Ordonanta care reglementeaza recalcularea pensiilor militare, adoptata tacit de Senat

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 23 martie 2011, 13:32 Actualitate | Esenţial


Pensionarii militari protesteaza impotriva recalcularii pensiilor
Foto: Agerpres
Ordonanta de Urgenta a Guvernului 1/2011 care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare a fost adoptata tacit, miercuri, de Senat. dupa ce proiectul de lege de aprobare a OUG nu a intrunit numarul de voturi necesare pentru a fi adoptata sau respinsa. Pentru ca data de adoptare tacita este 24 martie, proiectul de lege se considera adoptat tacit si merge spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Senatorii au reluat, miercuri, votul asupra Ordonantei de Urgenta dupa ce, luni, proiectul de lege de respingere a acesteia nu a intrunit cele 69 de voturi favorabile, necesare adoptarii sau respingerii unui act normativ cu caracter organic.

La reluarea votului, proiectul de adoptare a Ordonantei nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi considerat adoptat - 46 voturi "pentru", 53 de voturi "impotriva" si o abtinere

In continuare, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a supus la vot proiectul de respingere a Ordonantei, care, din nou, nu a intrunit numarul de voturi necesare - 54 de voturi "pentru", 47 voturi "impotriva" si 2 abtineri.

Pentru ca termenul de adoptare tacita a proiectului de lege se implineste joi, 24 martie, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca ordonanta va merge la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala, in forma propusa de Executiv.

In timpul sedintei de plen a Senatului de luni, in balconul salii, timp de aproape 3 ore si jumatate, au asistat aproximativ 20 de membri ai ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. In timpul procedurii de vot pe proiectul de lege privind aprobarea OUG 1/2011, cativa pensionari au inceput sa strige catre senatori: "Rusine! Rusine PDL! Care sunt principiile voastre morale? Rusine Micky Spaga!".

Ce este OUG 1/2011

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o Ordonanta de urgenta care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Conform OUG 1/2011 pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

Decizia de a emite Ordonanta a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala.

ICCJ a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor. ICCJ a specificat ca suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a ramas definitiva si ca aceasta decizie produce efecte "erga omnes", adica este opozabila tuturor pensionarilor militari. Decizia ICCJ se refera la suspendarea aplicarii HG 735 pana la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceluiasi act normativ.

Citeste aici o radiografie HotNews.ro despre sistemul de recalculare a pensiilor militare propus de Guvern. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6253 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  "...jos labele..." (Miercuri, 23 martie 2011, 14:39)

  AIS [anonim]

  Te-ai gandit vreodata ca situatia e chiar inversa? Exista multi alti oameni care au o pensie de mizerie dar care au muncit poate la fel de mult ca si militarii (fie cu palmele, fie cu capul).
  Oamenii nu prea au simtul dreptatii, si nici legile nu sunt drepte in tara noastra. Cel cuminte si cu bun simt este dezmostenit, furat, alungat, batjocorit, chiar de ras in propria familie, O poveste care seamana cu puii cucului... daca vreti
  • 0 (0 voturi)    
   Mai gandeste-te. (Miercuri, 23 martie 2011, 16:07)

   R [anonim] i-a raspuns lui AIS

   Intotdeauna cei care lucreaza in armata vor avea venituri putin mai mari decat alti angajati normali. De ce? Pentru ca este o munca grea, ai o responsabilitate imensa, program strict, esti expus la tot felul de pericole, poti fi chemat la orice ora la apel, ca sa nu mai zic de participarea la razboi sau alte actiuni de genul. In cazul asta, ti se pare normal ca un om care a lucrat ani de zile in armata, sa aiba aceeasi pensie cu unul de exemplu, care a fost functionar, sau a lucrat intr-o oarecare firma? E adevarat ca unii au pesii f mici, dar tu compari aici mere cu pere.
   Mai gandeste-te.
   • 0 (0 voturi)    
    Responsabilitate IMENSA? (Miercuri, 23 martie 2011, 21:24)

    hahah [anonim] i-a raspuns lui R

    Hai sa fim seriosi... ce fel de lemurieni ajung in armata si cati raman acolo...
    Pensiile au fost crescute pt militari pt ca multi din ei au urmasi prin armata si "ochi albastri" si lui Boc ii e frica de ei. Altfel, daca ar fi dupa PDL, i-ar face pachet si i-ar expedia pe Luna pe toti.:(
 • 0 (0 voturi)    
  of , ne doare gatul.... (Miercuri, 23 martie 2011, 16:05)

  briza [anonim]

  acuma la pensie ne stau in gat militarii cu pensia lor, dar cand eram tineri recruti strigam dupa ei "APV-istilor" (Armata Pe Viata) si faceam misto de ei.... erau APV-sti.iar noi socoteam AMR ... alte vremuri, de..... acuma ne stau in gat APV-isti si nu mai putem de grija lor.......
  Oare dece nu ne-am facut toti APV-sti ?
  • 0 (0 voturi)    
   Nascociri de om bolnav. (Miercuri, 23 martie 2011, 17:42)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui briza

   Nu te a obligat nimeni sa lucrezi in armata spre deosebire de acei AMR care au pierdut si timp si bani si onoare fiind slugile voastre.La munca,nu la furat.
 • 0 (0 voturi)    
  Pensii militare (Miercuri, 23 martie 2011, 17:09)

  manicatide [anonim]

  Pensiile militare sunt reduse si in alte tari, in aceasta perioada. De ex, copilul si sotia unui ofiter britanic, care a murit in ultima zi de misiune in Orient (deminare) vor primi cu 75 000 de lire mai putin in urma acestor reduceri. Cititi presa straina!
 • 0 (0 voturi)    
  JOS BASESCU (Joi, 24 martie 2011, 19:16)

  PANI HACITIN [anonim]

  CUM SE IMPARTE DREPTATEA
  Va reamintesc ca judecatorii Curtii Constitutionale sunt cei mai nedrepti, cu apucaturi de escroci, pentru care ar trebui trasi la raspundere, fie si de masele de oameni revoltati de cele mai mari nelegiuiri. De necrezut:
  – au dispus ca, doar pentru magistrati,ar fi neconstitutionala recalacularea pensiilor, desi ale lor sunt exagerat de mari. Si se tace, inclusiv de Putere
  – pentru judecatori, ei pentru ei si cei apropiati ai lor, au hotarat ca legal cumulul de pensie-salariu de la stat.Desi pensiile lor sunt cele mai mari.
  Culmea este ca in ambele situatii au decis in situatii de conflict de interese.Stiti ce merita.? Dar timpul inca nu este trecut. Nu sunt constienti ca vor plati drastic. Dar pana atunci de ce acceptam mofturile lor pe seama banului public ? Reducerea cuantumului pensiei militare echivaleaza cu o expropriere si poate fi atacata in justitie si la CEDO .Aceasta reglementare nu poate fi anulata, caci legea noua actioneaza numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile. Este un principiu de drept, care se gaseste in toate legislatiile europene, cu exceptia dreptului anglo-saxon. Avand in vedere cele de mai sus, drepturile de pensie, respectiv drepturi banesti, nu pot fi recalculate retroactiv, ci numai pentrui viitor. Pentru militarii pensionati au existat o sumedenie de privatiuni si de obligatii – mutari in cel putin 3 – 5 garnizoane si numeroase detasari pentru misiuni si prestatii in economia nationala, afectandu-se indirect si afirmarea profesionala a sotiilor, – ca urmare traiul in multe familii ale pensionarilor militari este asigurat, in prezent, de o singura pensie ; – interdictia construirii sau achizitionarii unei locuinte, angajarii unor ' joburi ' pentru intregirea bugetului familial ; – interzicerea de a se organiza in sindicate sau alte structuri similare societatii civile .Viata militara nu a fost deloc usoara . În contextul sus-mentionat, trebuie sa reamintim ca serviciul
 • 0 (0 voturi)    
  DEMAGOGIA PORTOCALIE (Duminică, 27 martie 2011, 18:05)

  PANI HACITIN [anonim]

  In primul rand pentru tineri.... Nu veniti in armata.... Doar daca sunteti prea fraieri sa nu reusiti in viata civila. Sau sunteti ruda fara viitor a unui potent lider militar. Eu ,daca copilul meu mi- ar spune ca vrea in armata as considera aceasta, un mare esec din partea mea ca parinte, mai ales atunci cand a avut la dispozitie o imagine reala a tot ce insemna armata.
  Armata are multe de pus la punct. Ce este mai grav este ca, cei care conduc armata nu vor putea sa faca nimic Si asta ,datorita modului de a privi lucrurile.... Modul de gandire dobandit in tinerete ne afecteaza perspectiva .... Da, armata de astazi e parada de grade si nu o entitate, un mecanism unitar functionabil. Toti liderii privesc pinioanele (SGV, Sof., M.M.) ca ceva caruia nu -i poti acorda personalitate si respect. Rosteste un grad mic si vei avea o imagine a unui rau necesar... De aici si atitudinea de astazi a unei asa zise rationale distribuiri de veniturilor. Intr-o echipa (familie ca tot se bate moneda pe coeziunea armatei ca factor determinant), cand venitul este asa diferentiat , aceste nevoi minime nu se refera la palate, lux, excursii, etc. ci la suportul logistic necesar unui copil de militar care trebuie instruit frumos si daruit societatii. Revin. Dispare motivarea ...pentru ce sa lupt... Mai pot eu sa indeplinesc ordinele intocmai si la timp? Ma refer la cele ce presupun un risc ridicat. Va raspund sincer ca nu. As spune "sa mearga el " caci imi este indiferent ca merg la puscarie sau nu, oricum pt cei dragi nu am facut prea mult. Macar, nu i pun pe drumuri si cheltuieli de pomenire daca nu am fost in stare de mai mult.
  Poate nu am fost clar sau poate ca am obosit spunand acest lucru. Un lucru e cert , mi- am ratat viata... Am visat mult si lung. Am facut tot ce mi a stat in putinta ca macar cei mici care vor veni dupa mine sa gaseasca un alt climat. Imi e scârba ca am fost militar .... Si când te gândesti ca nu am vrut decât sa fiu camarad, sa fiu cel mai bun, sa fiu
 • 0 (0 voturi)    
  RUSINE RUSINEEEEEE (Luni, 28 martie 2011, 21:13)

  PANI HACITIN [anonim]

  de ce toti frustratii respinsi de comisiile care-i evaluau inainte de incorporare isi dau acum cu presupusul ?. va cred! multi dintre voi ati fi vrut sa ajungeti militari, numai ca trebuia sa ai un anume standard al inteligentei si o deosebita conditie fizica. e greu sa recunosti ca esti inferior, asa ca spui precum vulpea cand nu ajunge la struguri: “sunt acri!” daca in toata lumea militarii sunt incadrati intr-o categorie speciala, inseamna ca chiar sunt speciali, asta in ciuda tuturor frustratilor comentatori, care ar fi apelat la orice tertipuri numai sa se sustraga de la efectuarea stagiului militar obligatoriu. sunt foarte multe motivele pentru care militarii sunt speciali, asa ca lasati comentariile , pentru ca habar n-aveti ce inseamna sa fii militar. ati auzit cumva cam care sunt principiile si conditiile pentru a fi elev al liceului militar? cat timp in liceele civile admiterea este stabilita de calculator, si atat, asta inseamna ca militarii chiar sunt speciali. invidia si stupiditatea ne fac viata amara.....amara....
 • 0 (0 voturi)    
  JOS BOC SI MAFIA BASESCIANA (Luni, 4 aprilie 2011, 16:36)

  PANI HACITIN [anonim]

  Sunt ofiter in rezerva,.Am muncit 25 ani in conditii considerate DEOSEBITE … Pensia mi-a fost diminuata cu 40%… Am ajutat tara mea sa adere la NATO…Acum am ajuns sa cred ca mi-am batut joc de mine timp indelungat, Proletcultistii si comunistii din linia a doua au luat tara mea si si-au batut joc de ea cum au vrut. Sunt convins de un fapt: acesti politruci au reusit sa dezbine neamul meu, sa il aduca in starea de haita, sa adere la non-valori, care nu au nimic compatibil cu valorile neamului meu romanesc. In numele banului rege, au terfelit totul. Problema este ca ei nu dau doi bani pe statul de drept, pe libertatile si drepturile cetatenesti. De fapt, nu dau doi bani pe cetateni. Eu, viitorul nu il vad bine in Romania. Ma uit pe strada si nu vad decat oameni incruntati, suparati. Totul e cenusiu, in sufletele lor, in privirea lor. Va trebui ca fiecare dintre noi sa facem ceva, in asa fel incat sa indepartam raul. Asa sa ne ajute Dumnezeu! Va rog, intelegeti ca a fi om nu inseamna sa fii prost si bun. Fiecare dintre noi poate fi un luptator! La noi proverbul cu capra vecinului a devenit, din păcate, descrierea cea mai izbutită a mentalului colectiv românesc. ?Să moară toti care au pensii mai mari ca a mea?, spun unii (să moară în sensul unei micsorări a pensiei ), ?Să se întoarcă la origini toti cei ce au salariu mai mare ca al meu?. Cam asa gândeste românul de rând. ?Si pentru acest român de rând, cu un profil educational mediu , oricine are o casă mai mare ca a sa este un infractor Si oricine are o masină putin mai arătoasă este un corupt sau cocalar. Evident, nu tăgăduiesc că cei ce stâlcesc limba română pe ritmuri de manele sunt posesori de masini de marcă?, dar mai sunt si exceptii… Este adevarat, unii au vrut sa scape de comunism si sa fie si ei capitalisti! Oare nu era totusi mai bine sa ai siguranta zilei de maine? Sa stii ca trebuie sa respecti niste legi clare? Sa stii ca la o anumita varsta iesi la pensie si perioada pe care o mai traiesti nu trebuie sa-ti


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by