Credinciosii ortodocsi si catolici vor sarbatori, vineri, Buna Vestire - ziua in care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa sa devina Mama lui Iisus Hristos.

Buna Vestire sau Blagovestenia este marcata, in fiecare an, pe 25 martie, cu noua luni inainte de Craciun, sarbatoarea fiind celebrata, in Rasarit, inca din anul 550, in timp ce la Roma s-a introdus in secolul al VII-lea, noteaza Agerpres.

Sarbatoarea inaugureaza 'plinirea timpului', adica implinirea fagaduintelor si a pregatirilor venirii lui Iisus Hristos. Maria este chemata sa il zamisleasca pe Fiul lui Dumnezeu. Incuviintand, a devenit Nascatoare de Dumnezeu. Si, prin aceasta, este o ucenica desavarsita a Fiului ei, care, in ascultare fata de Tatal, isi implineste libertatea si tocmai astfel isi exercita libertatea, ascultand.

De Buna Vestire, ca si in Duminica Floriilor, este dezlegare la peste. Potrivit traditiei, cine mananca peste in aceasta zi va fi 'sanatos ca pestele in apa, tot anul'.

In credinta populara se spune ca de Buna Vestire se dezleaga limba pasarilor cantatoare, dar mai cu seama a cucului. Acesta incepe a canta pana la Sanziene sau la Sfantul Petru, cand se ineaca cu orz. Cucul, pasare cu numeroase valente simbolice, canta de la echinoctiul de primavara pana la solstitiul de vara. In traditia populara se spune ca de la Sanziene cucul se preface in uliu pana la Buna Vestire, cand redevine cuc.