Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a liderului CNSLR-Fratia, Marius Petcu, pe motiv ca lasarea in libertate a acestuia nu reprezinta un pericol public si nu sunt probe ca el va continua sa savarseasca faptele pentru care este urmarit penal, relateaza Agerpres.

"Curtea constata ca nu exista motive rezonabile si suficiente pentru a considera ca, lasat in libertate, inculpatul va comite alte fapte prevazute de legea penala. Previziunea asupra atitudinii viitoare a inculpatului trebuie raportata unor criterii obiective, deoarece, in caz contrar, s-ar ajunge la o concluzie arbitrara, asa incat, orice persoana suspectata de comiterea unei fapte de natura penala ar fi considerata ca prezentand pericolul de a savarsi, din nou, asemenea fapte si ar fi plasata, implicit, in detentie preventiva, ajungandu-se, astfel, la o anticipare a pedepsei", se arata in motivarea instantei, data marti publicitatii.

In plus, Curtea de Apel apreciaza ca arestarea preventiva "nu poate fi justificata de ratiuni privind rezonanta sociala negativa a faptelor si reactia opiniei publice, deoarece aceasta din urma nu reprezinta un temei, absolut, pentru lipsirea de libertate a unei persoane, fiind acceptata, in circumstante exceptionale si in masura in care se intemeiaza pe fapte de natura sa demonstreze, indubitabil, ca punerea in libertate a inculpatului tulbura, in mod real, opinia publica (cauza Letellier contra Frantei)".

"Nu in ultimul rand, Curtea are in vedere faptul ca, in cauza, nu s-a facut dovada ca inculpatul se va sustrage sau ca va impieta ori va influenta buna desfasurare a urmaririi penale ori a procesului penal. In ceea ce priveste persoana inculpatului, Curtea va tine seama de varsta acestuia, de imprejurarea ca acesta este casatorit, are trei copii, nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii superioare, dar si de pozitia sa de lider sindical, avand calitatea de presedinte al Federatiei Sanitas", se mai arata in motivarea CAB.

Judecatorii mai arata ca verificarile si constatarile, pe care urmeaza a le efectua procurorul, referitoare la facturile fiscale ridicate, nu necesita prezenta lui Marius Petcu si nici arestarea sa preventiva.

Liderul CNSLR-Fratia, Marius Petcu, a fost retinut, vineri, de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, in forma continuata.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada anilor 2009-2010, Marius Petcu, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas, a primit de la omul de afaceri Petre Scrieciu, in baza unei intelegeri anterioare, in mod repetat, sume de bani, reprezentand circa 20% din valoarea fiecarei situatii de lucrari decontate, pentru a atribui firmei lui Scrieciu un contract de executie de lucrari avand ca obiect executarea obiectivului 'Centrul de educatie, perfectionare si recreare - Snagov', pretul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fara TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fara TVA.

DNA mai declara ca, la data de 1 februarie 2011, in baza unei intelegeri anterioare, Marius Petcu a primit, prin intermediul sotiei sale, un imobil tip vila situat in Predeal, in valoare de circa 200.000 de euro.

Pe 24 martie 2011, Marius Petcu a fost surprins in timp ce primea de la Petre Scrieciu suma de 40.000 de euro, reprezentand doua transe din mita, aferente lunilor ianuarie si februarie 2011.