O telegrama din 2007 clasificata “Confidential” si intitulata “Presedintele Basescu catre ambasador: o zi neagra pentru democratia romaneasca” relateaza o conversatie telefonica dintre presedinte si ambasadorul SUA care a avut loc dupa votul din Parlament prin care Traian Basescu a fost suspendat. Presedintele Basescu a explicat si motivul pentru ca si-a dat demisia dupa ce Parlamentul l-a suspendat, dar si explicatia primita de la presedintele Curtii Constitutionale. “Basescu a spus ca <> Iliescu era mai mult sau mai putin <> si ca Iliescu era pe punctul de a fi acuzat de crime in legatura cu evenimentele care au avut loc in 1990. (Nota: Basescu nu a intrat in detalii, dar s-ar putea sa se fi referit la mineriada din 1990)”, mai noteaza telegrama.

Redam integral telegrama:

Intr-o conversatie telefonica dupa votul de suspendare din 19 aprilie, din Parlament, presedintele Traian Basescu i-a spus ambasadorului ca <> nu va onora promisiunea de a-si prezenta demisia imediat daca este suspendat. Ca motivare, Basescu a citat din speculatiile recent aparute in presa ca PSD, PNL si alte partide anti-Basescu planuiesc sa modifice legea referendumului astfel ca presedintii suspendati sa fie impiedicati sa candideze pentru a fi realesi. (nota: Premierul Tariceanu a declarat pentru presa ca demisia lui Basescu ar reprezenta o recunoastere a greselilor personale si a spus ca spera ca Basescu intelege ca nu mai are <> sa mai candideze pentru functia de presedinte). Basescu a mai spus ca atat seful PSD Mircea Geoana, cat si premierul Tariceanu erau subjugati oligarhilor si a altor <> care erau amenintate de agenda sa reformista. Basescu a adaugat cu amaraciune << cel putin Vadim Tudor si Dan Voiculescu au fost sinceri...>>

Basescu a spus ca grupuri mari de oameni se adunau deja in Piata Universitatii din Bucuresti si din alte orase inclusiv Timisoara si Arad. El i-a spus ambasadorului ca vrea sa sublinieze faptul ca el nu a cerut aceste demonstratii si ca ele sunt cu totul spontane. Basescu a spus ca in scurt timp se va adresa demonstrantilor si le va cere sa plece pasnic acasa.

Basescu a spus ca ramane convins ca va castiga referendumul si isi va recastiga mandatul in 30 de zile. Intrebat de ambasador ce ar putea sa rezulte in urma celor 30 de zile de suspendare, Basescu a prognozat ca primul lucrul pe care il va face presedintele interimar Vacaroiu va fi sa ii demita pe Procurorul General si pe seful Departamentului National Anticoruptie. Activitatea procurorilor a creat un <> in multe zone, inclusiv oligarhilor Dan Voiculescu si Dinu Patriciu, dar si liderilor PSD Nastase si Iliescu. Basescu a spus ca <> Iliescu era mai mult sau mai putin <> si ca Iliescu era pe punctul de a fi acuzat de crime in legatura cu evenimentele care au avut loc in 1990. (Nota: Basescu nu a specificat exact, dar s-ar putea sa se fi referit la mineriada din 1990).

Intrebat daca adversarii sai chiar vor fi de acord ca sa se organizeze un referendum in 30 de zile, Basescu a raspuns ca <> El a notat ca in Constitutie se mentioneaza explicit ca Parlamentul trebuie sa raspunda in 30 de zile la cererea lui de a se creea colegii uninominale, dar ca au trecut 60 de zile fara nici un raspuns.

Basescu a incheiat discutia remarcand ca a fost << o zi neagra>> pentru democratia romaneasca. El a spus ca tocmai vorbise cu presedintele Curtii Constitutionale care i-a spus ca in Constitutie se specifica ca presedintele poate fi suspendat numai daca incalca Constitutia. De vreme ce Curtea decisese deja ca el nu a incalcat Constitutia, ce s-a intamplat astazi tine doar de politica. Ce inseamna asta, a spus Basescu, este ca de acum inainte Parlamentul poate sa inlature in orice moment un presedinte ales daca presedintele isi pierde majoritatea parlamentara. Asta insemna ca nu mai exista <> deoarece toti viitorii presedinti vor fi nevoiti negocieze constant cu partidele politice din Parlament pentru a ramane in functie.

Comentariu: Decizia presedintelui Basescu de a opta pentru suspendarea de 30 de zile in loc de a demisiona si a cere noi alegeri prezidentiale s-ar putea sa se dovedeasca in final o alegere mai inteleapta. Curtea Constitutionala a respins deja doua proiecte de lege care ar fi scazut pragul electoral necesar pentru demiterea presedintelui prin referendum si comentariile premierului Tariceanu despre faptul ca Basescu a pierdut dreptul moral de a mai candida sugereaza ca Parlamentul ar fi pus noi piedici fata de candidatura lui. Intentia sa de a spune protestatarilor sa plece in mod pasnic acasa reprezinta de asemenea o miscare buna, mai ales pe fondul ingrijorarii ca orice incercare de a pune in practica un scenariu al “puterii poporului”, in acest moment, ar putea scapa de sub control si, mai probabil, sa fie deturnata de elemente extremiste care incerca sa-l discrediteze.