"Seful Sectiei Politice din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene de la Bucuresti le-a spus consilierilor politici ai ambasadei ca unul dintre motivele pentru care Raportul Comisiei nu a invocat clauza de salvgardare pe justitie a fost din cauza reticentei unor state UE cum ca acest lucru ar avea un impact asupra cooperarii continue din alte domenii, inclusiv dorinta Romaniei de a accepta mandatele de arest a statelor membre UE. Mai mult decat atat, exista ingrijorarea ca invocarea clauzei de salvgardare ar avea un impact asupra dorintei Romaniei de a accepta romanii repatriati din alte state UE", se arata intr-o telegrama trimisa la Washington de catre Ambasada SUA la Bucuresti in 2008 si consultata de HotNews.ro.

Intr-o telegrama din 2008 intitulata "Bland Justice: Judicial Insiders Decry Weak EC Interim Report On Romanian Justice Reform", ambasada SUA vorbeste despre pasii Romaniei spre o reforma a sistemului judiciar si despre Raportul interimar pe Justitie al Comisiei Europene.

"In mod interesant, contactele noastre locale din cadrul Comisiei Europene erau intr-un fel jenate fata de limbajul precaut din Raportul oficial al Comisiei pe Justitiei si i-au pus pe oficialii ambasadei sa priveasca declaratiile publice ale Comisiei asupra raportului ca fiind cele mai dure si critice la adresa starii curente a reformei judiciare din Romania", se arata in telegrama.

Un oficial al Comisiei le-ar fi spus consilierilor politici ai ambasadei, potrivit telegramei, ca "unul dintre motivele pentru care Raportul Comisiei nu a invocat clauza de salvgardare pe justitie a fost reticenta unor state UE cum ca acest lucru ar avea un impact asupra cooperarii continue din alte domenii, inclusiv faptul ca Romania era dispusa sa accepte mandatele de arest din statele membre UE. Mai mult decat atat, exista ingrijorarea ca invocarea clauzei de salvgardare ar avea un impact asupra disponibilitatii Romaniei de a accepta cetateni romani repatriati din alte state UE", se arata scris in telegrama.

Intr-unul dintre paragrafe se vorbeste si despre alegerile la conducerea CSM-ului de atunci si despre Lidia Barbulescu, proaspat aleasa ca presedinte al Consiliului. Redam mai jos pasajul relevant:

"Alegerea recenta a conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sublinat ca CSM-ul mai are mult de facut pana sa-si faca curatenie in propria ograda. Alegerea controversata a Lidiei Barbulescu ca presedinte CSM a fost primita cu proteste din partea ONG-urilor - si cateva maraituri din partea Ministerului Public - cum ca vechea garda inca e la conducere. CSM-ul a anuntat initial ca Barbulescu, singurul candidat pentru pozitie, a fost aleasa in unanimitate. Cand Procurorul General Laura Kovesi a protestat, spunand ca ea a votat impotriva lui Barbulescu, conducerea CSM a renumarat voturile si a recunoscut jenata ca nu s-au numarat bine voturile. (Nota: Barbulescu a fost anchetata de catre fostul ministru al Justitiei Monica Macovei pentru abuz de putere atunci cand a incercat sa modifice cerintele examenului pentru intrarea in Barou ca sa asigure admiterea fiicei sale. Ea s-a opus si anularii drepturilor care le permiteau magistratilor sa cumpere anumite proprietati la preturi reduse.) Reprezentanta de la Bucuresti a Comisiei Europene a descris-o pe Barbulescu ca fiind <>".

Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA