”PNL, partid de centru dreapta, este dupa un sir de infrangeri consecutive. Dupa pierderea guvernarii, in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, partidul a inregistrat o performanta slaba la europarlamentare in iunie 2009, iar candidatul PNL la prezidentiale sta rau in sondaje. O aparenta incercare de a diferentia partidul si pe Antonescu de imaginea pro-americana a lui Basescu risca sa indeparteze alegatorii si sa puna pe PNL stampila anti-Basescu si mai nimic altceva”, se arata intr-o telegrama din 2009, clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: "Romania - Partidul National Liberal, prins in depresii estivale”.

”Analisti si insideri din partid il percep in mod corect pe Antonescu ca pe un candidat neconvingator, paralizat de catre o structura slaba de partid, de factiuni interne si de absenta unor idei proaspete pe parcursul campaniei. Pozitiile exprimate in cadrul platformei candidatului la prezidentiale, care sugereaza o usoara inclinare a politicii externe de la Statele Unite catre Rusia, par sa fie lipsite de substanta si menite sa distinga partidul de pozitiile lui Basescu percepute ca pro-americane. PNL risca sa fie definit de catre public (si de catre noi) ca visceral anti-Basescu si mai nimic altceva”, se arata in telegrama.

Oficialii americani noteaza ca ”slabiciunile PNL sunt numeroase: pierderea unor parlamentari si, in consecinta, caderea moralului in partid, o noua conducere, inca neprobata, activismul insuficient si numeroase filiale dezorganizate. In plus, cativa consultanti care lucreaza pentru Antonescu descriu procesul de decizie din partid ca fiind haotic, lantul de comanda raspunzand incet noilor provocari, si noteaza mesajele confuze de mobilizare la vot - in special in zonele urbane. Partidul nu are experienta PDL si PSD in numaratoarea voturilor si in identificarea comportamentelor electorale”.

In telegrama se mai arata ca ”leadership-ul lui Crin Antonescu este motiv de ingrijorari suplimentare pentru consultantii partidului. Multi il considera moale, coplesit uneori de numeroasele probleme din partid. Acestia ne spun ca disciplina in partid este slaba, la fel solidaritatea in jurul lui Antonescu. In ciuda faptului ca au fost adusi colaboratori ai fostului premier si lider PNL, Calin Popescu Tariceanu, in echipa de campanie a lui Antonescu, partidul continua sa para divizat, o dovada a inabilitatii lui Antonescu in a-si invinge rivalii”.

Oficialii americani mai noteaza ca, ”in ce priveste relatiile cu Statele Unite, platforma prezidentiala a lui Antonescu contine o vaga chemare la «refacerea parteneriatului cu Statele Unite» pe baza faptului ca Romania a devenit membru deplin NATO si UE”. Reprezentantii ambasadei SUA la Bucuresti precizeaza, in telegrama din 2009, faptul ca ”pana la mijlocul anilor 2000, PNL era cel mai pro-Occidental partid din Romania. Totusi, in perioada guvernarii PNL din 2005 - 2008 a premierului Calin Popescu Tariceanu, partidul s-a opus pro-americanismului lui Basescu. De exemplu, in 2006, membri de varf ai PNL au anuntat in mod unilateral retragerea Romaniei din Irak. Liderii partidului au sustinut mai tarziu ca pur si simplu au punctat pe terenul anti-Basescu. Lideri din noua conducere PNL ne-au spus in particular ca n-au fost consultati si ca au dezaprobat pozitia referitoare la Irak”.

”In timp ce sugereaza o abordare mai echilibrata a relatiilor cu Statele Unite, platforma electorala a lui Antonescu recomanda o schimbare pozitiva de atitudine fata de Rusia: ”Ca presedinte al Romaniei, relatiile cu Federatia Rusa reprezinta o prioritate a politicii mele externe….In relatiile cu Rusia au existat zone de incertitudine inadmisibila, care sugereaza incapacitatea de a constientiza importanta strategica a unor bune relatii cu vecinul din Est”.

Intr-un comentariu propriu, marcat ca atare in telegrama, oficialii Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti noteaza: ”Obiectivul principal al PNL este sa se diferentieze de Basescu si sa capitalizeze din perceptia faptului ca Basescu a gestionat gresit relatiile romano-ruse. In opinia liderilor PNL, Basescu a comis o eroare prin crearea unei relatii conflictuale cu Rusia in timpul crizei gazului din iarna 2008 - 2009, afectand astfel interesele economice ale Romaniei. Confruntat cu nemultumiri interne si cu un numar descurajant de probleme, in acest moment partidul pare incapabil sa depaseasca viziunea visceral anti-Basescu. Ar fi nevoie de o serioasa rasturnare de situatie (un scandal major de coruptie care sa implice liderii PDL sau PSD) pana la data alegerilor pentru ca situatia lui Antonescu sa se imbunatateasca”.