O telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti trimisa in 2010 si neclasificata relateaza "frustrarea" Guvernului Romaniei fata de progresul lent al proiectului energetic Nabucco si incercarea Romaniei de a gasi o companie occidentala majora care sa intre in proiectul paralel AGRI.

Telegrama citeaza afirmatiile facute de la 11 februarie 2010 de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, intr-o discutie cu consilierul economic al ambasadei. "Serban a spus ca Romania intentioneaza sa includa o mare companie din vestul Europei care sa joace <> in proiect; desi nu a dezvaluit numele companiei, Serban a sugerat ca oficialii romani au abordat deja compania", se arata in telegrama referitor la proiectul AGRI.

"Desi reafirma ca Nabucco inca este prioritatea majora a politicii energetice a Romaniei, Serban a spus ca Executivul de la Bucuresti este tot mai ingrijorat de faptul ca Nabucco nu inregistreaza progrese in securizarea materiei prime. El a indicat contractele de cumparare de gaze din Azerbaidjan de catre China si Rusia, spunand ca Azerbaidjanul mai are disponibili doar 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Orice proiect va veni primul va lua gazul, crede el, si aceasta este motorul din spatele initiativei AGRI", se arata in telegrama Ambasadei SUA.

"Serban a exprimat dubii in legatura cu capacitatea tehnica a Irakului de a furniza gaze pentru Nabucco, si a adaugat ca gazul iranian <>. Mai mult, in intalnirile bilaterale cu romani oficialii azeri si-au exprimat nemultumirea legata de lipsa de initiativa a UE in atragerea Azerbaidjanului", se mai arata in telegrama Ambasadei SUA.

(Nota redactiei: AGRI este un proiect comun Romania - Georgia - Azerbaidjan prin care gaz lichefiat azer este adus in Romania. In februarie 2011 a fost cooptata in proiect si compania maghiara MVM)

Citeste si: