Jurnalistul britanic Jonathan Calvert, cel care a coordonat echipa de ziaristi a Sunday Times care a publicat investigatia “Mita in Parlamentul European”, a declarat pentru HotNews.ro ca detine o factura trimisa de Adrian Severin pentru promovarea in Parlamentul European a unui amendament la o directiva europeana. Jonathan Calvert spune ca Adrian Severin este singurul europarlamentar roman care si-a pus la dispozitie contra cost serviciile si ca Sunday Times va numi inca un europarlamentar care a acceptat sa fie platit pentru a sustine amendamente in PE. Asculta un scurt interviu audio

Sunday TimesFoto: Hotnews

Listen!

Jonathan Calvert a coordonat investigatia publicata de Sunday Times si a explicat cum a inceput ancheta jurnalistica. “Am avut mai multe informatii de la cativa oameni ca exista legaturi stranse intre lobbyisti si europarlamentari. Am lucrat initial la acest subiect si am decis sa dovedim asta printr-o operatiune incognito”, spune Jonathan Calvert.

Pentru a testa integritatea europarlamentarilor si veridicitatea informatiilor legate de platile lobbyistilor, jurnalistii de la Sunday Times au inventat o companie de lobby, dar si o companie de investitii din Rusia. Prin intermediul celor doua companii false, jurnalistii au contactat 60 de europarlamentari. Dintre acestia, 14 s-au aratat interesati de propunerile asa-zisilor lobbyisti. In final, doar Adrian Severin, Zoran Thaler (Sovenia) si Ernst Strasser au intrat in dialog cu ziaristii de la Sunday Times deghizati in lobbyisti.

Jurnalistul britanic Jonathan Calvert a raspuns si acuzatiilor facute de Adrian Severin, care a declarat ca reporterii au mistificat adevarul, ca nu exista probe care sa il incrimineze si ca el nu a solicitat bani pentru promovarea amedamentului la o directiva europeana. “Probele noastre sunt clare. Adrian Severin ne-a trimis o factura pentru amendamentul din PE”, a declarat Jonathan Calvert.

Printre cei 60 de europarlamentari care au fost abordati de jurnalistii britanici aflati sub acoperire, singurul roman vizat a fost Adrian Severin. “Din cei 60 cred ca unul singur a fost roman. Din cei 14 doar Adrian Severin era din Romania”. Jonathan Calvert a mai declarat si ca in urmatoarea editie a Sunday Times ar urma sa mai nominalizeze inca un europarlamentar care si-ar fi vandut serviciile echipei de falsi lobbyisti. “S-ar putea sa mai numim un parlamentar in cadrul acestei investigatii. Nu este din Romania”, a declarat Jonathan Calvert pentru HotNews.ro