Noul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Andrei Andreicut, va fi intronizat, vineri, de praznicul Bunei Vestiri, intr-o ceremonie care va avea loc in Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, inconjurat de un sobor de arhierei, va oficia Sfanta Liturghie, incepand cu ora 9:30, urmand ca intronizarea noului mitropolit sa aiba loc de la ora 12:00, scrie Agerpres.

Peste 25 de inalti ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane vor participa la ceremonia de intronizare, printre care mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, al Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, al Olteniei, IPS Irineu Popa, mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu. Vot fi prezenti, de asemenea, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, episcopul Devei si Hunedoarei, PS Gurie, episcopul Ramnicului, Gherasim, Sofronie Drincec - episcopul Oradei, PS Petromiu Florea - episcopul de Salaj, PS Nicodim - episcopul Severinului si Strehaiei, IPS Justinian Chira - episcop al Maramuresului si Satmarului, PS Vasile Somesanul si PS Irineu Bistriteanul - episcopi vicari ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Din diaspora au venit la Cluj-Napoca pentru ceremonia de intronizare mitropolitul Iosif Pop al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, episcopul Timotei Lauran al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, episcopul Macarie Dragoi al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord, episcopul Siluan Span al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei si episcopul Siluan Manuila al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

La ceremonie si-au anuntat participarea premierul Emil Boc, presedintele Academiei Romane, acad. Ionel Haiduc, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu', Constantin Ciuce, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, demnitari si politicieni. Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, parintele Bogdan Ivanov, a declarat, pentru AGERPRES, ca ceremonia este foarte importanta pentru Biserica, instalarea de mitropolit fiind un eveniment emotionant, mai ales ca 'in ziua marii sarbatori crestine a Bunei Vestiri se implinesc cinci ani de la infiintarea Mitropoliei clujene si de la intronizarea primului mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania'.

"Se va celebra Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, unita cu Vecernia, intrucat ne aflam in Postul Pastelui si exista o oranduire speciala a desfasurarii slujbei de maine", a spus parintele Bogdan Ivanov.

Ceremonia de intronizare va avea un tipic aparte. Unul dintre episcopii vicari va citi Gramata Patriarhala, care este scrisoarea prin care patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane il investeste pe mitropolit.

Potrivit regulilor bisericesti, in cazul mitropolitilor investirea este facuta de patriarh, in timp ce in cazul arhiepiscopilor este facuta de mitropolit. IPS Andrei Andreicut va primi apoi insemnele de mitropolit - Culionul cu Cruce, Engolpionul (o iconita lucrata dintr-un metal pretios, pe care arhiereii o poarta la gat), Crucea Pectorala, precum si carja de mitropolit.

Dupa oficierea intronizarii, vor fi rostite trei cuvantari - prima de catre patriarhul Daniel, iar urmatoarele de parintele vicar Iustin Tira din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului si cealalta de mitropolitul Andrei Andreicut.

Numarul credinciosilor va fi limitat in Catedrala Mitropolitana, dar vor fi amplasate trei ecrane de mari dimensiuni in fata marelui lacas de cult, pentru ca miile de credinciosi sa poata urmari ceremonia.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales, pe 18 martie, de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.