Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu "a aparat tacticile dure ale presedintelui Basescu impotriva Noricai Nicolai, nominalizata la scaunul de ministru al Justitiei (inclusiv scugerea de informatii din dosarul sau personal si cererea la CNSAS pentru o nou opinie daca aceasta ar fi colaborat sau nu cu Securitatea) argumentand ca aceste tactici erau justificate de capacitatea Noricai Nicolai de a face rau sistemului judiciar", se arata intr-o telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2007. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Un alt an cu suma-nula: Consilierul Prezidential despre urmatorul sezon politic"

Potrivit telegramei, Sebastian Lazaroiu "a aparat tacticile dure ale presedintelui Basescu impotriva Noricai Nicolai, nominalizata la scaunul de ministru al Justitiei (inclusiv scugerea de informatii din dosarul sau personal si cererea la CNSAS pentru o nou opinie daca aceasta ar fi colaborat sau nu cu Securitatea) argumentand ca aceste tactici erau justificate de capacitatea Noricai Nicolai de a face rau sistemului judiciar". (n.r. Nu este clar daca precizarea in legatura cu scurgerea de informatii din Dosarul Noricai Nicolai a fost facuta de Sebastian Lazaroiu sau apartine oficialilor Ambasadei SUA)

"Lazaroiu a notat ca neajunsurile ei si conflictele de interese (inclusiv legaturi apropiate cu oligarhul Dinu Patriciu) erau un secret deschis in comunitatea judiciara", se arata in telegrama.

Intrebat pe cine ar prefera Basescu la Ministerul Justitiei, "Lazaroiu a spus ca doar un candidat independent care reprezinta societatea civila - cineva care se inscria in acelasi tipar cu fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei - era acceptabil pentru Basescu".

Potrivit oficialului american, Lazaroiu ar fi povestit de o intalnire cu premierul Tariceanu care ar fi recunoscut ca Norica Nicolai nu ar fi fost optiunea sa personala, dar ca ar fi fost supus unei presiuni intense din partea lui Crin Antonescu si Ludovic Orban.

"Lazaroiu a opinat ca o posibila rezolvare a situatiei ar fi daca Tariceanu ar retrage nominalizarea Noricai Nicolai la Justitie si ar urmari o remaniere guvernamentala. Tariceanu ar putea astfel sa-l dea jos pe Ministrul de Externe Adrian Cioroianu ca o palida consolare pentru Antonescu si Orban si sa numeasca un candidat neutru pe care Basescu sa-l accepte la Justitie", se arata in telegrama.

"Lazaroiu a mai spus ca esecul PSD/PNL de a-l da jos pe Basescu in urma cu un an arata ca aceste formatiuni nu vor mai incerca aceasta mutare invocand articolul 95 din Constitutie care se refera la 'savarsirea de fapte grave'. El a adaugat, totusi, ca in cel mai rau caz, oponentii lui Basescu ar putea urma calea articolului 96 care prevede 'inalta tradare', creand un scandal referitor la 'afaceri externe'. Intrebat daca acest lucru se refera la cazul Haysaam, acesta a tresarit, a facut o pauza, a dat din cap ca da si a adaugat ca acest caz, desigur, 'nu are niciun sens'."

Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA