Bilant achizitii publice 2010

ANRMAP a amendat Primaria Capitalei cu 80.000 lei pentru contractul de salubrizare al Sectorului 5 in valoare de 4,2 milioane euro incheiat cu Romprest

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 24 martie 2011, 18:22 Actualitate | Esenţial

Arbitrul pietei de achizitii publice (ANRMAP) a amendat Primaria Capitalei cu 80.000 de lei pentru neregulile constatate la procedura de contractare a serviciilor de salubrizare pentru Sectorul 5. Potrivit ANRMAP, Primaria Capitalei a incheiat cu Romprest un contract de salubrizare in valoare de 4,2 milioane de euro utilizand o procedura de achizitie nepotrivita.
 • ANRMAP a mai anuntat ca judecatorii Curtii de Apel Craiova au anulat procedura de achizitie a contractului de 450 de milioane de euro incheiat de Primaria Sectorului 1 cu Romprest

 • Vezi in text si topul institutiilor publice amendate de ANRMAP

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiei Publice (ANRMAP) a verificat modul de atribuire a contractului privind salubrizarea Sectorului 5 in valoare de 4,2 milioane euro, incheiat pe sase luni cu SC Compania Romprest Service SA. In urma controlului, ANRMAP a constatat urmatoarele:

 • Autoritatea contractanta a ales in mod eronat procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare pentru atribuirea contractului. Astfel, Primaria Municipiului Bucuresti nu s-a incadrat in prevederile art. 122 lit. c) din OUG nr. 34/2006, incalcand dispozitiile art.20 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

 • Prin urmare, echipa de control a A.N.R.M.A.P. a sanctionat autoritatea contractanta cu o amenda in cuantum de 80.000 RON, conform prevederilor legale. Mai mult decat atat, in acest moment pe raza Sectorului 5 mai exista un contract in derulare cu SC Rebu SA, care are acelasi obiect ca si cel atribuit pe motive de urgenta de catre Primaria Capitalei.

In comunicatul ANRMAP se mentioneaza ca serviciul de salubrizare a fost delegat de la Primaria Sector 5 la Primaria Capitalei.
Informatii ANRMAP

Presedintele ANRMAP a mai anuntat ca intr-un caz similar o instanta a anulat definitiv procedura de atribuire. Este vorba de cazul contractului Romprest-Primaria Sectorului 1, contract pe 25 de ani in valoare de 450.000.000 euro.

 • “Curtea de Apel Brasov a admis prin sentinta definitiva si irevocabila plangerea SC Masoti SRL in contradictoriu cu Primaria Sectorului 1 si a dispus anularea anuntului de participare, a documentatiei de atribuire si a procedurii de atribuire a contractului in valoare de 450.000.000 euro privind salubrizarea Sectorului 1. Contract care, asa cum se stie a fost incheiat in 2008, desi erau decizii ale instantelor de judecata care anulau procedura de achizitie publica. In acest moment a fost confirmat inca odata incheierea fara nicio baza legala a contractului de salubrizare de la nivelul Sectorului 1”, a anuntat ANRMAP.

“Este anulata procedura, nu contractul. Anularea contractului nu se poate pronunta, decat daca i se cere acest lucru, iar acest lucru i-l putem cere noi”, a menţionat presedintele ANRMAP, Cristina Traila, citata de Agerpres.


ANRMAP a publicat bilantul de activitate pentru anul 2010, in care - pe langa cazul Romprest - au mai fost prezentate alte doua cazuri investigate. Primul caz este cel al Primariei Otopeni, despre care reprezentantii ANRMAP spun ca au suspiciuni legate de modul in care institutia a cheltuit 40 de milioane de euro. Potrivit ANRMAP, Primaria Otopeni nu s-a inscris in sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), chiar daca inca din 2008 a fost amendata cu 80.000 de lei.

 • "Primaria Orasului Otopeni a avut in anul 2010 un buget de aproximativ 25 milioane de euro din care aproximativ 19 milioane de euro au fost cheltuiti pe investitii, bunuri si servicii. In 2009 au avut buget de 30 milioane de euro si au cheltuit pe bunuri, servicii si investitii 25 milioane de euro.
 • Prin urmare, putem spune ca cel putin 44 milioane de euro nu se stie cum au fost cheltuiti. Seful compartimentului de achizitii publice de la Primaria Otopeni, ne-a comunicat ca a depus o cerere de inscriere in SEAP in data de 28 martie 2008 si asteapta si acum raspunsul SEAP, considerand ca nu era obligat sa insiste in privinta inscrierii in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice si ca Primaria deruleaza “proceduri clasice\u001C in baza unei legislatii pe care nu a putut sa ne-o comunice", au mai mentionat reprezentantii ANRMAP.

Cel de al doilea caz prezentat de ANRMAP a fost contractul de 4,5 milioane euro pentru achiziționarea de amortizori de șoc încheiat de Societatea Națională Nuclearelectrica SA cu firma Titan Echipamente Nucleare SA. ANRMAP a demarat un control in acest caz la sesizarea Consiliului Suprem pentru Apararea Tarii iar concluziile au fost urmatoarele:

 • In timpul controlului ne-au fost puse la dispozitie toate documentele, inclusiv contestatiile depuse de Lisega AG Germania si Titan Echipamente Nucleare SA, cele doua firme aflate in competitie. Curtea de Apel Bucuresti a respins intr-un final contestatiile depuse de firma Lisega AG Germania, prin urmare Autoritatea Contractanta in cauza a incheiat contractul cu ofertantul calificat pe baza criteriului oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, respectiv Titan Echipamente Nucleare.
 • Echipa ANRMAP a constatat incalcari pentru folosirea ca cerinte minime de calificare a unor factori de evaluare care incalcau principiul eficientei utilizarii fondurilor publice, deoarece nu reflectau avantaje de natura economica in beneficiul autoritatii contractante. Sanctiunile au fost insa prescrise. Sursa: ANRMAP

In 2010 ANRMAP a intocmit 97 de amenzi contraventionale, valoarea toatala a amenzilor fiind de 5.205.000 lei. A.N.R.M.A.P. a înaintat 60 de acţiuni în instanţă în vederea constatării nulităţii absolute a contractelor/acordurilor-cadru. ANRMAP a mai prezentat si un top al autoritatilor amendate. Pe primul loc s-a clasat primăria Comunei Chiajna: 453.000 RON – total amenzi, 5 procese verbale (cumulate într-un Raport de Control), 7 avertismente scrise.

Vezi mai jos Topul institutiilor amendate de ANRMAP.
Topul Autoritatilor Sanctionate de Catre ANRMAPCiteste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

2524 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  oh, da (Joi, 24 martie 2011, 18:54)

  c# [anonim]

  cu siguranta va avea efect.
  unu la mana amenda este mult mai mica decat posibila spaga din spatele contractului si doi la mana amenda o platim noi, contribuabilii si nicidecum cei care sunt responsabili direct de aceasta.
 • +1 (3 voturi)    
  mergem pe model Dali? (Joi, 24 martie 2011, 21:30)

  razvan [anonim]

  Doamna director ANRMAP ar trebui sa anuleze toate contractele si sa oblige primariile sa adopte modelul Dali, astfel ar fi fericita doamna Udrea si mafia portocalie si nu s-ar mai pune problema ilegalitatilor.
 • +1 (3 voturi)    
  Pai e ceva normal! (Joi, 24 martie 2011, 21:40)

  johnny [anonim]

  Normal ca e ilegal, din moment ce e facut de un primar care nu este prietenos cu tanti Udrea. Se pare ca Udrea face tot posibilul sa-i incarce si sa-i indeparteze pe cei care se opun . Exact cum a facut cu Cantaragiu , ca-l sustinea pe Blaga. Si sa nu zica cineva ca avea legaturi cu Pasat , ca oricum nu conteaza ...Ori face ca ea , ori esti exclus din partid! Acest sistem functioneaza de multi ani in tabara portocalie.
  • +1 (3 voturi)    
   Exact! (Joi, 24 martie 2011, 21:47)

   Catalin-Andrei [utilizator] i-a raspuns lui johnny

   Si pe langa asta cum sa fie sectorul 1 cel mai curat sector?!Pai asta si normal ca nu ii convine Lenutzei...Si ramane de ras sectorul 5, unde "domneste" cel mai nou aliat, Vangheliuta pe numele lui!Asta este ilegal la ei,....aaaa si sa nu uit...cum adica in sectorul 1 locuitorii sa nu plateasca nimic pentru curatenie si in alte sectoare sa se plateasca?!In co0ncluzie este ilegal ca unii traiesc mai bine...Toti sa traim cat se poate de rau!
 • 0 (2 voturi)    
  Unde este transparenta in ANRMAP ? (Joi, 24 martie 2011, 21:52)

  me_mihai [anonim]

  Eu stiu sigur ca in anul 2008 in sectorul 1 s-a organizat licitatie publica pentru atribuirea contractului de salubritate. Pe vremea aceea, aceeasi institutie a declarat ca primaria sectorului 1 este singura care a respectat procedurile de atribuire a contractului. Problema este ca atunci la ANRMAP era presedinte Marius Gogescu, pe cand acum este candidatul PDL la functia de deputat in colegiul 21. Aceasta are ordin clar sa-i distruga pe toti care nu sunt de partea PDL.
 • +1 (3 voturi)    
  Lasati-ne in mizeria noastra (Joi, 24 martie 2011, 23:38)

  andreeaFlo [anonim]

  Una cate una, institutiile statului devin portocalii. Pe vremea cand aceasta minunata autoritate era a statului, a declarat contractul dintre Romprest si Primaria Sectorului 1. Acum cand conducerea acesteia este detinuta de PDL, situatia sta altfel si anume: contractul dintre Romprest si Primaria Sectorului 1 nu mai este in regula. Cu alte cuvinte se cauta nod in papura in tabara contra PDL.
 • +1 (1 vot)    
  Doamna Traila cui apara interesele? (Vineri, 25 martie 2011, 8:09)

  MirceaM [anonim]

  Citam din minunata doamna: “Este anulata procedura, nu contractul. Anularea contractului nu se poate pronunta, decat daca i se cere acest lucru, iar acest lucru i-l putem cere noi”. Procedura banuiesc ca se refera la procedura de atribuire. Adica licitatia. Tara asta a devenit o adevarata struto-camila daca licitatia este ilegala ca procedura de atribuire, in timp ce contractele prelungite la nesfarsit prin acte aditionale sunt considerate corecte. Si asta de catre institutia care ar trebui sa vegheze la corectitudinea achizitiilor. De ce contractul regelui gunoaielor, deputatul PD-L Silviu Prigoana si al sau Rosal cu primaria sector 3 nu e analizat?
 • +1 (1 vot)    
  punct si de la capat (Vineri, 25 martie 2011, 10:28)

  Vladimirovici [utilizator]

  dintre toate contractele de salubrizare cel din sectorul 1 mi se pare singurul in legalitate, chiar daca este pe 25 de ani. Prefer ca locuitor al sectorului 1 sa am o firma care chiar se ocupa de salubritate nu sa stau cu gunoiul in fata blocului cateva luni pana cand se organizeaza alta licitatie cum este cazul sectorului 5 in care totul se intampla peste noapte sub inaltul patronaj al lui Oprescu


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică