Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca MAE pune la dispozitia romanilor care doresc sa se repatrieze din Japonia o cursa comerciala a Tarom.

"Deocamdata organizam o prima cursa Tarom, dar va fi o cursa in regim comercial obisnuit, deci punem la dispozitia romanilor care vor sa plece o cursa Tarom. (...) Viata e relativ normala in Japonia, opereaza toate companiile de zbor civile. Ce facem este organizarea unui charter pentru cel putin o parte dintre romanii care au cerut ambasadei ajutor pentru parasirea Japoniei. Va fi o cursa comerciala ad-hoc, organizata pentru ei", a precizat Baconschi, citat de Mediafax.

Ministrul a precizat ca Romania se regaseste pe lista statelor care si-au oferit ajutorul umanitar pentru Japonia, iar daca autoritatile japoneze vor solicita acest sprijin el va fi acordat.

"Suntem pe o lista de asteptare, am convenit cu autoritatile japoneze ca ar fi nevoie de apa, de saci de dormit si alte materiale de acest fel, in momentul in care ne vor da semnalul ca e nevoie, vom transporta in Japonia asemenea ajutoare. Ele sunt in stocul Ministerului Administratiei si Internelor, nu trebuie achizitionate", a spus Baconschi.

MAE ii sfatuieste pe romani sa paraseasca Japonia daca prezenta acestora acolo nu se mai impune cu necesitate, recomanda evitarea completa a zonei Sendai si limitarea calatoriilor si a sederii la Tokyo si Yokohama.

MAE recomanda evitarea completa a zonei Sendai, respectiv parasirea acestei zone de catre persoanele care se afla acolo. De asemenea, cetatenii romani sunt sfatuiti sa limiteze calatoriile si sederea prelungita in Tokyo si Yokohama.

Cetatenii romani sau familiile acestora pot contacta Ambasada Romaniei la numarul de telefon +81.334.79.03.11 si celula de criza din cadrul Departamentului Consular al MAE, la numarul de telefon +40.21.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Pana in momentul de fata, Ambasada Romaniei la Tokyo si Departamentul Consular din cadrul MAE au primit un numar de 194 de solicitari de asistenta consulara si informatii.

Cetatenii romani care se afla pe teritoriul Japoniei sunt sfatuiti sa respecte cu strictete anunturile si recomandarile autoritatilor centrale si locale nipone, acestea fiind singurele in masura sa ofere informatii despre situatia din zona si administrarea medicatiei pentru situatii de urgenta. Autoritatile nipone au procedat la evacuarea populatiei din jurul reactoarelor nucleare pe o distanta de aproximativ 20 de km. Ca o masura suplimentara de precautie, MAE recomanda cetatenilor romani sa nu se apropie la mai mult de 80 de km de obiectivele nucleare.