"Secretarul de stat Palasca a subliniat ca Guvernul Romaniei este un sustinator ferm al Nabucco, un proiect pe care-l considera vital pentru securitatea energetica europeana, si ca Romania nu va urmari alte proiecte care concureaza cu Nabucco, precum South Stream", se arata intr-o telegrama trimisa de Ambasada SUA la Bucuresti, nedatata, neclasificata, dar cu mentiunea "Sensitive" si consultata de HotNews.ro. Din context, se intelege ca a fost trimisa in perioada 2008. Subiectul telegramei: "Romania, un aliat puternic in diversificarea energiei".

Redam telegrama integral:

"Sumar: Intr-o intalnire din 2 aprilie cu secretarul asistent adjunct Matthew Bryza, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor Viorel Palasca a reafirmat cu fermitate angajamentul Romaniei fata de proiectul de gazoduct Nabucco. Romania continua sa caute sprijinul SUA pentru eforturile sale de a asigura securitatea energetica prin diversificarea furnizorilor. Discutia s-a concentrat pe modul in care sa fie adus gaz azer, turkmen si posibil din Kazahstan in Nabucco. Guvernul Romaniei are de asemenea un angajament pentru un proiect de terminal de Gaz Petrolier Lichefiat / Gaz Natural Lichefiat in portul Constanta, ca parte a strategiei sale de diversificare energetica. Sfarsitul Sumarului.

Intr-o intalnire cordiala cu secretarul asistent adjunct Matthew Bryza, secretarul de stat Palasca a subliniat ca Guvernul Romaniei este un sustinator ferm al Nabucco, un proiect pe care-l considera vital pentru securitatea energetica europeana, si ca Romania nu va urmari alte proiecte care concureaza cu Nabucco, precum South Stream. Palasca, care si-a preluat portofoliul toamna trecuta, s-a adresat activ Azerbaidjanului si Turkmenistanului pentru a incuraja aceste tari sa furnizeze suficient gaz pentru Nabucco. Desi a admis in particular ca Romania ar putea fi interesata de proiectul conductei White Stream, mai ales daca Ucraina se alatura NATO, Palasca crede ca Nabucco este cel mai bun proiect posibil atat pentru Romania, cat si pentru UE.

Palasca a cerut sprijin Guvernului SUA in angajarea Turciei privind tranzitul de gaze pentru Nabucco, precum si privind tranzitul petrolierelor in Bosfor pentru a aproviziona terminalul de Gaz Petrolier Lichefiat / Gaz Natural Lichefiat propus pentru Constanta. El a luat act de recomandarea secretarului asistent adjunct Matthew Bryza potrivit careia, in timp ce Romania poate astepta sustinere din partea SUA, insasi Romania ar trebui sa preia initiativa in cadrul discutiilor cu Turcia despre traversarea stramtorii Bosfor. Palasca a solicitat, de asemenea, sustinerea Guvernului SUA in atragerea de gaz turkmen la Nabucco si in incurajarea Azerbaidjanului si a Turkmenistanului de a lua in considerare furnizarea de Gaz Natural Lichefiat prin Marea Neagra la terminalul Gaz Petrolier Lichefiat / Gaz Natural Lichefiat propus pentru Constanta. Palasca i-a cerut lui Bryza sa le transmita omologilor sai azeri si turkmeni mesajul ca Romania ar saluta investitii energetice realizate de ei, in linie cu achizitia Rompetrol de catre KazMunaiGaz (KMG), anul trecut.

Bryza si Palasca au discutat despre cantitatea de gaz disponibila pentru Nabucco, Palasca spunand ca a inteles ca azerii ar putea exporta cel putin 12 miliarde de metri cub de gaz, posibil mai mult in cazul in care exploatarile offshore sunt complet dezvoltate. Romanii si-au exprimat o anumita ingrijorare ca partea chineza ar putea incheia un acord pentru gazul azer, in cazul in care proiectul Nabucco nu avanseaza. Palasca a descris progresul facut de coordonatorul numit de UE pe Nabucco, Josiah van Aartsen, in determinarea Turciei sa negocieze un acord mai favorabil privind tranzitul de gaze cu Azerbaidjan, in cadrul caruia Turcia ar fi mai degraba o tara de tranzit pentru gaze, decat un trader de gaze, asa cum avusese initial in vedere.

Terminalul GNL propus pentru Constanta este o alta prioritate pentru Romania, a confirmat Palasca. Secretarul asistent adjunct Bryza a subliniat ca romanii trebuie sa preia initiativa in negocierea cu Turcia a unei rute de tranzit pentru petroliere, prin Bosfor. Palasca a raspuns ca Guvernul Romaniei apreciaza asistenta USTDA (n.red., U.S. Trade and Development Agency) in evaluarea fezabilitatii acestui proiect si ca Romania va dezvolta proiectul cu un partener american, daca se dovedeste viabil din punct de vedere comercial. Romania vede Azerbaidjan si Turkmenistan ca posibile surse alternative de GNL pentru a evita subiectul stramtorii Bosfor, a spus el, luand nota de sugestia secretarului asistent adjunct Bryza ca tarile sa analizeze posiblitatea de a instala o statie de lichefiere a gazului pe coasta georgiana a Marii Negre.

Comentariu. Desi evident nelinistita din cauza recentelor acorduri ale tarilor vecine cu Gazprom privind South Stream, Romania ramane un sustinator ferm al Nabucco si, pana acum, nu da nici un semn ca ar astepta sa incheie un acord propriu cu rusii. Cu toate acestea, Romania cauta in mod constant sa se asigure ca SUA sunt pe deplin angajate si ca Nabucco ramane viabil, in ciuda evolutiilor recente. Noi vom continua sa apreciem vizitele secretarului asistent adjunct Bryza si ale altor oficiali cheie din Guvernul SUA pentru a contribui la convingerea Bucurestiului ca trebuie sa isi pastreze pozitia in privinta energiei. Din punct de vedere politic, conducerea Romaniei trebuie sa demonstreze un progres in diversificarea furnizorilor de energie, si nu doar cu privire la Nabucco, dar si pe alte proiecte precum terminalul GNL propus. Sfarsitul comentariului.