O telegrama din 2009 clasificata “Confidential” si intitulata “Calin Stoica, directorul general pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului de Externe, despre chestiuni legate de Marea Neagra” releva temerile Romaniei fata de initiativele Turciei si Rusiei de a exclude alte optiuni decat cele proprii legate de securitatea la Marea Neagra. Telegrama se refera si la optiunile de securitate energetica la Marea Neagra: “Stoica a impartasit viziunea sa asupa celor mai recente negocieri in cadrul Comitetului Interguvernamental pe Nabucco (IGC), la care a participat recent. El a spus ca Turcia parea a avea o atitudine destul de pozitiva in timpul discutiilor, dar ramane de vazut ce va urma”.

Citeste integral telegrama:

Sumar: Polmiloff (oficial al Ambasadei SUA) s-a intalnit in data de 27 februarie cu Calin Stoica, directorul general pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului de Externe, sa discute chestiuni legate de strategia Marii Negre, inclusiv interesul Romaniei fata de propunerea procesului Securitatea la Marea Neagra (“Black Sea Defense Ministerial” in original - BSDM). Stoica a notat ca tarile de la Marea Neagra nu au ajuns la un consens in legatura cu BSDM. El a relatat ca Georgia a discutat cu el chestiunea BSDM si ca Georgia va fi reprezentata la BSDM, dar numai la nivel de ambasador local. Romanii nu au decis inca ce vor face, dar nu agreeaza tentativa de a da un caracter politic BSDM si au propus chiar <> care ar cobori nivelul discutiilor pana la <>. In principiu, romanii sunt impotriva institutionalizarii BlackSeaFor, si nu ar sustine formulari ale OBSH (Operatiunea Black Sea Harmony – n.red.) care sa excluda referiri la alte institutii (NATO, UE, OSCE). El a spus ca Romania ar putea fi de acord cu activitatile BlackSeaFor care implementeaza ceea ce se mentioneaza in acordul de constituire (de exemplu SAR, Port Calls, Operatiuni umanitare, unitati de training) dar nu mai mult de atat. El suspecta ca Rusia doreste sa planteze pe ascuns samanta unei noi arhitecturi europene de securitate mai intai in Marea Negra, ceea ce ar fi in concordanta si cu perspectiva de <> pe care Rusia o are asupra lumii. Stoica a exprimat o relativa preocupare fata de faptul ca interesele Rusiei in Marea Negra pareau sa fie ascultate la Ankara. Stoica a mai furnizat o repede trecere in revista a progreselor in chestiunea energiei la Marea Neagra: Nabucco si White Stream.

Black Sea Defense Ministerial

Intr-o discutie pe chestiuni legate de Black Sea Defense Ministerial, Calin Stoica, directorul general pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului de Externe, a descris cum omologul sau rus Anatoli Antonov, cu care se intalnise recent, incerca sa identifice si sa amplifice diferitele nuante percepute in pozitiile la nivel national dintre Romania si alte state de la Marea Neagra. Stoica a spus ca Antonov, de exemplu, ar spune lucruri de genul ca <>. Din fericire, a notat Stoica, Georgia deja discutase cu Romania preocuparile sale legate de BSDM si ca avea de gand sa il trimita pe ambasadorul sau din Turcia sa ia parte la reuniunea BSDM planificata sa aiba loc la Ankara. Stoica a spus ca propusese noi <> pentru BSDM, pentru ca evenimentul sa ramana la <>, dar Romania nu a primit inca vreo reactie. In opinia lui Stoica, BSDM era pur si simplu o noua incercare a Moscovei si a Ankarei de a-i exclude pe altii de la discutiile legate de securitatea Marii Negre, care ar trebui purtate intr-un cadru european extins. Moscova, pe de alta parte, incerca sa isi promoveze interesele incluzand si presiunea de a tine un summit pentru a discuta propunerea lui Medvedev pentru o Arhitectura a Securitatii in Europa pentru a arata ca eforturile Moscovei nu reprezinta doar o initiativa ruseasca. Stoica a notat ca diferenta este intre o Rusie care incearca sa arate ca nu este izolata si o Rusie care incearca sa desparta aliatii.

Chestiuni in domeniul energiei la Marea Neagra

Stoica a impartasit viziunea sa asupa celor mai recente negocieri in cadrul Comitetului Interguvernamental pe Nabucco (IGC), la care a participat recent. El a spus ca Turcia parea a avea o atitudine destul de pozitiva in timpul discutiilor, dar ramane de vazut ce va urma. Turcia a incercat sa lege acordul IGC de Project Suport Agreements (PSA), fie ca anexa, fie ca nota de subsol. Stoica a scos in evidenta ca acesta legatura ar fi de neacceptat pentru Romania, deoarece cele doua intelegeri au scopuri diferite si implicatii legale diferite, mai ales ca Support Agrements sunt mai apropiate de contractele private. Cu toate acestea, Stoica a spus ca Turcia ar dori cel putin ca cele doua acorduri sa fie semnate simultan. Considerand ca PSA erau intr-o faza incipienta de elaborare, el credea ca ideea Turciei era prea ambitioasa in aceasta faza.

Stoica a spus ca a introdus termeni noi in draftul IGC pentru a elimina referinte specifice la Iran ca punct de intrare pentru Nabucco. Formularea lui Stoica s-a referit numai la <>, cu intelesul ca acordul cu Georgia era mult mai avansat decat orice potential aranjament cu Iran. A subliniat ca mai sunt multe chestiuni de rezolvat cu Iranul pana cand va exista destula incredere pentru a cauta un punct de intrare pentru Nabucco in acea tara. Stoica ar dori ca acordul sa includa un limbaj mai deschis care sa ofere statelor partenere posibilitatea sa cada de acord asupra unor puncte de intrare aditionale la granita de est, dupa faza initiala. El a spus ca Romania va urmari ca inaugurarea Acordului Inter-Guvernamental asupra Nabucco sa aiba loc la inceputul lunii mai, dar ca va dura semnificativ mai mult timp pentru a ajunge la o intelegere asupra PSA, din cauza diferitelor complicatii intre guvern si contractele private. El a transmis IGC ca Romania va avea nevoie de cel putin 45 de zile pentru a aproba PSA si de alte 45 de zile pentru a ratifica documentul.

In final, Stoica s-a referit (informal) la interesul crescand al Georgiei fata de White Stream. El a spus ca georgienii par a fi pregatiti sa inainteze cu lansarea unui studiu de fezabilitate initial. Stoica si-a exprimat propria ingrijorare ca semnalarea unei dispozitii de a explora White Stream ar putea transmite semnale gresite pentru proiectul Nabucco si ar produce intarzieri considerabile, in incercarea de a lamuri prioritatile fiecaruia. El a spus ca ar prefera ca Romania sa nu semneze un Memorandum de Intelegere pe White Stream decat dupa ce Nabucco a primit acordul sa mearga mai departe. El crede ca o formula ar fi ca Romania sa faca o declaratie publica in privinta White Stream dupa incheierea procesului interguvernamental pentru Nabucco. Pe de alta parte el nu vedea un pericol real in elaborarea de catre Romania si Georgia a unui Memorandum de Intelegere care sa prezerve oportunitatea White Stream fara a intra in detalii.

Comentariu:

Stoica era sceptic in legatura cu optiunile Turciei pe tema chestiunilor de securitate energetica si politica la Marea Neagra. In timp ce Rusia era predictibila, Stoica a constatat ca Ministerul turc de Externe se confrunta cu probleme interne (probabil intre Statul Major Turc si Ministerul de Externe) care trebuie inca lamurite. El a notat, de exemplu, ca Ministerul turc de Externe era dispus sa capteze interesele institutionale la Marea Neagra ale NATO, OSCE si UE in cadrul operatiunii Black Sea Harmony, dar initiativele BlackSeaFor serveau mai bine abordarii limitate regional a Rusiei. Era clar ca mai are chestiuni de analizat in acest domeniu si probabil va solicita indrumare din partea superiorilor sai, inclusiv de la Cotroceni, inainte ca Romania sa decida nu doar cum sa interpreteze aceste nuante, ci si cum sa avanseze cu propria Strategie la Marea Neagra, incluzand Forumul pentru Cooperare Regionala la Marea Neagra. Singurul punct pe care l-a limpezit Stoica a fost ca Romania va continua sa pledeze pentru procese care nu eludeaza contextul extins european si euro-atlantic."