Intr-o telegrama din 2006 clasificata “Secret”, reprezentantii Ambasadei SUA relateaza vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania. “Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA”, se relateaza in telegrama. In telegrama consultata de HotNews.ro se mentioneaza si intalnirile directorului FBI cu seful SRI George Maior si cu Claudiu Saftoiu care, la acel moment, era directorul SIE. Cei doi directori au vorbit despre influenta si interesele Rusiei in Romania.

In cadrul vizitei din 2006 detaliata in telegrama clasificata “Secret” se mentioneaza ca directorul FBI Robert Muller s-a intalnit cu presedintele Basescu, premierul Tariceanu, procurul general Laura Codruta Kovesi, directorul SRI George Maior si directorul SIE Claudiu Saftoiu. In telegrama se mentioneaza ca intalnirea directorului FBI cu presedintele Basescu a durat 30 de minute. In telegrama se relateaza ca presedintele Basescu i-a spus directorului FBI ca isi doreste o prezenta FBI la fel de robusta ca prezenta CIA. Iata fragmentul relevant din telegrama:

“Intr-o intalnire de 30 de minute cu presedintele Basescu, Muller si-a exprimat recunostinta pentru cooperarea exceptionala in privinta aplicarii legii si faptul ca este pregatit pentru a aprofunda acesta relatie pe mai departe. Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA. Muller a vorbit de importanta cooperarii in plan bilateral care este cea mai buna metoda pentru a dezvolta relatiile in domeniul aplicarii legii. Basescu l-a asigurat pe directorul FBI ca nivelul de coruptie din cadrul politiei romanesti a scazut si ca partea americana poate sa aiba incredere in partea romaneasca. Directorul FBI a comentat ca SUA considera ca Romania a inceput combaterea coruptiei si ca trimiterea dupa gratii a catorva oficiali corupti ar imbunatati imaginea Romaniei.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In telegrama se mai noteaza ca presedintele Basescu a pledat pentru continuarea trainingurilor in domeniul aplicarii legii. Iata fragmentul relevant din telegrama:

“Presedintele Basescu a facut o pledoarie puternica pentru continuarea trainigurilor din domeniul aplicarii legii si pentru sustinerea imbunatatirii capabilitatilor, mai ales in fata amenintarilor din Est, de exemplu, sprijin pentru procurorii si judecatorii care lupta impotriva spalarii de bani. <>, a spus presedintele.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In paragraful al treilea al telegramei este relatata intalnirea directorului FBI cu premierul Tariceanu. In telegrama se noteaza ca premierul Tariceanu a fost surprins sa afle de la directorul FBI ca 90% din fraudele informatice care afecteaza site-ul e-Bay isi au originea in Romania. Iata fragmentul relevant din telegrama:

“Surprinderea lui Tariceanu a fost evidenta cand directorul a raportat ca 90% din criminalitatea informatica pe e-bay provine din Romania si ca Pay-Pal nu mai doreste sa faca afaceri cu Romania.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In telegrama este relatata si intalnirea dintre directorul FBI si directorul SRI George Maior. In telegrama se mentioneaza ca Maior a atras atentia asupra influentei rusesti din Romania. Iata fragmentul din telegrama:

“Maior a indicat <> drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca <> este foarte prezent in crima organizata din Romania”. (sursa: telegrama ambasadei SUA)

Tot despre influenta Rusiei in Romania a vorbit si directorul SIE Claudiu Saftoiu in cadrul intalnirii sale cu directorul FBI. Iata fragmentul din telegrama relevant:

“Muller i-a multumit lui Saftoiu pentru sustinerea din Irak si Afganistan, dar a avertizat ca sustinerea SUA de catre Romania nu va trece neobservata de grupari precum Al Qaeda. El si-a manifestat ingrijorarea ca teroristii vor cauta sa intre in Europa prin Romania. Saftoiu a promis ca Romania va ramane alaturi de SUA in Irak si Afganistan si a spus ca Romania spera ca, in schimb, SUA va sustine Romania in regiunea Marii Negre pentru a ajuta la stabilizarea regiunii. Saftoiu a mentionat si greutatile pe care le intampina Romania in crearea unei comunitati informationale. Saftoiu a mai spus ca Rusia ramane amenintarea critica, imediata si in crestere, atat in privinta implicarii in economia Romaniei cat si a controlului pietelor de energie. Muller a mentionat achizitionarea RAFO de catre Mikhail Chernoy si a promis sa furnizeze informatii despre Chernoy pentru a ajuta Romania sa <> despre care Saftoiu a mentionat ca sunt luate in considerare. Saftoiu a spus ca o alta companie petroliera, OMV, ar putea sa vanda catre companii din Rusia actiunile pe care le detine la compania din Romania OMV-Petrom. ” (sursa: telegrama ambasadei SUA)