"Sorin Oprescu este cea mai mare amenintare pentru Traian Basescu si nu Mircea Geoana", potrivit unui sondaj de opinie comandat de Cotroceni si prezentat de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu oficialilor ambasadei americane, se arata intr-o telegrama trimisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009 s consultata de HotNews.ro. Subiectul telegramei: "Consilierul prezidential Lazaroiu: Oprescu este amenintarea, nu Geoana".

In telegrama se vorbeste despre o intalnire a consilierului prezidential, Sebastian Lazaroiu, cu consilierii politici americani, in care Lazaroiu ar fi prezentat o serie de sondaje din care reiesea ca Sorin Oprescu este ca cea mai mare amenintare pentru Traian Basescu si nu Mircea Geoana.

Intr-o intalnire avuta pe 1 februarie 2009 cu consilierii politici americani, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu ar fi prezentat rezultatele unui sondaj de opinie comandat de Cotroceni.

Rezultatele ar fi fost "surprinzator de pozitive" pentru Guvernul Boc, desi, dupa cum noteaza oficialul american, acesta s-a format intr-o perioada cu rapoarte economice negative si a fost supus unui atac mediatic in Romania.

Din sondajul prezentat de Lazaroiu, nivelul de incredere al Guvernului Boc era de 32%, comparabil cu cel al primului cabinet Tariceanu, care in 2005 avea 31%. Potrivit oficialului ambasadei care il citeaza pe Lazaroiu, acest aspect nu ar fi fost motiv de lauda, dar reprezenta un semn de "normalitate" in mijlocul crizei financiare.

Lazaroiu ar mai fi spus ca scorul favorabil in cazul lui Basescu ar fi ramas la 51% comparat cu 39% in cazul premierului Emil Boc. Fostul premier Tariceanu ar fi avut un rating favorabil de 34%, iar Mircea Geoana 31%. Marea surpriza, dupa cum noteaza autorul telegramei, ar fi fost primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care ar fi intrunit un rating favorabil de 48%. "Era clar din sondaj ca Oprescu a devenit cea mai mare amenintare pentru Basescu, nu Geoana", comenteaza autorul telegramei datele prezentate de Lazaroiu.

In ceea ce priveste intentia de vot, in telegrama se spune ca Basescu l-ar fi depasit pe Oprescu cu 50 de procente la 21.

Lazaroiu ar mai fi spus ca Basescu se concetreaza sa recastige alegerile prezidentiale si ca cea mai mare provocare a sa va fi sa evite imaginea cum ca ar fi "atotputernic" si ca, astfel, va trebui sa isi asume intreaga responsabilitate pentru starea economica a tarii.

Potrivit oficialului american, Lazaroiu ar fi fost optimist in ceea ce priveste ridicarea monitorizarii UE pe justitie. Dupa cum ar fi spus Lazaroiu, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu se bucura de "o buna credibilitate" si "o buna relatie" cu Comisia Europeana si ca promovarea noilor coduri juridice, precum si acordul parlamentar de a-l deferi justitiei pe fostul premier Adrian Nastase va evidentia intentia serioasa a Romaniei de a lupta cu coruptia.

Lazaroiu ar fi recunoscut ca Nastase ar fi luptat pentru supravietuirea sa in politica si ca ar fi tras de toate sforile pentru a bloca procurorii. In orice caz, ar fi spus Lazaroiu, dovezile in cazul Nastase erau convingatoare si ca, mai important de atat, PDL detinea sefia Comisiei Juridice ce controla "agenda" pe aceasta problema. Potrivit oficialului american, Lazaroiu ar fi spus ca "bataia va fi una grea", dar ca "o vom castiga".

Nota: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA