Marius Petcu s-a prezentat, joi seara, la Directia de Cercetari Penale (DCP), dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis incarcerarea lui pentru 29 de zile, el spunand ca este dezamagit de hotararea instantei si ca nu se astepta la asa ceva dupa binele facut "in astia 20 de ani".

Liderul CNSLR-Fratia a fost adus de sotia lui cu masina condusa de aceasta, un autoturism marca Toyota RAV4, relateaza Mediafax.

Imbracat intr-o geaca de blugi si avand un geamantan in mana, Petcu a ajuns la DCP in jurul orei 20.30, la aproximativ o ora de la decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Petcu s-a declarat dezamagit de hotararea judecatorilor instantei supreme, aratand ca spera ca decizia Curtii de Apel Bucuresti sa fi fost suficient de convingatoare si "sa nu se ajunga aici".

"Cred cu tarie in dreptatea mea si sper sa ma intorc cat mai repede intre ai mei", a spus liderul sindical.

El a adaugat ca avocatii sai nu au stabilit inca un calendar al actiunilor juridice pentru eliberare, dar ca acestia vor face toate demersurile necesare in acest sens.

"Am facut atata bine in astia 20 de ani, nu ma asteptam la asa ceva", a mai spus Marius Petcu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, joi, arestarea preventiva a lui Marius Petcu, acuzat de luare de mita, judecatorii admitand astfel, recursul procurorilor DNA la decizia prin care instanta inferioara stabilise ca liderul CNSLR-Fratia poate fi cercetat in libertate.

Judecatorii au emis pe numele lui Marius Petcu un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Toti cei trei judecatori din complet - Ioana Bogdan, Dorel Matei si Cristina Rotaru, cea din urma fiind si presedinte de complet - au considerat ca se impune incarcerarea liderului CNSLR - Fratia.

In 24 martie, liderul CNSLR-Fratia, Marius Petcu, a fost prins luand mita 40.000 de euro, o parte din banii ceruti omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia sa execute lucrarile la un centru pentru sindicate din Snagov.

Petcu a fost retinut atunci de procurorii anticoruptie, insa Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 25 martie, ca liderul sindical poate fi cercetat in libertate, impunand in cazul lui masura interdictiei de a parasi tara, plus o serie de alte obligatii. El a fost eliberat vineri noapte din arestul Directiei de Cercetari Penale.

Averea lui Marius Petcu

Marius Petcu este unul dintre cei mai bogati lideri sindicali, el avand terenuri in Bucuresti, Ilfov si Teleorman, o casa de vacanta in Ilfov si una de locuit in Capitala, zece conturi si depozite bancare, dintre care trei in euro - in valoare totala de aproape 59.000 si restul in lei - de peste 418.000, potrivit declaratiei sale de avere din 1 noiembrie 2010.

El a notat in declaratie ca a avut un salariu anual de aproape 130.000 de lei in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas, aproape 87.000 de lei la CNSLR-Fratia, 8.700 de lei ca presedinte al IESS, peste 82.000 de lei ca presedinte de onoare al OAMMR, peste 14.000 de lei ca membru al consiliului administrativ la Sind Romania si peste 35.000 de lei ca membru in consiliul administrativ la Realitatea Media. Petcu a mai avut castiguri de aproape 150.000 de lei cu doua proiecte finantate din fonduri europene, pentru cele doua sindicate pe care le conduce.

Marius Petcu este presedintele CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, presedinte de onoare al Ordinului Asistentilor Medicali si al Institutului "Constantin Noica" si administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucuresti. Liderul sindical este asociat in societatile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare si Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul in Craiova, potrivit declaratiei sale de interese.

Consiliul National al Federatiei Sanitas a luat act, joi, de autosuspendarea lui Marius Petcu din functia de presedinte al organizatiei, in timp ce anterior CNSLR-Fratia a decis transferarea prerogativelor catre prim-vicepresedintele Liviu Luca.

Potrivit Gandul, in declaratia de avere a lui Marius Petcu arata ca acesta a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro) in 2009, dintre care 60% realizate din activitati sindicale. Veniturile acestuia au fost completate de banii primiti din activitatea de membru in Consiliul de Administratie al Realitatea - 7%, restul fiind salariile primite prin implicarea acestuia in proiecte europene.

Intrebat in legatura cu justificarea salariului primit de la CNSLR-Fratia, Petcu a raspuns ca nu el este cel care a stabilit in ce fel sa fie remunerat. "Consider ca, atunci cand colegii mei au propus aceasta remunerare, au judecat corect cat valoreaza activitatea pe care o depun, care nu este una de opt ore pe zi, cu semnat de condica, ci este una de 24 de ore din 24, cu sapte zile din sapte", a spus atunci Petcu, pentru "Gandul".

Averea lui Marius Petcu este verificata de Agentia Nationala de Integritate.