Functionarul public Csibi Barna care a fost detasat pentru sase luni la Abrud, in urma incidentului de la Miercurea Ciuc, unde l-a "spanzurat" pe Avram Iancu, a anuntat, luni, dupa intalnirea cu directorul DGFP Alba ca a hotarat sa isi ia concediu de odihna si nu va merge la noul loc de munca, relateaza Mediafax.

Csibi Barna a declarat, luni dimineata, la iesirea din biroul directorului executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Alba, Marius Zinca, ca, in urma discutiei cu acesta, a hotarat sa isi depuna cererea pentru concediu de odihna.

La randul sau, directorul DGFP Alba a spus ca cererea lui Csibi Barna a fost acceptata si conducerea institutiei urmeaza sa discute cu reprezentantii ANAF situatia angajaului, spunand ca o posibila varianta pe care ar putea sa o propuna ar fi transferarea acestuia la Alba-Iulia.

Csibi Barna, care a fost detasat de la Directia Finantelor Publice Harghita la Administratia Finantelor Publice Abrud printr-un ordin al sefului ANAF, Sorin Blejnar, a ajuns, luni dimineata, in jurul orei 09.30, la sediul DGFP Alba din municipiul Alba-Iulia, in prezent aflandu-se in biroul directorului executiv al institutiei.

Tot luni dimineata, aproximativ 20 de locuitori din Abrud s-au adunat in fata Administratiei Finantelor Publice, nemultumiti de decizia de transferare a lui Csibi Barna in orasul lor.

La ora 12.00, la Abrud, in fata statuii lui Avram Iancu, este programata o actiune de protest fata de detasarea lui Csibi Barna in oras.

Csibi Barna, functionar public la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, a solicitat, saptamana trecuta, autorizatie de la Primaria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicata Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menita sa aduca in atentia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtand pe figura o poza a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" si apoi l-a "spanzurat".

Ulterior, Csibi Barna a fost detasat pentru sase luni de catre presedintele ANAF, Sorin Blejnar, in Abrud, judetul Alba, orasul in care a urmat clasele elementare fostul revolutionar Avram Iancu.

De asemenea, seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara ca "detasarea va intra in vigoare de luni si are o durata de o jumatate de an".

El spunea ca ordinul sefului ANAF i-a fost inmanat lui Csibi Barna.

La randul sau, Csibi Barna declara, vineri, ca "ordinul este legal" si ca il va respecta.

Parchetul Tribunalului Harghita s-a autosesizat si il va cerceta pe Csibi Barna pentru instigare la discriminare.

Duminica, administratia locala din Abrud (Alba) a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisa in care solicita revocarea ordinului prin care Csibi Barna a fost detasat la Administratia Finantelor Publice Abrud, precum si demiterea persoanei care a propus o astfel de masura, respectiv seful ANAF, Sorin Blejnar.

Primarul din Abrud, Tiberiu Ratiu, a declarat, duminica, ca in ultimele zile, dupa ce s-a decis ca Csibi Barna sa fie detasat la Abrud, "s-au inflamat spiritele pe plan local" si mai multi cetateni si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta decizie.

Primarul a adaugat ca a convocat, la solicitarea locuitorilor din oras, o sedinta informala de urgenta a Consiliului Local la care au luat parte consilieri locali, reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale, precum si zeci de locuitori din Abrud, Rosia Montana, Bucium si Ciuruleasa.

In paralel, reprezentantii mai multor organizatii din Abrud au anuntat, duminica seara, ca au inceput o campanie de strangere de semnaturi prin care doresc ca Csibi Barna sa fie declarat "persona non grata" in Abrud.