Romanii care vor refuza un loc de munca sau cei care nu vor accepta sa participe la cursuri de formare profesionala nu vor mai beneficia de niciun ajutor social, a declarat luni, la dezbaterea proiectului de Lege a asistentei sociale, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Nicolae Ivaschescu, citat de Mediafax.

Primarul orasului Mizil, Emil Proscan, a reprosat reprezentantilor Ministerului Muncii ca proiectul de lege privind asistenta sociala incurajeaza nemunca, intrucat beneficiarii de venit minim garantat refuza de multe ori locul de munca, motivand ca daca stau acasa primesc, din prestatii sociale, aceeasi suma de bani.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Nocolae Ivaschescu a precizat insa ca au fost facute controale la nivelul primariilor pentru a verifica daca beneficiarii de venit minim garantat fac munca in folosul comunitatii, asa cum prevede legea, si acolo unde s-a constat ca nu se intampla acest lucru, a fost intrerupta acordarea prestatiei sociale.

"Vrem sa restrangem accesul la ajutoare, sa le dam numai acolo unde este nevoie. Daca nu vor sa munceasca, de la stat nu vor mai primi niciun ban. (...) Incurajam munca, nu nemunca. Prestatiile vor fi mult mai atent verificate", a spus Ivaschescu.

Secretarul de stat a mai spus ca, in acelasi timp, autoritatile se gandesc la o forma de a stimula angajatorii sa incadreze in munca persoane care primesc venitul minim garantat.

Refuzul unui loc de munca, a participarii la cursuri de formare, recalificare sau alte masuri active poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la incetarea acestuia si la interdictia de acordare pe o anumita perioada, conform proiectului Legii asistentei sociale.

Proiectul de lege va fi in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pana in 24 martie.