"Eforturile contraspionajului strain" in preajma pregatirilor pentru Summitul NATO de la Bucuresti vor fi raportate "prin canale separate. Contactele din Guvernul Romaniei au identificat activitati intensificate din partea serviciilor de informatii ruse, chineze si iraniene", se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2007, clasificata "Confidential". Subiectul telegramei: "Pregatirile romane pentru Summitul NATO".

In document sunt relatate aspecte legate de pregatirea logistica si de securitate a Romaniei, in vederea desfasurarii summitului NATO de la Bucuresti din 2008. "Centrul operatiunilor aeriene este bine dotat si a fost testat din punct de vedere al interoperabilitatii cu AWACS si cu alte active NATO. Totusi, autoritatile romane nu au rezolvat inca aspectele legate de controlul spatiului aerian in regiune, in special cu statele vecine, inclusiv Ungaria si Bulgaria, iar atasatul pe probleme de aparare al ambasadei i-a incurajat in mod activ pe romani sa faca acest lucru. Acesta este un aspect semnificativ pentru ca este nevoie de mai putin de jumatate de ora sa traversezi spatiul aerian roman", se arata in telegrama.

La "alte masuri de securitate" este notat SPP-ul, care "va coordona securitatea in timpul summitului, directorul SPP (cu rang de ministru adjunct) raportandu-i direct presedintelui. Activele romane de securitate sunt puternice, bine finantate si competente".

La finalul telegramei, la capitolul "Eforturile contraspionajului strain" apare urmatorul mesaj: "Acest lucru va fi raportat prin canale separate. Contactele din Guvernul Romaniei au identificat activitati intensificate din partea serviciilor de informatii ruse, chineze si iraniene".