VIDEO IPS Andrei Andreicuţ, ales vineri noul mitropolit al Clujului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 18 martie 2011, 11:44 Actualitate | Esenţial


IPS Andrei Andreicut
Foto: AGERPRES
Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales, vineri, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ramasa vacanta dupa moartea IPS Bartolomeu, anunta Mediafax. Pentru fotoliul de mitropolit al Clujului a mai candidat, alaturi de Andrei Andreicut, si episcopul vicar Irineu Bistriteanul. Noul mitropolit al Clujului, IPS Andrei, este de profesie inginer si era considerat favorit pentru functia de mitropolit al Clujului inca dinaintea Sinodului de vineri. El a fost acuzat in trecut de colaborare cu Securitatea, insa a respins aceasta acuzatie.Conform prevederilor statutare in vigoare in cadrul BOR, noul mitropolit al Clujului a fost ales prin vot secret de catre Sfantul Sinod.

Cei doi ierarhi fusesera desemnati de catre Sinodul Mitropolitan pe 14 martie, iar in ziua urmatoare Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Clujului a anuntat mentinerea celor doua propuneri pentru functia de mitropolit al Clujului.

Ceremonia de intronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, pe 25 martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, cand se implinesc cinci ani de cand IPS Bartolomeu a fost instalat in scaunul mitropolitan al Clujului.


 • Biografie: Andrei Andreicut, un fost inginer care conduce Episcopia din Alba Iulia din 1990

Noul mitropolit al Clujului, IPS Andrei, este de profesie inginer si este cunoscut ca intemeietorul Seminarului Teologic Ortodox Liceal din Alba Iulia si unul dintre fondatorii Universitatii "1 Decembrie 1918". El a fost acuzat in trecut de colaborare cu Securitatea, acuzatie pe care a respins-o insa. El era considerat favorit pentru functia de mitropolit al Clujului inca dinaintea Sinodului de vineri.

IPS Andrei Andreicut, pe numele sau real Ioan Andreicut, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures, a urmat liceul in Cehul Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti (intre anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj - Napoca.

Incepand cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licentiat in vara anului 1978, cand a fost hirotonit preot de catre IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Ulterior a activat ca preot paroh timp de sapte ani in orasul Turda (judetul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdas, la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, obtinand titlul de "Doctor in Teologie" in anul 1998.

Pe 25 februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar pe 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia. Din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular. Pe 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicut la rangul de arhiepiscop.

La 1 Decembrie 2002, Presedintia Romaniei i-a conferit Ordinul National "Pentru Merit" in gradul de "Mare Ofiter", pentru activitatea depusa in slujba Bisericii si a tarii, iar din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Stiinte si Arte din Salzburg (Austria).

IPS Andrei Andreicut este din 1998 doctor in teologie, grad pe care l-a obtinut la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti. De altfel, IPS Andrei este recunoscut si pentru activitatea derulata in plan administrativ-bisericesc, dar si in domeniul didactic, fiind cel care a intemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Mitropolit Simion Stefan" din Alba Iulia, si s-a numarat printre fondatorii Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Ulterior, in calitate de arhiepiscop de Alba Iulia, a facut demersurile necesare infiintarii Facultatii de Teologie din Alba Iulia, primele cursuri fiind incepute in 1991.

Andrei Andreicut preda in prezent, in cadrul facultatii, disciplina "Morala si Spiritualitate Ortodoxa", iar in perioada 2000-2008 a fost si decan al facultatii, din 2008 detinand functia de decan onorific.

In plan cultural, IPS Andrei a infiintat tipografia Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Alba Iuliei si Editura "Reintregirea", a pus bazele revistei "Credinta Strabuna" (organul cultural si de presa al Arhiepiscopiei de Alba Iulia) si ale revistei Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, "Credinta Ortodoxa".

La initiativa si sub coordonarea sa a fost reeditata "Psaltirea de la Alba Iulia din 1652" (la 350 de ani de la prima aparitie, in editie critica) si a fost retiparit "Noul Testament de la Balgrad din 1648" (tot in editie critica).

In 25 decembrie 2001, arhiepiscopul de Alba Iulia a infiintat Radio Reintregirea, un post de radio crestin care acopera, ca emisie, judetele Alba si Mures din subordinea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Arhiepiscopul de Alba Iulia are numeroase cursuri, lucrari de specialitate si carti publicate, dar este si initiatorul a numeroase conferinte sau simpozioane nationale si internationale.

In cei 20 de ani de la intronizarea arhiepiscopului Andrei Andreicut, in Arhiepiscopia de Alba Iulia au fost construite aproximativ 200 de biserici, zeci de case parohiale, dar a fost dezvoltata si una dintre cele mai mari retele sociale din tara, cu numeroase centre sociale, case de tip familial, cantine si camine pentru batrani.

De asemenea, in aceasta perioada a fost restaurata Catedrala Reintregirii si complexul arhiepiscopal, a fost construit noul sediu al Facultatii de Teologie Ortodoxa si in urma cu doi ani s-a inceput constructia noului sediu al Seminarului Teologic din Alba Iulia.

De asemenea, in aceasta perioada au fost infiintate peste 40 de noi manastiri si schituri in cele doua judete (Alba si Mures) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

In 2005, arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Andrei a candidat pentru scaunul de mitropolit al Ardealului, fiind sustinut de IPS Bartolomeu Anania, dar a pierdut atunci in fata actualului mitropolit, IPS Laurentiu Streza.

 • Colaborarea cu fosta Securitate

In 2007, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca Andrei Andreicut a facut politie politica, ierarhul a atacat in instanta decizia CNSAS, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestatia formulata, constatand nulitatea deciziei Consiliului.

Mai mult, Arhiepiscopul de Alba Iulia a sustinut in mai multe randuri ca nu "a turnat" pe nimeni si ca nu a facut politie politica, ci, din contra, ca a fost "haituit" de fosta Securitate. El a sustinut ca Securitatea l-a urmarit ani la rand si chiar l-a impiedicat sa plece la studii in strainatate, desi a luat de doua ori examenele pentru bursa, iar pentru doctorat a fost nevoit sa dea examenul de cinci ori.

IPS Andrei spunea ca fosta Securitate i-a perchezitionat casa pentru a cauta anumite scrieri ale parintelui Gheorghe Calciu pe care le avea, s-a opus numirii sale ca preot in Cluj si ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca. El a spus ca erau urmariti toti cei care il vizitau, amintindu-l pe parintele Nicolae Steinhardt.

Andrei Andreicut a recunoscut ca a fost nevoit sa semneze un angajament cu fosta Securitate si i s-a dat numele de cod "Ionica", ierarhul, pe atunci preot in Turda, fiind cunoscut in parohia sa ca "parintele Ionica". Andreicut a recunoscut ca a semnat angajamentul sub presiunea Securitatii, insa de fiecare data a spus ca nu a dat note informative si nu a "turnat" pe nimeni.

El a scris si o carte in care isi povesteste aceasta perioada a vietii si cateva dintre presiunile la care a fost supus, ca preot, de fosta Securitate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.9508 vizualizari

 • +11 (23 voturi)    
  trăim în Secolul XXI nu în feudalism ! (Vineri, 18 martie 2011, 11:48)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  trăim în Secolul XXI nu în feudalism !
  Prea mult fast la BOR într-o ţară săracă, având un STAT laic !
  • -7 (13 voturi)    
   Greu... (Vineri, 18 martie 2011, 13:27)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Trist! Toţi comentează pe lângă şi-s mari avizaţi în materie... Întrebarea e: i-a citit cineva cărţulia despre relaţia cu securitatea? L-a cunoscut cineva de altundeva decât din presă? O ţară pentru care sursa de adevăr absolut e presa am senzaţia că se duce de râpă. 1. surse de informare tendenţioase. 2. analişti care vă mestecă alimentele şi vi le furnizează cu saliva aferentă!

   IPS Andrei e unul dintre ierarhii deosebiţi de la noi, iar acest lucru se vede dacă mergi la Alba Iulia.
   • +2 (10 voturi)    
    citit cartulia? (Vineri, 18 martie 2011, 13:43)

    SRI [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    Era mare adept al Bisericii Greco-Catolice si prieten la catarama cu fostul rector al Seminarului Greco-Catolic de la Blaj, Ioan Mitrofan.Erau si colegi de munca.
    Pentru o paguba de 5000 de lei (probabil inscenata) de securitate, a fost racolat si a acceptat sa colaboreze avand numele de informator "Ionica".
    Ai dreptate cand spui ca traim intr-o tara care se duce de rapa.....Dar din cauza oamenilor ca andrei andreicut se duce de rapa.
    A fost ajutat de Preasfintitul Emilian sa se transfere de la Turda judetul Cluj in Alba Iulia unde a fost numit vicar.
    Cine l-a vandut pe Preasfintitul Emilian?
    te las pe tine sa raspunzi ca ai citit cartulia.....
    P.S. Am fost la Alba Iulia si nu am inteles ca este un ierarh deosebit.
    • 0 (2 voturi)    
     vai vai... (Vineri, 18 martie 2011, 15:55)

     maria [anonim] i-a raspuns lui SRI

     oricine ai fi ...mi-e foarte mila de tine!!! pt ca habar n-ai cum a fost defapt si habar n-ai pe ce lume traiesti!!! SI Nu judeca fara sa stii!!!
     • +2 (2 voturi)    
      Poate ai dreptate.... (Vineri, 18 martie 2011, 16:46)

      SRI [anonim] i-a raspuns lui maria

      Poate ca habar nu am pe ce lume traiesc.
      Traiesc in lumea pe care ati creat-o voi, cei care ati furat,tradat si vandut nu doar pe voi insiva, dar si intreaga tara.
      Campanii electorale prin biserici, titluri de studiu cumparate, numiri de popi pe sume imense de bani in parohii bune.....etc.
      ma bucur ca ti-e foarte mila de mine.....
      eu si cei ca mine nu avem mila si compasiune fata de voi......
      poate scarba si desgust.
    • 0 (0 voturi)    
     Faptele Sale vorbesc! (Miercuri, 30 martie 2011, 19:12)

     Sonia [anonim] i-a raspuns lui SRI

     Daca ai fost la Alba Iulia sunt convinsa ca ai auzit doar de bine de IPS Andrei! Asta doar daca nu vrei dinadins sa auzi altfel decat realitatea! Pentru afirrmatia de mai sus am dovada faptele sale bune si dragostea sa pentru toti oamenii!
     O crestina oarecare!
   • +10 (12 voturi)    
    deosebitii (Vineri, 18 martie 2011, 13:51)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

    Toti sunt deosebiti. Atat de deosebiti, incat fiecare are ceva scheleti in dulapul cu dosare. Daca nu te manjesti un pic, n-ajunti prea-marit in viatza.

    Adevaratii patriarhi stau si-si vad de ale lor, nu cauta functii, si nici nu le accepta.

    Bunicul meu, preot, a facut 8 ani munca zilnica pentru ca a fost turnat. Acum consultand dosarele, se afla cine au fost si turnatorii. Colegii de parohie, care ulterior s-au ajuns.
    Si uite asa, ca toti ies curati. Spovedania inalbeste!
  • 0 (0 voturi)    
   - (Duminică, 20 martie 2011, 0:42)

   runa [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   da. si un alt fapt :Andreicut a recunoscut intr-un interviu la radio ca a colaborat cu securitatea ca mai apoi sa spuna ca nu e adevarat. rusine!
 • +5 (17 voturi)    
  securisti.... (Vineri, 18 martie 2011, 11:53)

  viorel [anonim]

  A murit un colaborator al securitatii (Bartolomeu)....
  un alt fost colaborator in locul lui.Despre Andrei se stie ca e din familie de neoprotestanti....
  • -2 (2 voturi)    
   pt. viorel (Vineri, 18 martie 2011, 15:07)

   catalin [anonim] i-a raspuns lui viorel

   De ce vorbesti in necunostinta de cauza. Bartolomeu a facut inchisoare in timpul comunistilor. Nu a colaborat niciodata cu ei. Unii vorbesc numai ca sa se afle in treaba.
   • +4 (4 voturi)    
    mitropolit (Vineri, 18 martie 2011, 15:26)

    monica [anonim] i-a raspuns lui catalin

    Viorel de ce il aperi,esti si tu cu dosar.A recunoscut ca a semnat angajament.Ce mai vrei.Crezi ca nu pt.aceste merite a fost ales mitropolit.Si Pimen a fost dovedit colaborator.El a primit pe vremea lui nASTASEMULTE PADURI.dE CE OARE
    • 0 (0 voturi)    
     eu nu il apar..... (Vineri, 18 martie 2011, 16:40)

     viorel [anonim] i-a raspuns lui monica

     nu am dosar dar cred ca ai fi vrut sa spui catalin.....
    • 0 (0 voturi)    
     de aia (Vineri, 18 martie 2011, 18:48)

     NUME [anonim] i-a raspuns lui monica

     ca s aimparte,ca e mai usor de manipulat cand e avut la mana cu ceva-de aia
 • -2 (12 voturi)    
  Vrednic (Vineri, 18 martie 2011, 11:53)

  releu [utilizator]

  fie !
  Dumnezeu sa ne ajute!
 • +7 (15 voturi)    
  securist (Vineri, 18 martie 2011, 12:00)

  gherman [anonim]

  Parca asta avea nume de cod, dovedit de CNSAS. Alt popa securist si comunist.
 • +9 (17 voturi)    
  felicitari (Vineri, 18 martie 2011, 12:01)

  Traian_S [utilizator]

  asta ce grad are?
  • +4 (8 voturi)    
   ... (Vineri, 18 martie 2011, 12:51)

   geco [anonim] i-a raspuns lui Traian_S

   Cred ca are gradul de colonel sau poate chiar general. Nu orice ofiter poate ajunge in functii din astea.
 • +12 (20 voturi)    
  Rusinos! (Vineri, 18 martie 2011, 12:01)

  Ion [anonim]

  IPS Andrei Andreicut a semnat angajament la Securitate si avea nume de cod "Ionica".L-a salvat Justitia printr-o hotarare cel putin discutabila.Atunci IPS a promis ca-si va publica dosarul.Nu a facut-o.De ce oare?Ce are de ascuns?PS Irineu-Pop Bistriteanul a fost implicat in nasterea sectei "Noul Ierusalim" si a dat binecuvantarea pentru intemeierea asezamantului de la Pucioasa,Dambovita.In plus, este imposibil sa fi primit "bursa" la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton (SUA),intre 1985-1988, in plina epoca de teroare ceausista,fara aprobarea Securitatii.Dintre doi securisti, l-au ales pe cel mai mare in grad! RUSINE!
  • +1 (9 voturi)    
   I agree (Vineri, 18 martie 2011, 12:31)

   Clujeanul [anonim] i-a raspuns lui Ion

   De acord cu logica ta, de imposibiliatatea ocuparii unei functii sau primirea unei burse in plina epoca comunista, fara un acrod cu Securitatea.

   Conform aceleiasi logici, recunosti ca si Basescu sigur a colaborat cu Securitatea?
   Sau exista standarde diferite de judecata, care nu mai au nimic cu logica si cu ratiunea.

   Cam toti cei ce ne conduc: politicieni (probabil 98 % din ei), elita bisericeasca (care are o varsta si au urcat in "grade" bisericesti in perioada comunista), cadre universitare de conducere, samd, au colaborat cu Securitatea, cu avant sau de nevoie.

   Eu nu mai cred in nimeni care a avut o functie de conducere in comunism ca nu a colaborat cu Securitatea, pentru ca era IMPOSIBIL.
   • +2 (4 voturi)    
    colaboratori (Vineri, 18 martie 2011, 15:31)

    MONICA [anonim] i-a raspuns lui Clujeanul

    O tot dai cu Basescu dar nu gandesti ca era militar,comandant de nava,angajat al statului comunist.OPrice stat in toate timpurile are sistem de spionaj.Andreicut nu a fost spion ci turnator este o diferenta.Gandeste si nu face politica.Asa aflii de la Antenele lui FEKIX alt colaborator
   • +1 (1 vot)    
    crin (Vineri, 18 martie 2011, 16:30)

    none [anonim] i-a raspuns lui Clujeanul

    Crine, tu esti, tata? Lasa-l pe Basescu, ca nu despre el era vorba aici. N-are nici o legatura cu subiectul.
  • +6 (8 voturi)    
   biserica si securitatea (Vineri, 18 martie 2011, 12:49)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Si marele mitropolit Antone Plamadeala a fost prin anii' 60 bursier la Oxford, Marea Britanie. Am vazut asta dintr-un document expus intr-un muzeu din Ardeal. Chiar si preafericitul a studiat si apoi functionat si predat prin strainatate inainte de 90. Cum vi se pare? Si in BOR, ca si la conducerea statului laic, trebuie sa asteptam extinctia generatiilor care erau peste pragul adolescentei la Revolutie, ca sa fim siguri ca sint curati din acest punct de vedere. Cit despre antena statului in zona cultelor (Secretariatul de Stat pentru Culte) ce sa mai vorbim - cuib de securisti, ofoteri si informatori.
  • 0 (0 voturi)    
   nedumerire! (Vineri, 18 martie 2011, 22:26)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Ma intreb daca printre capii de conducere ai BOR exista careva care sa nu fi fost turnator al securitatii ?Toti cei care au dosare in regula ,ca turnatori prezinta un atuu in plus la promovari . Toti au fost pedepsiti cu IERTARE. Preotii de la sate care au pus stapanire pe bisericile furate de comunisti de la greco catolici au semnat mai intai un contract de colaborare cu securitatea.
 • +8 (12 voturi)    
  Traiasca capul plecat! (Vineri, 18 martie 2011, 12:19)

  Alex [anonim]

  Le e greu sa nu alega un securist, tinand cont ca majoritatea liderilor BOR au colaborat cu comunistii.
 • -4 (8 voturi)    
  Doamne ajuta! (Vineri, 18 martie 2011, 12:24)

  catalin [anonim]

  Doamne ajuta !
 • +8 (10 voturi)    
  bor`u intronizeaza numai ciripitori... (Vineri, 18 martie 2011, 12:24)

  capatu` satului [anonim]

  andreicut a fost dovedit povestitor la securitate in vremurile de dinainte de `89;
  binenteles justitia, prin curtea de apel Alba a anulat hotararea CNSAS - nu se poate ca un judecator din Alba Iulia sa constate larghetea gurii unui inalt ierarh al bisericii stramosesti ce slujeste in acelasi oras;

  asteptam cu interes succesoru`lui daniel;
  prin tara se vorbeste ca este probabila numirea in viitor a lui antonie tomitanu`, fost snagoveanu` cel prea plecat spre furtu`inclusiv asupra contributiilor la fondu` CAS si celelate impozite ce trebuie platite de preotii din subordine, pe langa dosaru` de mita de la parchetu` iccj;

  andreicut este cea mai proasta alegere - a fost decorat de tov. ion iliescu;
  oare cat a fost scoru` ?

  revenind la cele serioase, am sa reamintesc ca marele Bartolomeu Anania a specificat clar in testament ca doreste un continuator al lucrarii sale - injineru` andreicut n`are nici o treaba cu teologia, pe cand Irineu Bistriteanul prin experienta didactica, ar fi putut continua activitatea antecesorului si ar fi putut realiza o renastere a bisericii ortodoxe cel putin in mitropolia Clujului, intrucat din lucrarile lui si viata sa se vede dedicarea pt. credinta ortodoxa;
  pt. necunoscatori, Bartolomeu Anania a dat ultima traducere a Bibliei in versiunea ortodoxa, lucrare ce putea fi continuata doar de Irineu Bistriteanu`;

  din pacate, biserica stramoseasca se indeparteaza din ce in ce mai mult de traditie si o apuca drept spre hotie, obedienta fata de politicieni si minciuna - cauza este una de ordin legal, exceptarea de la depunerea oricaror declaratii privind venitu` global pt. fetele bisericesti.
 • 0 (8 voturi)    
  turnator? (Vineri, 18 martie 2011, 12:28)

  Creator [anonim]

  Credteti ca asta e cea mai mare acuzatie care i se poate aduce acestui individ? Eu zic ca e mult mai grav faptul ca-i plac tinerii masculii!
 • 0 (2 voturi)    
  Pentru Alina Neagu (Vineri, 18 martie 2011, 12:29)

  Cavalerul Bizantin [anonim]

  De ce"fost inginer"? I s-a anulat cumva diploma?
  • +2 (2 voturi)    
   nu ! dar nu profeseaza ! (Vineri, 18 martie 2011, 12:41)

   PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

   nu ! dar nu profeseaza !
   • +1 (3 voturi)    
    Ei, şi? (Vineri, 18 martie 2011, 15:13)

    Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

    Care-i treaba? Nu faci distincţia dintre calificare şi funcţie? Pe diplomă scrie "inginer". Dacă forul academic sau instanţa nu-ţi anulează diploma, eşti inginer, ai calificarea de inginer. Şi dacă lucrezi pe o funcţie care are aceeaşi denumire, asta nu înseamnă că, dacă pleci din "producţie", încetezi a fi inginer. În concluzie, exprimarea "fost inginer" e incorectă. Mergea "a lucrat pe funcţia de inginer".
 • +4 (4 voturi)    
  andrei urmasul lui bartolomeu (Vineri, 18 martie 2011, 13:10)

  ardelean [anonim]

  Aschia de langa trunchi nu sare departe! Urmasul lui Bartolomeu in scaunul mitropolitan al Clujului nu este unul cum si l-ar fi dorit defunctul ierarh-carturar, adica „vrednic şi demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al corupţiei de orice fel şi sub orice formă”. Insa e cel pe care l-ar fi dorit in scaunul mitropolitan de la Sibiu.
  O data cu trecerea la cele vesnice a mitropolitului Bartolomeu, actualul Patriarh, Daniel Ciobotea, ar avea un Sfant Sinod mult mai supus. Bartolomeu era un leu batran si versat din Biserica Ortodoxa Romana. Ii stia toate slabaciunile, dedesubturile, si mai ales, calitatea oamenilor care erau in fruntea ei, incepand cu Patriarhul, fie el Justinian Marina (care i-a fost mentor si duhovnic), Iustin Moisescu, Teoctist Arapasu sau Daniel Ciobotea. A fost singurul ierarh din istoria BOR care cand a vrut a reusit sa-si puna in fapta gandul. Biserica Ortodoxa Romana, pe de o parte, ar fi avut, poate, mult mai multe de castigat daca Bartolomeu ar fi fost Patriarh, nu Mitropolit. Insa pe de alta, stafiile trecutului nu i-ar fi dat pace. Andrei Marga ii reprosa pe drept ca "nu cu solutiile trecutului se pot rezolva problemele actuale". Insa cel care ii va calca pe urme, la Cluj, va avea multe de dus in spate. Bartolomeu era intr-adevar un intelectual, un carturar cu o personalitate vulcanica si impresionanta, care a reusit sa se impuna intr-un Cluj universitar si cultural de spirit central-european. Mantia de arhiereu a lui Andrei Andreicut nu este una care sa fie imaculata. Sunt destule petice de care Patriarhul Daniel va sti sa se foloseasca sau cel putin sa le tina la o anumita vedere pentru ca noul mitropolit al Clujului sa-l asculte si sa-l pomeneasca in fiecare slujba. BOR ar fi avut sansa ca la Cluj sa aiba un ierarh pe masura vremurilor, care ar fi schimbat fata lucrurilor si ar fi dus, poate, mai departe, o parte din ideile lui Bartolomeu. Viitorul ramane greu predictibil, iar voia lui Dumnezeu e si mai si!
 • +4 (8 voturi)    
  nu mai scapam se pare (Vineri, 18 martie 2011, 13:13)

  mav [anonim]

  nu mai scapam se pare de securistii turnatori...
 • +5 (9 voturi)    
  Consternat (Vineri, 18 martie 2011, 13:18)

  sufocle [anonim]

  Vad si ma minunez.Biserica a prins aripi cum nici Mantuitorul n-a visat;atata nesimtire si opulenta,pe banii si frica prostilor,in toata lumea,nu doar la noi;ce cauta astia in viata noastra,de ce exista inca ?
  • -1 (1 vot)    
   serios??? (Vineri, 18 martie 2011, 19:06)

   pcd [anonim] i-a raspuns lui sufocle

   si cam cati bani ai dat tu la Biserica mai sarsaila??? si unde ai vazut tu opulenta in Biserica?!? cred ca vrei sa spui saracie.... in plus, din cate stiu eu Bisericile sunt pline de crestini duminicile si in sarbatori. oare noi nu platim taxe? nu avem dreptul la asistenta religioasa pe taxele noastre? cel putin in BOR pot vedea cantine sociale, strangere de fonduri si ajutoare materiale pentru sinistrati, case de batrani etc. dar din banii pe care ii dau statului ce vad? vile pentru basescu si analfabeta de fisa, bani pentru Cocos, Udrea si toata adunatura. adica, acum va sta Biserica in gat? dar miliardele furate de pdl nu? si dupa cum te exprimi, dupa cata ura ai pot sa pariez ca nu iti calca piciorul in nicio Biserica......
   • 0 (0 voturi)    
    bre (Sâmbătă, 19 martie 2011, 18:15)

    gadafy [anonim] i-a raspuns lui pcd

    tu ai ochi de sticla de vezi atitea chestii in curtea bor-eu nu prea le-am vazut;si daca chiar e functionala cantina sociala din curtea bor-la 100m si la 100km e lipsa;pe lantul de aur tip manelist pe care-l poarta la git un popa,oare citi copii fara parinti ar putea minca pe saturate de sarbatori?
 • -3 (5 voturi)    
  - (Vineri, 18 martie 2011, 13:27)

  toni [anonim]

  cati judecatori s-au gasit pe forum.
  Lasati judecata in seama Altcuiva si dati bogdaproste pentru tot si toate.
  • -1 (3 voturi)    
   pe seama cui? (Vineri, 18 martie 2011, 13:57)

   Demigod [utilizator] i-a raspuns lui toni

   Daca Dumnezeu s-ar baga in politica, multi trazniti am vedea.
   Daca stam sa ne pice in gura de sus, ajungem mai rau decat suntem. Dumnezeu judeca prin oameni, dar biserica se interpune, de multe ori cu nesimtire, intre relatia omului cu divinitatea.
  • -1 (3 voturi)    
   asa e! (Vineri, 18 martie 2011, 14:14)

   gicu [anonim] i-a raspuns lui toni

   Mare dreptate ai! Sa dam Slava lui Dumnezeu pentru toate si mai ales sa nu judecam aproapele!
   Mie mi-e foarte greu, dar asta e calea mantuirii.

   Doamne Iisuse Christoase miluieste-ma pe mine pacatosul!
   • +2 (2 voturi)    
    vino la mine;) (Vineri, 18 martie 2011, 15:14)

    Sarsaila [anonim] i-a raspuns lui gicu

    Nu vrei sa am io grija de tine? Hai la tata...

    Calea mintuirii de ce? Ai facut vro gogonata?
    • 0 (0 voturi)    
     Replica ta... (Vineri, 18 martie 2011, 18:13)

     Cavalerul bizantin [anonim] i-a raspuns lui Sarsaila

     e atât de aiurea şi de lipsită de legătură cu subiectul, încât era de aşteptat să fie aprobată de către moderator şi să se îndoape de plusuri.
 • -3 (3 voturi)    
  Vrednic este!!!! (Vineri, 18 martie 2011, 15:02)

  anonim [anonim]

  din cate vad repede au sarit asa zisii"pocaiti"
  care habar n-au ce inseamna adevarata pocainta sa arunce cu pietre intr-o personalitate atat de mare a ardealului cum este ips andrei andreicut

  as putea afirma fara sa am absolut nici o retinere (deoarece faptele confirma) ca ips andrei este unul dintre cei mai neobositi ierarhi ai bisericii ortodoxe romane.
  ceea ce a realizat la alba iulia cu ajutorul lui dumnezeu este extraordinar!!!!!
  in primul rand vreau sa amintesc aici de duhul oamenilor rugatori pe care il intalnesti la tot pasul in alba iulia ,apoi de vasta retea de asistenta sociala pe care a infiintat-o si organizat-o la alba!

  iar voi cei care stiti sa aruncati cu noroi fiti cuminti si smeriti-va uitandu-va la pacatele voastre!!

  cand era preot in turda biserica unde slujea era arhiplina de tineri ! o stie toata turda  vrednic este!!!
 • -2 (2 voturi)    
  Multi ani traiasca (Vineri, 18 martie 2011, 15:26)

  Catalin [anonim]

  Eu stau si ma intreb daca voi chiar sunteti credinciosi ai Bisericii Ortodoxe. Mi se pare ca nu, dar va place sa va dati cu parerea de lucruri pe care nu le cunoasteti nici pe sfert. Ce sa-i faci...asta este... Romania se duce de rapa cu guralivi ca voi, la care mintea fuge inainte de a gandi si analiza lucrurile. Eu nu apar pe nimeni, respect hotararea Sf. Sinod si atat. Ca si credincios trebuie sa-mi fac datoria fata de Biserica si de sufletul meu. I-am ascultat atat pe IPS Andrei cat si pe PS Irienu si pot sa va spun ca trebuie sa fim mandri ca avem astfel de ierarhi. Sunt niste oameni minunati si ierarhi model, care au factu ceva pt. Biserica. IPS Andrei a facut lucruri minunate la Alba, mergeti acolo si intrebati. Voi in schimb, ce ati facut pentru Biserica. sau pentru parohiile voastre. Sunt sigur ca nimic. Asa ca vedeti-va de treaba voastra.
  • -2 (2 voturi)    
   ai dreptate! (Vineri, 18 martie 2011, 15:42)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Si eu cred la fel! Ii vad pe toti saracutii de oameni care-si dau cu parerea despre unul sau despre altul ca e rau sau bun exact ca pe Caiafa, pe Irod si pe toti care L-au judecat pe Mantuitorul! Nimic in istoria omenirii nu a fost mai atact ca Biserica Adevaratului Dumnezeu! Si ce dovada mai mare ne trebuie ca sa ni se ia valul pe de ochi si SA VEDEM? Ca orbi suntem mai toti...
  • 0 (0 voturi)    
   // (Vineri, 18 martie 2011, 17:17)

   mihai serban [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Nu Domnule Catalin! Nu sunt si nu voi fi niciodata credincios al organizatiei de tip mafiot numita "BOR" ! Nu voi crede niciodata oricat de mult s-ar da de ceasul mortii fanaticii religiosii de serviciu, ca o institutie atat de imorala poate avea vreo legatura cu Dumnezeu. Popi homosexuali care in loc sa fie exclusi din biserica sunt mutati disciplinar in alte parorhii, popi care miruiesc credinciosii asezati langa cutia milei cu ochii holbati la sumele introduse de credinciosi, banii ceruti fara discernamant si fara nici un fel de control, nici din partea superiorilor, nici din partea statului pentru orice serviciu religios, indiferent ca e vorba de moarte sau de nastere, opozitia nejustificata a popimii romane impotriva oricarei initiative de a i se publica dosarele de securitate, spagi enorme cerute pentru accesul in tagma, iata doar cateva din multele exemple ale putreziciunii instalate in sanul BOR. Si culmea tupeului, ne mai si spuneti sa ne vedem de treaba ! Cu alte cuvinte sa inchidem ochii la porcariile permanente din sanul "preasfintei" intreprinderi bisericesti! Sa tratam cu indiferenta hotiile, golaniile si chiar pornografiile practicate de catre pungasii imbracati in sutane! Sa scoatem fara sa ne gandim din buzunar, sumele neimpozabile pe care acestia ni le cer, nu? Sa le fie rusine ! Nu sunt decat o gasca de profitori patetici de pe urma credintei acestui neam care inca mai considera ca BOR vreo legatura cu divinitatea si e dreptul meu de cetatean nascut ortodox si fara nicio legatura cu o alta biserica, sa-mi fie scarba de tot ce reprezinta ei !(editat de HotNews.ro)
  • +1 (1 vot)    
   credinciosi (Vineri, 18 martie 2011, 17:25)

   Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   Unii sunt credinciosi, dar nu neaparat ai bisericii ortodoxe. Ia mergi prin Moldova, si vezi cum se inchina oamenii la barbos ca la Dumnezeu.

   Daca pupi o mana cu ghiuluri sfinte, nu te apropii de Dumnezeu, ci de popa si mandria lui; caci pana la urma el te tine in intuneric.
   • 0 (0 voturi)    
    Ce noroc pe bunicul tau... (Vineri, 18 martie 2011, 17:49)

    Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Demigod

    ...preotul, că a plecat la ceruri...nu vede ce apostat de nepot are...
    • 0 (0 voturi)    
     apostaza (Vineri, 18 martie 2011, 18:20)

     Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

     ...era greco-catolic.

     Iarta-ma, dar in timp, in urma unor calatorii prin diferite locuri ortodoxe, mai mult sau mai putin sfinte, am ajuns sa pierd tot respectul pentru ortodoxia din Romania, si mai ales pentru reprezentatii ei.
     • 0 (0 voturi)    
      Da, si? (Vineri, 18 martie 2011, 18:28)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Demigod

      Biserica Greco-catolică unită cu Roma are aceeaşi structură dogmatică cu cea Ortodoxă, cu care împarte 600 de ani de identitate. Inclusiv cultul moaştelor. Se zice "apostazie". Iar de iertat, să te ierte Dumnezeu.
      • 0 (0 voturi)    
       ok (Vineri, 18 martie 2011, 18:50)

       Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

       Nu vorbesc de doctrine ci de oamenii de azi.

       Nu-s deacord cu unele chestii bisericesti, indiferent de cultul lor. Una din ele sunt cultul Moastelor. Biserica nu detine adevarul absolut, asa cum a demonstrat-o in nenumarate cazuri. Evident ca ultimul cuvant nu-l avem noi sau biserica, dar prea e biserica asta sigura de ea in orice. Pana la urma e chestie de imagine.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Vineri, 18 martie 2011, 22:37)

  cititor [anonim]

  Comform biografiei prezentate mai sus rezulta urmatoarele:
  - inginer de cai ferate fiind a absolvit Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu in 2 (doi) ani, 1976-1978 se poate? sau echivalat examene? sau cum?
  - Pe 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicut la rangul de arhiepiscop.
  Ulterior, in calitate de arhiepiscop de Alba Iulia, a facut demersurile necesare infiintarii Facultatii de Teologie din Alba Iulia, primele cursuri fiind incepute in 1991.
  Pai a fost intonizat arhiepiscop in 98 cum in aceasai calitate (de arhiepiscop) sa infiinteze in 91 facultatea?
  Si daca o sa cititi cu atentie mai sunt si alte inadvertente. Cred ca pentru o asemenea personalitate a lumii bisericesti se impune o atentie mai mare in pubicarea datelor de autobiografie.
 • 0 (0 voturi)    
  mitropolitului andreicut (Sâmbătă, 19 martie 2011, 15:48)

  tradator [anonim]

  fratele lui a lucrat la securitate si are o pensie mare azi si si-a aranjat copii in locuri bune si asa ca sa nu mai minta popa ANDREICUT ca nu a colaborat! azi aproape toti care lucreaza in biserica sint fosti colaboratori si mari mafioti care se ascund cu nerusinare sub hainele preotesti. la orice lucru le trebuie numai bani, bani........


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by