Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, efectueaza, incepand de marti, pana pe 26 martie, o vizita oficiala in Canada, la invitatia omologului sau, Lawrence Cannon - se arata intr-un comunicat dat publicitatii. Potrivit documentului, turneul sefului diplomatiei romane include intrevederi cu inalti oficiali canadieni, in capitala federala canadiana, Ottawa, precum si deplasari la Montreal, Toronto si Vancouver.

Teodor Baconschi va avea discutii, la Ottawa, cu ministrul canadian al Afacerilor Externe, Lawrence Cannon, ministrul Apararii, Peter MacKay, ministrul comertului international, Peter van Loan, ministrul pentru cetatenie si imigratie, Jason Kenney, presedintele Senatului canadian, Noel Kinsella, presedintele Camerei Comunelor, Peter Milliken.

Convorbirile cu inaltii oficiali canadieni vor oferi oportunitatea reluarii dialogului bilateral la nivel inalt si a explorarii modalitatilor de consolidare a bunelor relatii pe care Romania le are, in mod traditional, cu statul canadian.

De asemenea, in timpul discutiilor vor fi abordate perspectivele cooperarii bilaterale, indeosebi in domeniul economic, precum si subiecte ca problematica eliminarii regimului de vize, cooperarea la nivel regional, obiectivele comune din cadrul cooperarii celor doua state in format multilateral, precum si alte aspecte din domenii de interes reciproc.

Ministrul Afacerilor Externe va avea, totodata, intrevederi cu reprezentantii comunitatii romanesti, precum si cu reprezentanti ai mass-media de limba romana, in toate cele patru segmente ale vizitei.

La Toronto, Teodor Baconschi va participa, de asemenea, la un eveniment de marcare a infiintarii primului lectorat de limba romana din Canada, in cadrul York University.

Vizita in Canada va prilejui si inaugurarea celui de-al treilea Consulat General al Romaniei de pe spatiul canadian, la Vancouver. La ceremonia de inaugurare au fost invitati sa participe deputatul Mircea Lubanovici si senatorul Raymond Luca.