Ramasitele evreilor descoperite la sfarsitul anului trecut intr-o groapa comuna, in zona numita "Valea Climoaiei", in padurea din comuna ieseana Popricani, vor fi inhumate luni, la Cimitirul Evreiesc din Iasi. Ceremonia de reinhumare si serviciul religios au loc la ora 15.

"Ne exprimam convingerea ca finalizarea acestor fapte dureroase din istorie, de ucidere a unor oameni complet nevinovati, avand doar vina de a se fi nascut evrei, constituie un argument de impotrivire la invrajbirea intre oameni pe considerente de apartenenta la o anume etnie sau la un cult religios", afirma Dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, si Ing. Abraham Ghiltman, liderul Comunitatii Evreilor Iasi, intr-un comunicat comun de presa transmis HotNews.ro.

.

Comunitatea evreilor din Romania noteaza, in acest comunicat, "in mod special demersurile domnului Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, pentru finalizarea investigatiilor legale efecutate de Autoritatile Publice indrituite".

La inceputul lunii noiembrie, istoricii si arheologii au descoperit o groapa comuna care adaposteste corpurile a 100 de evrei ucisi in anul 1941, intr-o padure din nord-estul Romaniei. In padurea din comuna Popricani, in zona numita "Valea Climoaiei", au inceput sa iasa la iveala urmele unui masacru care era doar pomenit in amintirile a catorva localnici. Cercetatorii spun ca peste o suta de evrei - barbati, femei si copii - au fost impuscati de Armata romana in anul 1941, la ordinul lui Antonescu, dupa cum scria atunci Ziarul de Iasi.

Evreii erau asezati cate zece pe marginea gropii si impuscati, dupa ce erau dezbracati si terorizati cu imaginea celor impuscati anterior.

Ziarul de Iasi noteaza ca exista si astazi martori ai acelor scene. Daca cei mai multi aveau pe atunci doar citiva ani si au auzit de la parinti cele intimplate, in satul Cuza Voda din Popricani traieste un martor ocular al masacrului. Un pensionar de 88 de ani care, atunci, a fost pe punctul de a fi aruncat in groapa laolalta cu evreii.

Avea 16 ani si a reusit sa scape de executia gloantelor dupa ce a demonstrat ca el, de fapt, nu este evreu. Desi s-a sapat si cu ani in urma in zone indicate de localnici pentru a se descoperi gropi comune in care au fost ingropati evreii ucisi in timpul pogromului de la Iasi, se pare ca sapaturile au fost superficiale si in zone apropiate celor reale.

Cercetatorul Adrian Cioflanca impreuna cu o echipa de arheologi condusa de dr. Neculai Bolohan, de la Facultatea de Istorie din Iasi, au reluat cazul si, cu ajutorul batrinului de 88 de ani, au reusit sa scoata la iveala ramasitele evreilor carora li s-a luat viata in 1941. Craniile a 16 dintre ei si parti din corpuri au fost dezgropate in ultimele zile in Valea Climoaiei, iar sapaturile continua.

S-au descoperit, de asemenea, gloante ce apartineau Pirotehniei Armatei sau produse la Copsa Mica Cugir, fabricate in 1939 si 1940, fapt ce atesta implicarea romanilor in pogrom. Conform martorului cheie, au fost ucisi atunci si ingropati in "Valea Climoaiei" peste o suta de evrei.