”Premierul Tariceanu i-a spus ambasadorului ca personal a fost dezamagit de evolutia crizei politice interne din Romania si a sustinut ca a primit un vot de incredere din partea presedintelui Comisiei Europene Barroso. Tariceanu si-a exprimat ingrijorarea ca exista informatii potrivit carora Guvernul Statelor Unite (n.r. USG, in original) s-a aratat ”mai mult decat precaut” in relatie cu Guvernul Romaniei (GOR, in original) pe perioada suspendarii (n.r. presedintelui Basescu)”, se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: ”Premierul Tariceanu: Nu va puneti toate ouale intr-un singur cos”.

In telegrama, oficialii americani noteaza: ”Ambasadorul (impreuna cu DCM si Polcouns) s-a intalnit cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe 23 Aprilie, la cererea premierului. Tariceanu a spus ca are doua mesaje pentru USG: a spus ca doreste intai sa transmita ”dezamagirea personala” legata de criza politica interna. Tara are institutii puternice, dar care in prezent nu functioneaza normal, iar cetatenii incep sa se ingrijoreze. El a adaugat, totusi, ca a vorbit recent cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Barroso l-a asigurat ca astfel de situatii nu sunt neobisnuite chiar si in alte tari UE si ca si-a exprimat increderea ca Romania va trece cu bine peste conflictele interne. Tariceanu a mai spus ca al doilea mesaj este despre summit-ul NATO si despre relatiile bilaterale: a auzit de la Ambasadorul roman la NATO si de la Ambasadorul Romaniei la Washington ca in Guvernul Statelor Unite sunt ”ingrijorari serioase” legate de conflictul politic din Romania si ca exista o decizie a USG in a se manifesta in prezent ”mai mult decat prudent” in contactele cu autoritatile romane. Tariceanu a spus ca el considera aceste informatii ca fiind ”foarte ciudate” si ca este ”neplacut surprins” de aceste stiri. Tariceanu a ras sardonic si a remarcat sarcastic : ”putem considera aceasta ca fiind o intalnire confidentiala, daca preferati”. El a spus ca spera ca Ambasadorul va trimite inapoi la Washington mesajul ca aceasta nu este atitudinea potrivita” fata de Romania. Tariceanu s-a plans ca a fost tinut in umbra de presedintele Basescu si de ministrul de atunci de externe Ungureanu cu privire la summit-ul NATO. In pofida acestui lucru, el s-a declarat ”mai mult decat un sustinator” al summit-ului, si s-a aratat increzator ca PSD va sprijini la randul sau summit-ul. (n.r. summit-ul NATO din aprilie 2008). Tariceanu a pus pe seama PSD responsabilitatea pentru criza politica, remarcand ca ”situatia actuala nu a fost provocata de Guvern, ci de PSD”. El a spus ca presedintele Basescu se afla intr-o ”pozitie dificila”, si ca situatia acestuia s-ar putea inrautati daca un referendum ”valid” are loc. El a adaugat ca ”impresia” sa este ca americanii ”si-au pus toate ouale intr-un singur cos”. Tariceanu si-a mai exprimat speranta ca relatia ar putea fi ”mai echilibrata” in viitor, deoarece ”vina nu este a unei singure parti”.

Intr-un comentariu personal al oficialilor americani, marcat ca atare la sfarsitul telegramei, se arata: ”Tariceanu este cumva lipsit de sinceritate cand sustine ca ca a fost tinut in umbra referitor la summit-ul NATO, deoarece am auzit de la surse din ministerul de externe ca a fost rugat inca din toamna trecuta sa sprijine lobby-ul pentru Romania dar ca a refuzat sa se implice. Ingrijorarea lui legata de soarta summit-ului pare sa fie cauzata partial de o dorinta a lui de a nu fi vazut drept cel care pierde summitul pe timpul mandatului sau.”