In 2009, Stoica isi exprima speranta ca PDL si PSD sa aiba un scor egal in alegerile europarlamentare, pentru ca noua coalitie guvernamentala formata din cele doua partide sa dureze cel putin pana la alegerile prezidentiale. In acelasi timp, Stoica declara ca PNL reprezinta o amenintare pentru echilibrul guvernului PDL-PSD. "Adevaratul pericol pentru coalitie, a spus Stoica, este existenta continua a PNL ca al treilea mare partid si ca alternativa de centru-dreapta pentru PD-L", se arata intr-o telegrama trimisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009, clasificata "Confidential" si consultata de HotNews.ro. Subiectul telegramei: "Vicepresedintele PD-L Stoica: Privind dincolo de era Basescu".

Fragmente relevante din telegrama:

"Stoica a spus ca lipiciul care tine coalitia unita este chiar cota egala de locuri detinute in Parlament de cele doua partide, rezultand intr-un proces continuu de consultari si un echilibru institutional (n.red., "checks and balances", in original) informal. El era ingrijorat ca acest echilibru precar ar putea fi rasturnat in timpul viitoarelor alegeri europarlamentare si de alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului. Stoica a marturisit ca era putin probabil ca Basescu sa obtina un progres semnificativ in reforma constitutionala inainte de alegeri si a mentionat ca - ironic - era o relatie inversa intre puterea personala a lui Basescu si abilitatea de a-si impune propria versiune in privinta Constitutiei; cu cat era mai puternic, cu atat oponentii sai se vor tine mai puternic pe pozitie. Stoica a mentionat si ca cea mai mare amenintare asupra coaltiei era continua existenta a PNL ca partener alternativ atat pentru PSD, cat si pentru PDL.

In cadrul unei intalniri cu atasatul politic al ambasadei, pe 27 ianuarie, vicepresedintele Valeriu Stoica a spus ca era optimist cu privire la perspectivele noului cabinet Boc; [...] Stoica a spus ca a fost «placut surprins» si de «evolutia» lui Mircea Geoana de la formarea coalitiei. Geoana si-a folosit rapid pozitia de presedinte al Senatului pentru a-si consolida in cele din urma pozitia in PSD. Atat timp cat cei doi lideri au o perspectiva buna asupra pozitiilor lor, nu exista niciun motiv pentru ca noul guvern sa nu poata tine - cel putin pana la alegerile prezidentiale. Daca ei supravietuiesc alegerilor, ei si-ar putea chiar finaliza mandatul de patru ani.

Stoica a opinat ca unul dintre factorii care tin coalitia unita este ca «baietii aia negociaza tot timpul, in cazul acesta chiar functioneaza un sistem al echilibrului institutional» (n.red., "checks and balances", in original). El a admis, totusi, ca aceasta se datoreaza in mare parte faptului ca cele doua parti detin chiar o cota egala de locuri in parlament si nici o parte nu este in avantaj. El a spus ca orice mica schimbare in balanta puterii poate periclita coalitia si a evidentiat speranta ca alegerile europarlamentare din aceasta vara se vor termina cu un egal. Altminteri, a spus el, aceasta ar putea fi o problema reala. Stoica a precizat ca marele test il vor reprezenta alegerile prezidentiale de la finele anului: nu este nici o cale ca alegerile prezidentiale sa fie impartite 50%-50% intre cele doua partide. Eu doar sper, a spus el, ca PSD nu viseaza ca ar avea vreo sansa sa-l bata pe Basescu".

[...]

"Stoica a remarcat ca - ironic - perspectivele lui Basescu de completare cu succes a obiectivelor reformei constitutionale erau invers relationate cu influenta sa politica. Cu cat era mai puternic, cu atat era mai probabil ca rivalii sai sa reziste. Pe de alta parte, era mai probabil ca un presedinte slab sa isi urmeze calea, in special daca sublinia ca numai succesorul sau va guverna sub noile reguli. Provocarea pentru PD-L, a adaugat el, era ca partidul sa devina mai puternic pe masura ce puterea politica a lui Basescu se diminua, inevitabil - o mare provocare. In timp ce le amintea constant colegilor sa nu se concentreze pe guvernare in defavoarea consolidarii intregii organizatii de partid a PD-L-ului, era multumit ca PDL era mai puternic acum decat in urma cu doar cateva luni; era inapoi la guvernare, controland atat functia de prim-ministru, cat si presedintia. Daca noi dam gres acum, a spus el, va fi propria noastra greseala.

Adevaratul pericol pentru coalitie, a spus Stoica, este existenta continua a PNL ca al treilea mare partid si ca alternativa de centru-dreapta pentru PD-L. Atata timp cat PNL exista, va exista intotdeauna o tentatie atat pentru PDL, cat si pentru PSD sa ia considerare schimbarea partenerilor. Stoica a spus ca pledeaza pentru doua modalitati de rezolvare a acestei probleme: prima, sa convinga votantii ca PD-L este noul partid care este expresia autentica a valorilor de centru-dreapta liberale. Mai important, a spus el, coalitia PD-L-PSD trebuie sa se miste rapid in a-si valorifica majoritatea parlamentara pentru a amenda legea electorala pentru a crea un sistem majoritar mai solid, bazat pe principiul castigatorul ia totul. PNL va face un scandal monstru, a spus el, dar acest lucru trebuie facut pentru a aduce un sistem bipartit adevarat in Romania".

In comentariul ambasadei, marcat ca atare in cadrul telegramei, se arata:

"Dintre toti liderii de frunte din PD-L, vicepresedintele partidului Stoica are cea mai mica implicare in problemele zilnice de guvernare sau chiar politice. Unul dintre cei mai bine platiti avocati din Romania, Stoica conduce si think-thank-ul PD-L-ului (Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala) si este unul dintre putinii oameni din partid care s-a concentrat pe dezvoltarea partidului si pe planificarea politicilor pe termen lung. Perspectiva de ansamblu a lui Stoica privind evolutiile politice este exemplificata de argumentatia sa ca partidul are nevoie sa gandeasca din timp la era post-Basescu si sa se intareasca pe masura ce influenta politica a lui Basescu scade inevitabil. Argumentul lui Stoica reflecta de asemenea dorinta sa de a simplifica spectrul politic romanesc printr-un sistem bi-partit, cu PDL ocupand jumatatea de centru-dreapta a spectrului." ​