Grupul socialistilor si democratilor din Parlamentul European a confirmat, marti, excluderea din randurile sale a europarlamentarului roman Adrian Severin, suspectat de fapte de coruptie, cerandu-i totodata sa-si dea demisia din institutia europeana, potrivit unui comunicat postat pe pagina de internet a grupului.

"Independent de rezultatul achetei din cadrul Parlamentului European sau de altundeva, domnul Severin a detinut pozitii inalte in tara sa, dar si pe plan international, si stie ce inseamna responsabilitatea moral. Sper ca el va pleca din Parlamentul European pentru a nu afecta si pe viitor institutia", a declarat liderul grupului Martin Schulz.

Biroul Grupului socialist a anuntat marti "ca a luat nota de faptul ca, in aceasta dimineata (n.red. marti), Adrian Severin a trimis o scrisoare Presedintelui Grupului in care isi anunta demisia din Grup. Facand aceasta, el a evitat excluderea sa din randurile Grupului socialist".

Socialistii au spus ca, "cu efect imediat", Severin "nu mai apartine Grupului".

In plus, Grupul socialistilor i-a cerut lui Severin sa demisioneze imediat din Parlamentul European si "sa inapoieze mandatul sau Partidului Social-Democrat din Romania".

Decizia urmeaza sa fie prezentata miercuri celor 185 de membri ai Grupului socialist, urmand sa fie votata.

Cotidianul The Sunday Times a publicat un articol potrivit caruia trei europarlamentari - slovenul Zoran Thaler, austriacul Ernst Strasser si Adrian Severin - s-ar fi declarat dispusi "sa-si vanda serviciile" contra unor sume de pana la 100.000 de euro unor jurnalisti ai publicatiei mentionate care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Parlamentul European a decis sa lanseze o investigatie in urma informatiilor aparute in cotidianul britanic, in timp ce procurorii DNA s-au sesizat, din oficiu, privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie de catre Severin.

Luni seara, Severin a spusca in urma discutiei avute cu liderul socialistilor din Parlamentul European, Martin Schultz, a decis sa se retraga din grupul socialist pana la terminarea procedurilor de investigare a acuzatiilor la adresa sa.