Pensionarii militari catre senatori: Rusine! Rusine PDL! Care sunt principiile voastre morale? Rusine Micky Spaga!
Votul pe OUG 1/2011 care reglementeaza modul de recalculare a pensiilor militare s-a dat pe fuga dupa ce presedintele Senatului, Mircea Geoana, a propus o prelungire a programului de lucru pentru a transa rapid o serie de legi organice.
Proiectul de lege privind OUG 1/2011 care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare a primit un raport de respingere din partea comisiei juridice si celei de munca a Senatului. Raportul a fost supus la vot in plen, obtinand 52 de voturi "impotriva", 47 de voturi "pentru" si doua abtineri.
A urmat supunerea la vot a Proiectului de lege care a primit 51 de voturi "pentru" si 45 "impotriva", dar nu a intrunit numarul necesar de 69 de voturi pentru o lege organica. Pentru ca termenul de adoptare tacita este 24 martie, proiectul legislativ ar putea fi supus votului in sedinta de miercuri.
In balconul salii de plen a senatului, timp de aproape 3 ore si jumatate, au asistat aproximativ 20 de membri ai ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. In timpul procedurii de vot pe proiectul de lege privind aprobarea OUG 1/2011, cativa pensionari au inceput sa strige catre senatori: "Rusine! Rusine PDL! Care sunt principiile voastre morale? Rusine Micky Spaga!".
Dupa aflarea rezultatului de la vot, pensionarii nu au mai stat si au parasit sala de sedinta.
Ce este OUG 1/2011
Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o Ordonanta de urgenta care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.
Conform OUG 1/2011 pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011, pana la data emiterii deciziei de revizuire.
Decizia de a emite Ordonanta a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala.
ICCJ a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor. ICCJ a specificat ca suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a ramas definitiva si ca aceasta decizie produce efecte "erga omnes", adica este opozabila tuturor pensionarilor militari. Decizia ICCJ se refera la suspendarea aplicarii HG 735 pana la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceluiasi act normativ.
Citeste aici o radiografie HotNews.ro despre sistemul de recalculare a pensiilor militare propus de Guvern.
Cine este Micky Spaga
Serban Mihailescu este cercetat in dosarul "Armelor de Vanatoare". El este acuzat ca, in 2001, i-a cerut fostului sau consilier personal, Fanel Pavalache, 11 arme de vanatoare in schimbul mentinerii sale in functie. Mai multe despre acest dosar aici:
Serban Mihailescu, cunoscut ca Miky Spaga, a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG) in Guvernul Nastase. In 1996-2000 a fost senator din partea PDSR, in 2000-2004 a fost deputat PDSR, in 2004-2008 senator PSD. In februarie anul trecut si-a dat demisia din PSD, in prezent fiind senator independent.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
s-ar fi putut economisi altfel, dar "micky" a ales varianta cea mai la indemana, constient ca arunca tara in faliment daca sta sa faca ce nu a facut 20 de ani. asa ca s-a ales raul cel mai mic.. daca se poate spune asa.
drept, corect si cu folos, ar fi fost sa adauge la pdl pe toti restul, cu riscul de a baga nevinovati (cati,cum... discutabil) in aceeasi oala.
in rest, rabdare..
...pentru cine nu ştia deja, e un şarpe care s-a umflat până nu a mai încăput în piele, aşa încât şi-a schimbat pielea roşie pe una portocalie.
n-au stat pana la 55 de ani,ca ceilalti (si aia o varsta de ras pentru un barbat-poate ca au si nascut de 4 sau 5 ori ! )
astia au fost "pensionati " pe la 45 sau chiar 40 de ani ( VARSTA,nu vechime ! ) si vor sa aibe aceeasi pensie ca ceilalti !
e ca si cum tu ai fi disponibilizat de la uzinele 23 august la varsta de 45 de ani si ai cere pensie la fel de mare cu a lu ala ce-a iesit la 62 !
in schimb, nu suporta nesimtirea, precum a actualilor pensionari militari.
ei se gandesc vreo clipa ca banii aia pe care ii vor ei nu vin de la boc si basescu, ci din buzunarele noastre, ale celor care muncim? din salariile copiilor si nepotilor lor? de ce nu ne injura pe noi, direct? nua u curajul sa o faca? prefera sa ii injure pe boc si basescu? acestia doi ce sa faca? sa le dea lor si, astfel, sa ne ia noua? si atunci i-am injura noi.
guvernul este doar conducta care duce banii de la noi la ei!
sa ne injure atunci pe noi, direct, nu guvernul! pentru ca guvernul nu le poate da decat... daca ia de la noi. si *noi* suntem aia care nu vrem sa le dam.