Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential” si intitulata “Alegerile pentru Parlamentul European: Toti au castigat, toti trebuie sa-si primeasca premiul”, oficialii Ambasadei SUA de la Bucuresti sustin ca Valeriu Stoica - la acea vreme liderul Partidului Liberal Democrat (PLD) - le-ar fi spus ca in opinia sa refendumul pentru votul uninominal initiat de presedintele Traian Basescu s-a soldat in final cu un esec. Aceeasi telegrama ii citeaza si pe Cristian Preda si Romeo Raicu, care ar fi declarat ca din perspectiva lor referendumul a fost o gresala. Romeo Raicu a descris, dupa cum rezulta din telegrama, in mod plastic cursa electorala a PLD si PD spunand ca PLD este “pasarica de pe spatele crocodilului”.

In telegrama din 2007, trimisa la scurt timp dupa referendum si alegerile pentru Parlamentul European, desfasurate in paralel, oficialii americani descriu o intalnire cu Valeriu Stoica, liderul PLD din acel moment. In telegrama, oficialii americani scriu ca Stoica le-ar fi spus ca in opinia sa referendumul pentru introducerea votului uninominal a reprezentat un esec. Iata fragmentul relevant din telegrama:

“Co-fondatorul PLD Valeriu Stoica a evidentiat satisfactia rezultatelor obtinute la alegeri, punctand ca din 1992 nici un partid politic nou format nu a atins pragul electoral de 5%. Intrebat de rolul presedintelui in succesul PLD, Stoica a raspuns: «el a fost grozav pentru o ora intr-o singura zi», referindu-se la mitingul electoral comun de la Iasi, dar a insistat ca PLD a obtinut rezultatul electoral prin propriile forte. El a adaugat ca unul din factorii care au dus la succesul PLD a fost a accentuarea mesajului ca partidul este autonom si ca nu s-a prezentat ca «partidul lui Basescu».

Telegrama citata relateaza declaratiile lui Stoica privind organizarea referendumului pentru votul uninominal:

“Stoica a spus ca referendumul lui Basescu a fost «o greseala», a punctat ca Basescu ar fi trebuit sa se fi concentrat asupra modificarii legii care reglementeaza referendumul (sa elimine pragul de 50% plus 1 pentru validare) inainte sa declanseze referendumul, pentru ca era clar inca de la inceput ca Basescu nu va reusi sa obtina o prezenta mai mare de 50% plus 1 a alegatorilor inregistrati pe liste. O a doua greseala a fost aceea de a centra campania electorala pe un subiect abstract cum este cel al reformei electorale. Precedentul referendum (in mai 2007) a atras atentia alegatorilor pentru ca a fost o batalie personala intre Basescu si cei 322 de parlamentari care au votata suspendarea. Cartea referendumului Basescu jucata de Basescu s-a degradat, iar Basescu nu va mai fi dispus sa joce aceeasi carte inca o data, a concluzionat Stoica. Stoica a recunoscut ca, cu exceptia partidelor extremiste, toate partidele mari se pot lauda pe buna dreptate ca au obtinut rezultate bune la alegeri, dar a notat ca «batalia abia a inceput» si ca urmeaza un sir istovitor de patru runde de alegeri. El a concluzionat «daca esti multumit de rezultatele de ieri, vei fi perdant peste doi ani»” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

Dupa cum reiese din aceeasi telegrama, actualul europarlamentar Cristian Preda a prezentat si el reprezentantilor ambasadei concluziile sale despre alegerile pentru Parlamentul European din 2007. In 2007, Cristian Preda era consilier prezidential si a explicat oficialilor americani, dupa cum se mentioneaza in telegrama, ca din rezultatele europarlamentare se trag doua lectii: PD a devenit partidul proeminent, dar alianta formala dintre PSD-PNL-UDMR a castigat mai multe voturi decat PLD si PD la un loc. Aceeasi telegrama noteaza ca Cristian Preda a fost si el de parere ca referendumul pentru votul uninominal a fost un esec. Iata pasajul relevant din telegrama ambasadei:

“Preda a fost direct in descrierea referendumului despre care a spus ca a fost un esec, adaugand ca referendumul nu poate fi folosit ca si «intrument de guvernare» pana cand legea referendumului nu este revizuita” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In telegrama, oficialii americani noteaza ca si actualul viceprimar Romeo Raicu le-ar fi prezentat referendumul din 2007 de la alegerile pentru PE in termeni negativi. Iata ce au notat oficialii americani: “Raicu sustine ca PD ar fi avut un scor mai bun la alegeri pentru PE daca nu ar fi existat referendumul. Raicu a fost fatis nemultumit de performanta buna a PLD, acuzand PLD ca furat voturi de la PD si a descris PLD ca si «pasarica de pe spatele crocodilului». El a spus ca in zilele premergatoare motiunii din de cenzura din data de 3 octombrie, PD s-a oferit sa intre intr-o coalitie cu PSD, oferind chiar jumatate din portofoliile guvernului. Raicu a confirmat ca PD nu si-a reinoit oferta in ciuda negoierilor in derulare dintre PSD-PLD pentru formarea unei coalitii. Mai degraba, a adaugat el, PD va merge la «atac» intrand intr-o «opozitie adanca» ” (sursa: telegrama ambasadei SUA)