Aeronava TAROM cu destinatia Bucuresti - Tokyo ¬ Bucuresti, a plecat la ora 16.00 din Seul si va ajunge pe aeroportul Otopeni la ora 21.50, informeaza un comunicat MAE, in care se precizeaza ca la bordul aeronavei se afla 30 de romani, majoritatea femei si copii.

Cetatenii romani nu au fost scanati radioactiv, deoarece atat autoritatile nipone, cat si cele sud-coreene nu au considerat necesara verificarea externa a radioactivitatii pasagerilor.

"In urma consilierii primite, direct sau prin intermediul comunicatelor MAE, multi cetateni romani au decis sa urmeze avertismentele MAE din zilele anterioare si au parasit temporar, pe cont propriu, zonele de risc in care se aflau, folosind zboruri de linie spre alte directii. In noaptea de 18/19 martie 2011, 8 functionari din cadrul Departamentului Consular, au contactat in repetate randuri, toate persoanele care au apelat la sprijinul ambasadei si s-au inscris nominal in Registrul unic de asistenta pentru repatriere, pentru a le comunica despre operarea cursei speciale TAROM", a precizat MAE.

Ministerul spune ca in cursul operatiunii de repatriere, functionarii consulari s-au confruntat cu patru tipuri de situatii - cetateni romani care au plecat pe cont propriu spre alte destinatii, cei care au precizat ca nu pot ajunge la timp datorita distantelor, solicitand in acelasi timp sa ramana in contact cu ambasada pentru eventuale alte evacuari cu aeronave romanesti sau ale altor state, cei care au decis sa ramana, desi initial erau hotarati sa paraseasca zona, si cei care au renuntat la sprijinul de evacuare din diverse motive sau nu au furnizat date de contact valabile (incomplete).

Autoritatile romane au mentinut o legatura permanenta, directa cu toate persoanele care au apelat la sprijinul ambasadei si s-au inscris nominal in Registrul unic de asistenta pentru repatriere.