"Din pacate, Romania a devenit de asemenea un sinonim pentru «phishing», furtul din bancomate si de pe carti de credit, licitatii fraudate si alte forme de infractiune informatica. Din nou, aceasta este o problema cu implicatii transnationale, dat fiind faptul ca multe dintre victime sunt cetateni si companii americane", se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2006, clasificata "Secret". Subiectul telegramei: "Context pentru vizita directorului FBI Mueller la Bucuresti".

In documentul care pregateste vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller la Bucuresti, oficialii ambasadei SUA in Romania prezinta succint pozitia Romaniei fata de NATO, UE, Rusia sau Kosovo. "Din nefericire, Romania a devenit de asemenea un sinonim pentru «phishing», furtul din bancomate si de pe carti de credit, licitatii fraudate si alte forme de infractiune informatica. Din nou, aceasta este o problema cu implicatii transnationale, dat fiind faptul ca multe dintre victime sunt cetateni si companii americane. Vizita dumneavoastra ofera o ocazie pentru a sublinia importanta pe care o acordam eforturilor de cooperare pentru a rezolva aceasta problema. Ca in cazul multor tari balcanice, coruptia este inca endemica in Romania. Ar trebui sa-i incurajati pe aceia din guvern - cum este ministrul Justitiei Macovei - care incearca sa faca ceva in problema coruptiei", se arata in telegrama.

"Exista o preocupare continua cu privire la influenta crimei organizate in Romania, inclusiv spalarea banilor si folosirea de companii-paravan pentru a obtine sprijin in domenii precum jocurile de noroc si petrochimie".