"Desi parea ca a trecut criza, se pare ca sunt mari probleme in UE, iar ceea ce se intampla in statele membre ne afecteza", a declarat presedintele Traian Basescu, miercuri seara, intr-un interviu pentru Realitatea TV. Seful statului a sustinut ca "il ingrozeste" perspectiva revenirii crizei economice si a facut apel la responsabilitate si solidaritate cu privire la salariile din sectorul public si revenirea acestora la nivelul dinaintea taierilor.

"Ma uitam la o informatie de astazi, o chemare la prudenta - care vine de fapt inainte de plecarea mea la Consiliul European de primavara - si vreau sa stiti cu ce ingrijorari plec la Consiliu. Portugalia are probleme majore, Irlanda probabil ca va trebui sa imprumute din nou bani; Grecia, imprumutata cu 110 miliarde de euro, nu si-a facut veniturile, iar Marea Britanie si-a revizuit in scadere prognoza de crestre in buget. De asemenea, testul de stres facut la bancile europene arata ca statele membre trebuie sa bage repede 250 de miliarde in banci. Desi parea ca a trecut criza, se pare ca sunt mari probleme in UE. Ce se intampla in statele membre ne afecteza", a aratat seful statului.

Intrebat cand isi vor recupera bugetarii salariile dinainte de reducerea cu 25%, presedintele a apreciat ca: "Daca vom reusi sa reluam cresterea economica anul acesta, chiar cu vestile acestea proaste legate de situatia din Europa, cred ca la sfarsitul anului se va putea reveni pe salariile taiate".

"Stiti foarte bine ca nu se mai fac venituri in buget, pentru ca nu mai e boomul imobiliar sau consumul in exces. S-a creat o gaura in buget in absenta acestora. Ne trebuie responsabilitate si putina solidaritate. Stiti ce ma ingrozeste? Daca se intoarce din nou criza", a explicat seful statului.

Traian Basescu participa joi si vineri la Consiliul European de primavara

Presedintele Traian Basescu va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de primavara de la Bruxelles, anunta Administratia Prezidentiala.

Potrivit comunicatului transmis de Presedintie, principalele subiecte de pe agenda vizeaza problematica economica, evolutiile din vecinatatea sudica a Uniunii Europene si evenimentele din Japonia.

Sefii de stat si de guvern vor adopta un pachet global de masuri pentru consolidarea guvernarii economice in Uniune si a stabilitatii zonei euro, precizeaza comunicatul. Printre elementele principale ale pachetului economic se numara adoptarea deciziei privind instituirea mecanismului financiar european de stabilitate si initiativa privind instituirea Pactului pentru euro, in vederea cresterii competitivitatii UE.

In ceea ce priveste vecinatatea sudica a Uniunii, Consiliul European va discuta masurile concrete de sprijin pentru statele din regiune. De asemenea, sefii de stat si de guvern vor aborda impactul evenimentelor din Japonia, in special cu privire la securitatea nucleara.

Totodata, in marja Consiliului European, presedintele Traian Basescu va participa la Summitul Partidului Popular European.