"In contextul unei absente a presiunii concurentiale din partea scolilor publice in a le oferi studentilor o educatie de o calitate mai buna decat ce ar putea obtine gratis, scolile private raman dispuse sa comercializeze diplome pe bani", se arata intr-o telegrama trimisa de Ambasada SUA la Bucuresti marcata "Sensitive" si consultata de HotNews.ro. Din context se intelege ca este vorba despre anul 2009.

Intr-un comentariu al ambasadei, marcat ca atare in cadrul telegramei, se arata:

"Cazurile Universitatea Spiru Haret si Universitatea «Petre Andrei» ilustreaza cat de adanc sunt implicate autoritatile in managementul universitatilor private. Existenta scolilor private nu este surprinzatoare, avand in vedere cererea angajatorilor pentru diplome universitare si numarul limitat de locuri disponibile la scolile de stat. In ultima instanta, problema stabilirii standardelor de calitate pentru universitati - atat pentru cele de stat, cat si pentru cele private - este una de baza in Romania. Atat timp cat interesele rezista in fata sistemelor de clasificare (chiar si asociatiile de studenti se opun implacabil, temandu-se de deprecierea diplomelor universitare), Ministerul Educatiei - nu piata - este la mijloc in luarea deciziilor corecte. Acest lucru a devenit mai dificil de facut, pe masura ce universitatile private au devenit mai mari, mai bogate si mai conectate la politic. In contextul unei absente a presiunii concurentiale din partea scolilor publice in a le oferi studentilor o educatie de o calitate mai buna decat ce ar putea obtine gratis, scolile private raman dispuse sa comercializeze diplome pe bani".

Plecand de la declaratiile publice ale presedintelui Traian Basescu potrivit carora educatia romana nu are nicio legatura cu piata muncii si nu ofera nicio garantie a calitatii, ambasada noteaza: "Profesorii universitari titulari - adesea conectati la politic - au tendinta sa reziste oricarei incalcari a teritoriului lor, mai ales daca asta inseamna schimbarea curriculei sau a modelelor de conducere".

In primul paragraf al telegramei este notat ca "Educatia a dominat titlurile ziarelor romane de la inceputul lunii iulie, in urma unui conflict public intre presedintele Traian Basescu si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu (PSD)". "Decizia recenta a Ministerului Educatiei de bloca admiterea la trei universitati private si, in acelasi timp, anularea a mii de diplome au aruncat in criza invatamantul superior romanesc. Una dintre cele trei universitati, Universitatea Spiru Haret cu sediul in Bucuresti, este cea mai mare si cea mai bogata universitate privata din Romania, cu campusuri si programe de invatare la distanta raspandite in toata tara si oferite peste hotare. Disputele privitoare la educatie reprezinta o modalitate facila de a inregistra puncte electorale intr-un an cu alegeri prezidentiale, iar scandalurile reale sau fabricate vor continua probabil sa domine titlurile intreaga toamna", noteaza documentul.

Ambasada relateaza ca in cadrul acestei dezbateri sunt ridicate probleme serioase precum rolul guvernului in invatamantul superior si modul in care scolile pregatesc tinerii pentru o piata a muncii competitiva. "Prea des, spiritul traditionalist al educatorilor, al politicienilor si interesele inradacinate au conspirat la descurajarea reformelor care urmareau sa faca educatia relevanta pentru nevoile studentilor si ale angajatorilor". ​