Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, a declarat ca expresia folosita de televiziunile de stiri in traducerile notelor atribuite Wikileakes care descria Guvernul roman ca pe o "rata schioapa" (n.red., "lame-duck" in original) nu exprima o critica, ci inseamna ca mandatul Executivului s-a terminat si ca acesta este in continuare in functie in asteptarea desemnarii unei noi echipe guvernamentale.

Asculta comentariile lui Mark H. Gitenstein

Descarca fisierul audio in format MP3

"Lame duck nu este o critica, este o expresie colocviala in Statele Unite pentru a desemna o echipa guvernamentala a carui mandat s-a incheiat dar care continua sa opereze pana la primirea unui nou mandat sau pana la numirea unui nou Guvern. Nu insemna ca este ceva ilegitim legat de Guvern", a spus Mark Gitenstein, intrebat daca mai caracterizeaza Guvernul roman cu expresia "rata schioapa", aparuta in presa in traducerile notelor atribuite Wikileaks.

"Asadar, pur si simplu descriam situatia existenta in luna octombrie sau noiembrie a anului 2009, cand guvernul a cazut, dar a continuat sa functioneze pana la numirea unei noi echipe guvernamentale. Atat. Nu este o critica", a precizat el.

Ambasadorul SUA a mai spus ca, dupa ce a citit in presa traducerea inexacta a expresiei "lame duck" drept "rata schioapa", si-a dat seama ca ar trebui sa inceteze sa foloseasca expresii americane, "pentru ca nu se traduc bine in romana".

Totodata, Gitenstein a aratat ca notele diplomatice nu sunt destinate interpretarii de catre publicul roman.

De asemenea, ambasadorul SUA la Bucuresti a precizat ca nu comenteaza pe marginea telegramelor diplomatice atribuite Wikileaks.

Intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania neclasificata, dar cu mentiunea "Sensitive", care a fost trimisa in perioada alegerilor prezidentiale din 2009, se arata ca PSD a sustinut eforturile din Parlament pentru a permite Guvernului Boc, aflat pe ultima suta a mandatului sau (n.red., "lame-duck" in original), sa depuna bugetul, in conditiile in care FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiale au amanat, pana la instalarea unui nou guvern, analiza modului in care Romania s-a conformat cerintelor din acord, si implicit transele aferent din imprumutul extern.