In cadrul vizitei din 2005 a presedintelui Traian Basescu la Moscova, "Putin a propus, aparent spontan, o «unitate navala comuna» formata din vase aflate sub drapele nationale care ar actiona coordonat impotriva crimei organizate care tranziteaza Marea Neagra". "Romanii nu si-au asumat vreun angajament", iar "Basescu a ridicat posibilitatea unei baze militare permanente a SUA in Romania, subliniind ca aceasta nu ar trebui interpretata ca un semn de ostilitate fata de Rusia", se arata intr-o telegrama a ambasadei SUA in Romania din 2005, clasificata "Confidential". Subiectul telegramei: "Politica externa emergenta a Romaniei: dovezi din vizitele lui Basescu la Moscova, Londra si Chisinau".

In telegrama ambasadei SUA la Bucuresti este notat ca "Ministrul de Externe Ungureanu le-a spus diplomatilor NATO si UE ca vizita lui Traian Basescu la Moscova din 14-15 februarie s-a concentrat pe trei teme principale: Moldova si Transnistria, securitatea si stabilitatea la Marea Neagra, precum si pe potentialul intensificarii schimburilor comerciale dintre cele doua tari".

"In ce priveste tema Moldova/Transnistria, Basescu i-a propus, in mod direct, lui Putin largirea formatului de negociere pentru a include Romania. Basescu i-a spus lui Putin ca locul Romaniei este la masa negocierilor, chiar si numai pentru ca Transnistria ameninta stabilitatea regionala si reprezinta un refugiu pentru crima organizata care se infiltreaza in Romania", se arata in telegrama.

"Guvernul roman, potrivit lui Ungureanu, crede ca largirea formatului de negociere ar aduce «energie si ar impulsiona» dialogul care a stagnat. Referitor la apropiatele alegeri din Moldova, Basescu a subliniat in fata lui Putin ca Romania urmareste un proces echitabil, «fara interventie politica»".

Presedintele Traian Basescu a vorbit, potrivit telegramei, in cadrul intalnirii cu omologul sau rus si despre viziunea sa in ceea ce priveste cooperarea regionala la Marea Neagra. Basescu "a pus accentul pe preocuparile legate de traficul de oameni, arme, droguri si alte tipuri de contrabanda in bazinul Marii Negre". Potrivit telegramei, "Ungureanu i-a spus ambasadorului Crouch ca Putin a propus, aparent spontan, o «unitate navala comuna» formata din vase aflate sub drapele nationale care ar actiona coordonat impotriva crimei organizate care tranziteaza Marea Neagra".

"Romanii nu si-au asumat vreun angajament (si interlocutorii din Guvernul Romaniei ne-au spus separat ca Guvernul Romaniei se opune unei extinderi «politienesti» ("constabulary" in original, n.red.) a BLACKSEAFOR, preferand o prezenta de securitate sub egida NATO in Marea Neagra). Basescu a ridicat posibilitatea unei baze militare permanente a SUA in Romania, subliniind ca aceasta nu ar trebui interpretata ca un semn de ostilitate fata de Rusia. Putin a raspuns ca transferul bazelor SUA la est de Germania «nu are temei politic», dar are «implicatii potential neplacute»".