luata de presedintele ANAF", a explicat directorul executiv al DGFP Harghita. Kedves Emeric a precizat ca cea mai recenta detasare la institutia pe care o conduce, in ultimii 4 ani, este a sa. "Doar eu am fost detasat, in 2007, pentru imbunatatirea activitatii profesionale", a declarat acesta. Si in cazul sau, hotararea a fost luata de presedintele ANAF de la acea vreme, Daniel Chitoiu. Kedves Emeric a fost detasat in Covasna, tot ca director executiv.

In cazul lui Csibi Barna, motivul detasarii este "ca a lezat imaginea institutiei", a continuat Kedves Emeric.

Csibi Barna: S-a facut o legatura nu tocmai profesionala intre libera mea exprimare din timpul meu liber si detasare

"Voi depune si o contestatie impotriva deciziei directorului ANAF de a ma detasa la Abrud. Mi s-a pus in fata un dosar de presa si, din cate am citit acolo, imi dau seama ca s-a facut o legatura nu tocmai profesionala intre actul privind libera mea exprimare facut in timpul meu liber si aceasta detasare. Ceea ce vreau sa va spun este ca detasarea nu este o masura disciplinara conform legii functionarului public", a declarat Csibi Barna pe 21 martie la Realitatea TV, citat de Evz.ro.

De unde a pornit scandalul

Vezi mai multe din Stiri, evenimente pe 220.ro

Csibi Barna a spanzurat papusa cu chipul lui Avram Iancu pe data de 14 martie. Pe data de 18 martie, ANAF anunta, intr-un comunicat de presa, ca "functionarul public Csibi Barna (...) a incalcat prevederi ale Legii nr. 7 din 18 februarie 2004, republicata, privind Codul de conduita a functionarilor publici". Potrivit articolului 7 din lege, invocat de Agentie, "functionarii publici au obligatia de a apara in mod loial prestigiul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si de a se abtine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia".

In acelasi comunicat, ANAF anunta ca presedintele Agentiei, Sorin Blejnar, "a dispus detasarea pentru 6 luni a functionarului public Csibi Barna la Administratia Finantelor Publice a orasului Abrud, judetul Alba".

Detasarea nu este o sanctiune disciplinara, se arata in Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. In lege este prevazut ca:

  • Detasarea se dispune in interesul autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, pentru o perioada de cel mult 6 luni. In cursul unui an calendaristic un functionar public poate fi detasat mai mult de 6 luni numai cu acordul sau scris.(Art. 77 - alin.1)
  • Pe perioada detasarii functionarul public isi pastreaza functia publica si salariul. Daca salariul corespunzator functiei publice pe care este detasat este mai mare, el are dreptul la acest salariu. Pe timpul detasarii in alta localitate autoritatea sau institutia publica beneficiara este obligata sa-i suporte costul integral al transportului, dus si intors, cel putin o data pe luna, al cazarii si al indemnizatiei de detasare (Art. 77 - alin.4).

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale fata de Csibi Barna

Pe 21 martie, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Csibi Barna. "Cauza, avand ca obiect incidentul produs la data de 14.03.2011, in centrul Municipiului Miercurea Ciuc, de catre invinuitul Csibi Barna, a fost preluata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedura penala, la propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita", se arata intr-un comunicat al Parchetului, citat de Mediafax.

Dosarul a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme, dupa ce, initial, cercetarile fusesera declansate de Parchetul Tribunalului Harghita, care s-a autosesizat in acest caz.

Barna a fost audiat de Comisia de Disciplina a DGFP Harghita. Decizia Comisiei nu poate fi aplicata pana cand instanta nu da sentinta definitiva

Pe 24 martie, Csibi Barna a fost audiat de Comisia de Disciplina a DGFP Harghita, al carei angajat era in data de 14 martie. Comisia de Disciplina va stabili daca fapta sa aduce atingere prestigiului institutiei si daca acest comportament este incompatibil cu calitatea de functionar public, potrivit Agerpres.

Csibi Barna risca sa primeasca o sanctiune ce poate merge de la mustrare si diminuarea salariului sau suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare, pana la destituirea din functia publica.

Indiferent insa de decizia luata, ea nu poate fi aplicata pana cand instanta nu da o sentinta definitiva in acest caz, transmite Agerpres. Potrivit statutului functionarului public, "in cazul in care fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara si ca infractiune, procedura angajarii raspunderii disciplinare se suspenda pana la data in care instanta judecatoreasca dispune achitarea sau incetarea procesului penal".