Teo Peter jr., fiul basistului trupei Compact mort intr-un accident de masina provocat de un soldat american, a afirmat ca nu era de competenta lui Sebastian Lazaroiu sa vorbeasca despre suma primita de familia sa ca daune, transmite Mediafax. Fiul lui Teo Peter a spus ca suma primita ca daune "este mult mai mica" decat lasa sa se inteleaga consilierul prezidential. Lazaroiu a scris intr-o postare pe blogary.ro ca, la insistentele presedintelui Traian Basescu, familia lui Teo Peter nu a primit despagubire jignitoarea suma de 8000 de dolari, asa cum intentionau autoritatile americane sa ii ofere, ci o suma cu mai multe zerouri.

Teo Peter jr. a declarat ca banii primiti din partea autoritatilor americane nu au insemnat o "reparatie morala", ci doar una materiala: "Nu stiu daca era de competenta lui Sebastian Lazaroiu sa vorbeasca despre suma primita de familia lui Teo Peter. Nu era cazul sa duca discutia publica intr-un asemenea sens. Daca stia suma, trebuia sa o spuna. Oricum, e mult mai mica decat lasa sa se inteleaga consilierul prezidential, nu avea atatea zerouri. Nu consider ca a fost o reparatie morala, ci una materiala".

Fiul fostului basist de la Compact a refuzat sa spuna cati bani a primit familia, deoarece suma este "confidentiala".

El a criticat faptul ca, de la decesul tatalui sau, nu s-a operat nicio modificare in legislatia romaneasca, astfel incat sa nu se mai permita soldatilor americani sa scape daca au savarsit fapte penale in Romania: "Christopher Van Goethem poate veni iar in Romania, mai poate omori pe cineva si poate pleca la fel fara sa fie tras la raspundere. Sunt revoltat ca dupa decesul tatalui meu cetatenii romani sunt, in continuare, neprotejati".

Teo Peter jr. s-a referit si la o declaratie atribuita presedintelui Traian Basescu si prezentata intr-o cablograma Wikileaks, potrivit careia seful statului ar fi dat asigurari ambasadei SUA ca puscasul marin care l-a accidentat pe basistul trupei Compact nu va face nicio zi de puscarie in Romania, spunand ca nu a vazut textul afirmatiei si ca ar putea fi vorba despre "o interpretare".

"Nu am vazut textul afirmatiei lui Traian Basescu. Poate a fost o interpretare, o incercare sa il aduca pe Van Goethem in Romania sa fie judecat aici. Poate era vorba de o presiune pusa pe americani", a spus Teo Peter jr, adaugand ca sentinta in cazul soldatului american a fost una "murdara", iar militarul ar fi trebuit sa execute cativa ani de inchisoare pentru fapta sa, fie in SUA, fie in Romania.

Lazaroiu: Familia lui Teo Peter a primit o suma cu multe zerouri

Marti, Lazaroiu a declarat intr-o postare peblogary.ro, ca raspuns la acuzatiile lui Victor Ponta aduse lui Traian Basescu in "cazul Teo Peter", ca la insistentele presedintelui Traian Basescu, familia lui Teo Peter nu a primit despagubire jignitoarea suma de 8000 de dolari, asa cum intentionau autoritatile americane sa ii ofere, ci o suma cu mai multe zerouri.

"Presedintele chiar i-a ironizat pe americani, spunand ca, daca sunt prea saraci, le dam noi un milion de dolari sa plateasca despagubiri familiei", a scris Lazaroiu.

Consilierul prezidential continua atacul la adresa lui Ponta amintindu-i acestuia ca accidentul lui Teo Peter si extragerea din tara a militarului diplomat american "s-a petrecut in zilele in care Nastase isi amenaja vila Lac pentru a se incorona presedinte. N-a fost sa fie! Cu presedintia. Ca americanul, dus a fost."

Presedintele Traian Basescu a preluat cazul si a insistat pe langa ambasada SUA ca faptasul sa fie judecat in Romania, chiar daca ar fi facut inchisoare in SUA. Era vorba de a asigura un proces corect cu martori romani, care n-ar fi putut ajunge peste Ocean, mai spune Lazaroiu pe blogary.

Scandalul a pornit dela o telegrama Wikileaks care reda o discutie dintre ambasadorul SUA si presedintele Romaniei in care Traian Basescu ar fi spus ca soldatul responsabil de accidentul lui Teo Peter "va avea parte de un proces echidistant si nu ar urma sa faca nici o zi de inchisoare in Romania" .

Intr-o telegrama din 2005 clasificata “Confidential” si intitulata “Context pentru vizita la Bucuresti din 30 martie a adjunctul secretarului de stat al SUA Zoellics”, oficialii Ambasadei SUA mentioneaza o discutie anterioara dintre presedintele Basescu si ambasadorul SUA pe tema cazului Teo Peter.

"Cu toate acestea, premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere intoarcerea soldatului, fiind posibil sa repete promisiunea facuta mai devreme ambasadorului nostru de catre Basescu ca fostul sef de detasament va avea parte de un proces echidistant si, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi in inchisoare in Romania.”​