"Ponta este considerat ca fiind un ferm opozant al reformei efective a sistemului judiciar. (...) Indatorirea lui Ponta fata de garda veche, tineretea sa, conexiunea sa cu Nastase si provocarea de a gestiona de unul singur multiplele interese de grupuri in PSD fac ca perspectivele pentru o reforma reala in PSD sa fie foarte slabe. Victoria sa poate fi considerata ca fiind revenirea lui Nastase si, cu siguranta, razbunarea lui Iliescu impotriva lui Geoana", se arata intr-o telegrama trimisa la Washington de catre Ambasada SUA la Bucuresti in anul 2010 si consultata de HotNews.ro. Subiectul telegramei: "PSD, partid de opozitie, a oferit surpriza alegandu-l pe Victor Ponta ca noul lider".

Telegrama trateaza alegerile pentru sefia PSD din februarie 2010, atunci cand Victor Ponta a fost ales presedinte al partidului in dauna lui Mircea Geoana.

"Un absolvent de drept, Ponta a fost ales personal in 2001 de catre Premierul Nastase sa conduca Corpul de Control al Guvernului. Cu toate aceasta, Ponta este considerat ca fiind un ferm opozant al reformei efective a sistemului judicar. Cele mai de luat in seama ONG-uri il detesta, iar ura sa fata de fostul Ministru al Justitie Monica Macovei - un reformist muncitor si energic - este notorie. El este de parere ca concentrarea atentiei asupra coruptiei la nivel inalt este gresita si ca reforma ar trebui sa se axeze pe mica coruptie", apare scris in documentul trimis la Washington.

Intr-un comentariu al Ambasadei SUA, marcat ca atare in telegrama, se spune ca: "Indatorarea lui Ponta fata de garda veche, tineretea sa, conexiunea sa cu Nastase si provocarea de a gestiona de unul singur multiplele interese de grupuri in PSD fac ca perspectivele pentru o reforma reala in PSD sa fie foarte slabe. Victoria sa poate fi considerata ca fiind revenirea lui Nastase si, cu siguranta, razbunarea lui Iliescu impotriva lui Geoana. Este prea devreme sa judecam daca alegerea lui Ponta reprezinta un start nou pentru PSD sau e doar un paravan pentru aceleasi misculatii Iliescu-Nastase din trecut. Nu ne asteptam ca aliantele strategice ale partidului sa se schimbe prea curand, dar ar putea fi o schimbare in ceea ce priveste tacticile vis-a-vis de PDL si PNL. Ponta nu impartaseste aversiunea instinctiva a liderului PNL Crin Antonescu pentru presedintele Basescu, ceea ce ar putea sa insemne ca va avea colaborari punctuale cu PDL. In plus, tineretea lui Ponta reprezinta o provocare pentru un Antonescu in varsta de 50 de ani, care pana azi si-a facut un brand ca fiind <>."

Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA