"Noi credem (n.r. Ambasada SUA) ca ministrul Chiuariu a fost ales mai degraba pentru loialitatea sa decat pentru competenta sa. O interpretare indulgenta a numirii sale este ca el va fi in cel mai bun caz sincer si un muncitor neexperimentat ale carui eforturi, cel mai probabil, nu vor ameninta interesele oligarhilor ascunsi ai Romaniei", se arata intr-o telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington. Subiectul telegramei: "Expertii pun la indoiala devotamentul noului ministru al Justitiei in eforturile anticoruptie"

"Contactele ambasadei care lucreaza sa promoveze reformele in justitie si in materie de anticoruptie si-au exprimat indoiala fata de devotamentul pentru reforma al noului Ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu. Doi experti, unul din partea delegatiei Comisiei Europene in Romania si al doilea din cadrul Ministerului de Justitie, au precizat ca eforturile noului guvern in materie de anticoruptie vor fi doar de imagine", se arata in telegrama ambasadei SUA.

Documentul continua: "Dragos Tudorache, task-manager Justitie si Anticoruptie al Comisiei Europene, a declarat pe 19 aprilie catre oficialii politici ai ambasadei ca noul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, in varsta de 30 de ani, <> si <>, adaugand ca <>."

Telegrama relateaza si declaratiile facute catre oficialii politici ai misiunii diplomatice de catre Laura Stefan, Directorul Anticoruptie al Ministerului de Justitie: "Intalnirea ei initiala cu <> (n.r. Tudor Chiuariu) cand el era seful corpului de control al Primului Ministru in 2005 ilustra faptul ca nu prea stia ce face, dar ca era deschis sa ajute si ca, desi preocupat de imaginea sa, a reusit sa faca o treaba buna si sa primeasca o nota buna la Bruxelles pentru departamentul sau. Cu toate acestea, ea a notat ca ultimul comentariu privat al Vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, spunea ca Romania pare a se fi reintors in epoca ministrului de Justitie Diaconescu, atunci cand ministrul era o persoana agreabila, desi nu pe deplin competenta, care spunea lucrurile potrivite, dar care era controlat de alte persoane din spate si, deci, ineficient".

In paragraful de final al telegramei, intr-un comentariu propriu al Ambasadei, marcat ca atare in document, se spune: "Tudorache a sustinut ca ar fi <> de la oameni din interiorul sistemului judiciar ca Chiuariu isi <> - facand referire la dosare DNA de mare coruptie. Cu toate acestea, Stefan ne-a spus ca ea nu a vazut nicio dovada cum ca Chiuariu s-ar fi uitat in acea directie si a respins orice posibilitate ca aceia care gestioneaza dosarele sa-i arate ceva lui vreodata. Aceste dosare au fost intotdeauna o moneda importanta de schimb in politica romaneasca post-comunista, si noi nu excludem complet aceasta posibilitate. Noi credem (n.r. Ambasada SUA) ca ministrul Chiuariu a fost ales mai degraba pentru loialitatea sa decat pentru competenta sa. O interpretare indulgenta a numirii sale este ca el va fi in cel mai bun caz sincer si un muncitor neexperimentat ale carui eforturi, cel mai probabil, nu vor ameninta interesele oligarhilor ascunsi ai Romaniei - inclusiv Fenechiu (n.r. Relu Fenechiu PNL), baron de Iasi despre care se spune ca l-ar fi ajutat pe Chiuariu si pe ministrul de Interne Cristian David sa-si asigure posturile".

Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA