Intr-o telegrama a Ambasadei SUA din 2009, clasificata “Confidential”, oficialii ambasadei descriu dezbaterea finala dintre Traian Basescu si Mircea Geoana. “Nicolae Popa este echivalentul romanesc al lui Bernie Madoff. El a fost director la mai multe companii ale lui Vintu care au fost implicate intr-o schema piramidala nationala care a colapsat in anul 2000 lasand cateva sute de mii de romani cu economiile pierdute” scriu oficialii americani in telegrama consultata de HotNews.ro.

Nicolae Popa la Tribunalul din JakartaFoto: Reuters

Telegrama Ambasadei SUA relateaza pe larg dezbaterea finala dintre Mircea Geoana si Traian Basescu. Momentul in care Basescu l-a intrebat pe Geoana despre intalnirea cu Sorin Ovidiu Vintu este relatat pe larg. In telegrama este descris succint si Nicolae Popa. Iata si pasajul relevant din telegrama, inclusiv comentariul de la finalul telegramei:

“Momentul de avantaj clar al lui Basescu s-a produs cand candidatilor li s-a permis sa isi adreseze intrebari direct. El a ridicat rapid problema lui Sorin Ovidiu Vintu, mogulul media care a fost asociat cu Geoana. Basescu l-a fortat pe Geoana sa recunoasca faptul ca s-a intalnit cu Vintu in seara precedenta, in conditiile in care in aceeasi dimineata devenise public faptul ca Nicolae Popa, fosta mana dreapta a oligarhului, fusese arestat in Jakarta. Geoana a fost fortat sa recunoasca nu numai aceasta intalnire, ci si alte intrevederi din trecut pe care anterior le negase. Basescu l-a intrebat daca Vintu l-a <> in mare graba pe Geoana la vila acestuia ca sa discute despre dezvaluirea faptului ca Popa a fost arestat. Popa este echivalentul romanesc al lui Bernie Madoff. El a fost director la mai multe companii ale lui Vintu care au fost implicate intr-o schema piramidala nationala care a colapsat in anul 2000, lasand cateva sute de mii de romani cu economiile pierdute. Popa, care a parasit tara in 1998, ar fi responsabil de pierderi financiare de pana la 1,6 miliarde dolari.

In anul 2002 au fost emise mandate de arestare pe numele sau, iar in 2006 a fost condamnat in lipsa la 15 ani de puscarie. Cand Basescu a intrebat daca Geoana a discutat cu Vintu despre cazul lui Popa, acesta din urma nu numai ca a negat, dar a sustinut ca nici macar nu a auzit de Popa. Comentatorii de dupa dezbaterea televizata au fost sceptici cu privire la faptul ca Geoana nu stia cine este Popa, mai ales ca un raport aparut a doua zi arata faptul ca pasaportul lui Popa a fost prelungit de Ambasada Romaniei din SUA pe vreme cand Popa era in Indonezia si Geoana ocupa functia de ministru de Externe. Intr-un talk-show ulterior dezbaterii televiziate care a avut la propria statie TV, Realitatea Tv, Vintu a intervenit prin telefon explicand faptul ca el si cu Geoana erau prieteni de patru ani, dar alesese sa nu faca publica aceasta relatie.

Comentariu: Geoana a fost de acord cu o singura dezbatere inainte de scrutinul din 6 decembrie, iar Basescu era sub presiune sa marcheze puncte si sa recupereze avantajul pe care il avea Geoana in sondaje. Devenise evident de ce Geoana era precaut fata de o dezbatere fata in fata echilibrata atata vreme cat Basescu reusea sa para prezidentiabil si totusi sa-si atace adversarul. Basescu a aparut mai bine pregatit decat Geoana care s-a multumit s-o tina pe-a lui criticand repetat natura dezbinatoare a lui Basescu. Basescu pare sa fi avut o prestatie mai buna in dezbatere, iar legaturile lui Geoana cu Vintu si Popa ar putea reprezenta punctul de cotitura de care Basescu avea nevoie pentru inca o revenire de ultim moment. Cu toate acestea, cu doar doua zile inainte de alegeri era neclar daca Basescu facuse suficient ca sa ramana in functia de presedinte”.