O telegrama trimisa in 2008 si care contine un raport comun al Ambasadei SUA de la Ankara/Consulatului General de la Istanbul arata cateva dintre piedicile posibile in construirea unui terminal de LNG (Gaz Natural Lichefiat) la Constanta care sa diminueze dependenta fata de gazele rusesti. "Spre surprinderea noastra, Ambasada Romaniei de la Ankara ne-a spus ca ei asteapta ca SUA sa negocieze cu Turcia termenele traficului de LNG. Noi suntem de parere ca Romania trebuie sa conduca discutiile cu turcii asupra proiectului", se arata in telegrama.

Iata continutul integral al telegramei:

"Subiect: Viziunea Turciei despre Gaz Natural Lichefiat prin stramtoarea Bosfor

1. Acesta este un raport comun al Ambasadei de la Ankara/Consulatului General de la Istanbul

2. Sumar si comentariu. Referitor la propunerea unui terminal de Gaz Natural Lichefiat (LNG) in Constanta, am documentat tranzitul de LNG prin stramtorile Bosfor si Dardanele. In prezent, nu exista tranzit de LNG prin Stramtorile Bosforului; cu toate acestea, o cantitate mica de Gaz-Petrol Lichefiat (LPG) supusa unor reguli stricte are permis de trecere. Prin Dardanele trece o cantitate mica de LNG. Turcii spun ca nu pot interzice transportul de LNG prin Bosfor, dar cred ca pot implementa restrictii suplimentare pentru ca este considerat incarcatura periculoasa, conform Conventiei de la Montreaux, iar Bosforul si-a atins limita in ceea ce priveste tranzitul de substante periculoase. Potrivit Chevron, timpii de asteptare foarte mari pentru transporturile de LNG prin Bosfor ar putea distruge perspectivele de afaceri pentru terminalul de la Constanta. Spre surprinderea noastra, Ambasada Romaniei de la Ankara ne-a spus ca ei asteapta ca SUA sa negocieze cu Turcia termenele traficului de LNG. Noi suntem de parere ca Romania trebuie sa conduca discutiile cu turcii asupra proiectului. Daca proiectul este pe agenda forumului NATO din aprilie, Romania ar trebui sa se consulte cu turcii inainte de acea intrevedere. Turcii vor lua in vedere multi factori in ceea ce priveste tranzitul de LNG, cum ar fi daca propunerea unor conducte de petrol care sa ocoleasca Bosforul va reduce traficul de nave petroliere in stramtoare. Vor fi sensibili si fata de presiunea politica de la Istanbul de a reduce traficul cu substante periculoase. Sfarsit de sumar si comentariu.

LNG prin Stramtoarea Bosfor?

3. Conform declaratiilor facute de Seful Departamentului Sigurantei in Navigatie al Subsecretariatului Maritim din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Okay Kilic si Capitanul Sistemului de Tranzit Naval, Tuncay Cehreli, Guvernul Turciei deja reglementeaza traficul unei cantitati mici de LPG (gaz petrolier lichefiat) prin Bosfor si o cantitate mica de LNG (gaz natural lichefiat) prin Stramtorile Cannakale sau Dardanele. In prezent, sunt doua terminale de regazificare si stocare LNG in Turcia - unul la Izmir si unul la Marea Marmara - la care se poate ajunge doar traversand stramtoarea Dardanele.

4. LPG si LNG sunt considerate incarcatura periculoasa sub Conventia de la Montreaux, regimul regulatoriu care guverneaza stramtorile. Vasele care transporta materiale periculoase trebuie sa respecte reguli stricte de siguranta si securitate. Daca vasele se opresc intr-un port turcesc, trebuie sa permita unui pilot turc sa urce pe nava si sa fie tractate de remorchere. Pentru vasele catre trec prin stramtori fara sa se opreasca in port, pilotii si remorcherele sunt recomandate, dar nu obligatorii. In plus, navele cu incarcatura periculoasa trebuie sa anunte in avans cu minimum 24 de ore, sa treaca doar pe durata orelor zilei, iar traficul de materiale periculoase se poate desfasura pe rand intr-o singura directie.

5. LNG nu trece in prezent prin Stramtoarea Bosforului. Pentru ca Stramtoarea este si mai ingusta si mai greu de navigat decat Dardanele, Kilic a speculat ca Guvernul Turciei ar putea introduce reguli de siguranta suplimentare pentru tranzitul de LNG, dar nu credea ca executivul turc ar putea interzice cu totul tranzitul de LNG. Cehreli ne-a spus ca Bosforul si-a "atins limita" pentru incarcaturi periculoase. Aproximativ 150 de vase care transporta 920.000 milioane de tone (M/T) de incarcatura trec zilnic prin Bosfor. Dintre acestea, 27 de nave transporta 395.000 M/T de incarcatura periculoasa. Doua din cele 27 sunt nave care transporta LPG. Transitul anual de LPG prin Bosfor a fost de 4.644.903 M/T in 2006. Pentru ca incarcaturile periculoase necesita ca Stramtorile sa inchida traficul din sens opus, efectul cresterii de transit cu incarcaturi periculoase ar insemna o reducere de 50% a capacitatii Stramtorii si/sau timp de asteptare foarte mare.

Este economic traficul de LNG prin Stramtori?

6. Intelegem ca incetarea aprovizionarii cu gaz iranian catre Turcia din ianuarie a facut ca Turcia sa mareasca achizitionarea de LNG de pe piata de marfuri. Conform capitanului de transport Chevron Kjell Landin, turcii ofera prioritate speciala incarcaturilor de LNG. Landin a spus ca in urma acestui fapt incarcaturile de LNG prin Dardanele au fost privilegiate, intarziind alte nave, poate chiar incalcand principiile de acces egal ale OMC (Organizatia Mondiala a Comertului - n.red.). Landin a speculat ca e posibil ca Turcia sa nu ofere acest tratament preferential navelor din alte tari si ar putea sa se confrunte cu probleme legale daca va continua cu aceasta practica. Landin a spus ca fara un flux constant de incarcaturi LNG, terminalul LNG din Constanta ar putea sa nu fie functional economic. Din cauza regulilor de siguranta care ar bloca Stramtorile pentru a permite traversarea unei nave care transporta LNG, tranzitul de LNG ar mari aglomeratia si timpul de transport in Stramtori. Deja, in lunile de iarna, navele petroliere pot astepta pana la 30 de zile pentru un slot de traversare a Stramtorilor. Landin a speculat ca costul de a tine un terminal LNG fara activitate atat de mult ar fi prohibitiv. El s-a gandit ca un terminal de lichefiere a gazului construit in Marea Neagra, poate la granita georgiana, ar imbunatati perspectivele economice ale proiectului de la Constanta. Cu toate acestea, intr-o intalnire separata cu Managerul General StatOil Turcia, Sverre Mala, am auzit ca nici traficul LNG, nici traficul LPG prin Marea Neagra nu ar fi economic comparat cu construirea unei conducte cum este proiectul White Stream.

Romania se asteapta ca SUA sa negocieze tranzitul LNG

7. Consilierul Economic Roman Dimitri Radoi ne-a spus ca a primit instructii clare de la Ministerul de Afaceri din Romania sa nu discute propunerea unui terminal LNG cu guvernul turc. El a spus ca tranzitul de LNG prin Stramtori este o problema foarte delicata si, pentru ca acesta ar fi un proiect comun SUA-Romania, ar fi "obligatoriu" ca SUA sa negocieze termenii de tranzit cu Turcia. El a spus ca Romania intelege ca cea mai buna cale de a primi acceptul Turciei este sa o invite sa participe la proiect, desi el nu a acceptat sa dea vreun detaliu despre ce rol ar putea avea Turcia.

8. Comentariu. Probabil Turcia ar privi mult mai favorabil proiectul de la Constanta daca ar fi inclusa ca partener in primele faze, desi nu credem ca acesta ar fi factorul decisiv. Pe de alta parte, daca Romania decide sa sustina White Stream sau alt proiect de gaze care sa ocoleasca Turcia, acest lucru ar reduce aproape sigur orice posibilitate de a primi un raspuns favorabil din partea Turciei in ceea ce priveste LNG. Sunt si multi alti factori care vor afecta gandirea Turciei in ceea ce priveste tranzitul de LNG, cum ar fi posibila reducere de trafic petrolier daca si cand o conducta de petrol care sa ocoleasca Bosforul va deveni realitate, sau un accident naval in Stramtori care sa mareasca presiunea politica de la Istanbul pentru a restrictiona si mai mult incarcaturile periculoase."