"Tonul moralizator si dominator al cantaretei (n.r. Madonna) a iritat fara indoiala romanii care tind sa nu aprecieze lectii despre discriminare - sau despre orice altceva de fapt - de la straini. (...) Desi comentariile Madonnei nu vor duce la o reflectie nationala foarte necesara asupra problemelor de prejudecata, ele au facut bine sa le aminteasca romanilor cum sunt perceputi de multi din Vest", se arata intr-o telegrama neclasificata trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2009. Subiectul telegramei: "Romanii spun: Madonna Don't Preach"

Telegrama face referire la incidentul din timpul concertului Madonna de la Bucuresti, cand multi din cei 70.000 de spectatori au huiduit-o pe artista dupa ce aceasta, intre doua melodii, le-a cerut romanilor sa "opreasca discriminarea impotriva celor de etnie Romany".

Telegrama vorbeste despre reactiile din media care aratau criticile romanilor la adresa Madonnei, cum ca "si-ar fi bagat nasul acolo unde nu trebuie".

In finalul telegramei, intr-un comentariu propriu al Ambasadei, marcat ca atare in telegrama, se spune ca: "Tonul moralizator si dominator al cantaretei a iritat fara indoiala romanii care tind sa nu aprecieze lectii despre discriminare - sau despre orice altceva de fapt - de la straini. Reactia multimii reflecta duplicitatea romanilor fata de persoanele de etnie roma: acceptati cu drag ca muzicieni si artisti, dar fata de care nu exista incredere, in cel mai bun caz, sau sunt chiar discriminati, in cel mai rau caz. Desi comentariile Madonnei nu vor duce la o reflectie nationala foarte necesara asupra problemelor de prejudecata, ele au facut bine sa le aminteasca romanilor cum sunt perceputi de multi din Vest".

Nota: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA