Intr-o telegrama din 2005 clasificata "Confidential" si intitulata "Context pentru vizita la Bucuresti din 30 martie a adjunctul secretarului de stat al SUA Zoellics", oficialii Ambasadei SUA mentioneaza o discutie anterioara dintre presedintele Basescu si ambasadorul SUA pe tema cazului Teo Peter. "Cu toate acestea, premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere intoarcerea soldatului, fiind posibil sa repete promisiunea facuta mai devreme ambasadorului nostru de catre Basescu ca fostul sef de detasament va avea parte de un proces echidistant si, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi in inchisoare in Romania."

Va prezentam in continuare fragmentul din telegrama relevant:

"In final, accidentul din decembrie 2004 in care a fost implicat comandantul desamentului de puscasi marini insarcinati cu securitatea Ambasadei SUA, care a dus la moartea rock-starului roman Teo Peter a fost mediatizat intens si a declansat proteste ale publicului. Basescu si guvernul sunt sub o presiune politica substantiala pentru ca procesul sa aiba loc intr-o instanta din Romania. In mod natural, avand in vedere ca procedurile judiciare ale Fortelor Navale (Marine Corps in original n.red) impotriva fostului comandant de detasament nici nu au inceput, chestiunea extradarii si a ridicarii imunitatii soldatului nici nu poate fi pusa in discutie in acest moment. Cu toate acestea, premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere intoarcerea soldatului, fiind posibil sa repete promisiunea facuta mai devreme ambasadorului nostru de catre Basescu ca fostul sef de detasament va avea parte de un proces echidistant si, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi in inchisoare in Romania". (sursa: telegrama a ambasadei SUA).

UPDATE Valeriu Turcan: Cazul Teo Peter s-a aflat in atentia presedintelui Basescu in mod constant, de la inceputul mandatului sau

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, precizeaza, intr-un comunicat, ca problema soldatului american implicat in moartea lui Teo Peter "s-a aflat in atentia presedintelui Traian Basescu in mod constant inca de la inceputul mandatului sau, din 20 decembrie 2004".

"Urmare a accidentul din data de 4 decembrie 2004, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat in aceeasi zi autoritatilor americane ridicarea imunitatii diplomatice a angajatului care a produs accidentul, ceea ce ar fi permis inceperea urmaririi penale de catre autoritatile romane", se arata in comunicatul presedintiei.

"Avand in vedere refuzul partii americane, presedintele a intreprins demersuri in vederea revenirii in Romania a angajatului ambasadei pentru a fi judecat de instantele din tara noastra, urmand ca acesta sa ispaseasca pedeapsa in statul trimitator (SUA)", potrivit sursei citate.

Valeriu Turcan precizeaza ca "ridicarea imunitatii si locul detentiei se stabilesc de autoritatile executive ale statului trimitator (similar procedandu-se si in cazul fostului consul al Romaniei in Singapore)" iar "un proces in Romania ar fi facut posibila audierea martorilor romani in cadrul procesului".

"De altfel, va pot spune ca in contextul unui anumit blocaj in discutiile bilaterale pe aceasta tema, presedintele chiar a evocat in mod ironic posibilitatea ca statul roman sa sprijine autoritatile americane cu 1 milion de dolari in vederea despagubirii familiei lui Teo Peter. De altfel, mesajul a fost reiterat de catre consilierul de politica externa al presedintelui, dna. Anca Ilinoiu. Presedintele a tinut tot timpul legatura cu familia Peter", se arata in incheierea comunicatului.

UPDATE Sebastian Lazaroiu: La insistentele presedintelui Traian Basescu, familia lui Teo Peter a primit o suma cu mai multe zerouri

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat intr-o postare pe blogary.ro, ca raspuns la acuzatiile lui Victor Ponta aduse lui Traian Basescu in "cazul Teo Peter", ca la insistentele presedintelui Traian Basescu, familia lui Teo Peter nu a primit despagubire jignitoarea suma de 8000 de dolari, asa cum intentionau autoritatile americane sa ii ofere, ci o suma cu mai multe zerouri.

"Presedintele chiar i-a ironizat pe americani, spunand ca, daca sunt prea saraci, le dam noi un milion de dolari sa plateasca despagubiri familiei", spune Lazaroiu.

Consilierul prezidential continua atacul la adresa lui Ponta amintindu-i acestuia ca accidentul lui Teo Peter si extragerea din tara a militarului diplomat american "s-a petrecut in zilele in care Nastase isi amenaja vila Lac pentru a se incorona presedinte. N-a fost sa fie! Cu presedintia. Ca americanul, dus a fost."

Presedinte Traian Basescu a preluat cazul si a insistat pe langa ambasada SUA ca faptasul sa fie judecat in Romania, chiar daca ar fi facut inchisoare in SUA. Era vorba de a asigura un proces corect cu martori romani, care n-ar fi putut ajunge peste Ocean, mai spune Lazaroiu pe blogary.