O grupare specializata in infractiuni informatice, care actiona in Romania, Germania si Olanda, a fost destructurata de politistii bucuresteni de la combaterea criminalitatii organizate, sase persoane fiind arestate preventiv, a anuntat sambata Inspectoratul General al Politiei Romane, potrivit Agerpres. Potrivit IGPR, sase dintre cei zece membri ai gruparii au fost arestati preventiv, iar cercetarile in acest caz continua.

In urma investigatiilor desfasurate in ultimele sase luni, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate din Bucuresti, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu sprijinul structurilor de suport informational din IGPR, DOS, DGIPI si jandarmi din cadrul BSIJ, au reusit destructurarea acestei grupari specializate in confectionarea de echipamente de copiere a informatiilor de pe cardurile bancare la ATM-uri, falsificarea instrumentelor de plata electronica si efectuarea de retrageri frauduloase.

Grupul infractional era format din 10 persoane, care aveau ca mod de operare confectionarea de echipamente electronice, asamblarea acestora si realizarea unor dispozitive identice ca marime si culoare cu partile componente ale bancomatelor, precizeaza IGPR.

Dispozitivele erau instalate pe ATM-uri care apartineau unor banci comerciale din Germania si Olanda unde erau copiate informatiile de pe banda magnetica a cardului, precum si codul PIN aferent. Datele erau prelucrate si inscriptionate pe cartele PVC cu banda magnetica care urmau sa fie folosite pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

Procurorii bucuresteni au solicitat si obtinut 14 autorizatii de perchezitie domiciliara, care au fost efectuate la data de 31 martie, la locuintele suspectilor, cu acest prilej fiind ridicate dispozitive artizanale de fraudare a cardurilor bancare, medii optice de stocare, sisteme informatice, cartele PVC cu banda magnetica, scule si instrumente profesionale folosite pentru confectionarea dispozitivelor, diferite sume de bani.

Conform sursei citate, impotriva suspectilor a fost inceputa urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de detinere de echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica, falsificarea instrumentelor de plata electronica, detinerea de instrumente de plata electronica falsificate, in vederea punerii in circulatie si efectuarea de operatiuni financiare cu instrumente de plata electronice fara consimtamantul titularului.

Politistii au depistat sase dintre persoanele suspectate, care au fost prezentate, la data de 31 martie, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti cu propunere de punere in miscare a actiunii penale si arestare preventiva, precum si de emitere a mandatelor de arestare preventiva in lipsa pentru ceilalti patru suspecti, propuneri insusite in totalitate de catre procurori, a informat IGPR.

La data de 1 aprilie, inculpatii au fost prezentati magistratilor din cadrul Tribunalului Bucuresti, care au emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele celor sase.