”Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu”, se arata intr-o telegrama din 2009 clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: ”PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu.”

In telegrama, oficialii americani precizeaza ca Basescu ”este, totusi, presedintele in exercitiu si ca una din temele sale utilizate pe toata durata campaniei a fost ca ”este singur” impotriva intereselor financiare si impotriva traficantilor de influenta. In acelasi timp, Geoana are vulnerabilitati majore. Desi nu s-a dovedit a fi corupt, asocierea lui Geoana cu oligarhii din umbra si cu sforarii politici legati de regimul comunist de dinainte de dinainte de 89 poate fi usor exploatata.”

”Vicleanul Basescu trece astazi drept unul dintre cei mai abili politicieni de pe scena politica si este cunoscut pentru revenirile sale care ii asigura victorii pe ultima suta. Mai important, dupa retragerea previzibila a PSD din alianta guvernamentala cu PDL, Basescu controleaza intregul aparat guvernamental - inclusiv serviciile secrete - si cu siguranta va profita de orice slabiciune pe care Geoana ar putea sa o aiba. Pentru moment, Geoana nu poate pierde decat daca se petrece ceva neasteptat, dar nimic nu e sigur date fiind neajunsurile lui si abilitatea si tenacitatea lui Basescu”, se mai arata in telegrama.