Ministerul Justitiei informeaza ca Mohammad Munaf este urmarit international, potrivit Interpol, dupa ce acesta a fost condamnat de instanta la zece ani de detentie pentru implicare in rapirea a trei reporteri romani, MJ nefiind informat de autoritatile irakiene in legatura cu achitarea acestuia, transmite Mediafax.

"La data de 24 aprilie 2008, cetateanul irakian si american Mohammad Munaf a fost condamnat de catre Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I Penala la o pedeapsa privativa de libertate de 10 ani inchisoare pentru acte de terorism savarsite atat pe teritoriul tarii cat si in afara acestuia, impotriva unor cetateni romani", se arata intr-un comunicat de joi al MJ.

Hotararea de condamnare a ramas definitiva la data de 16 mai 2008, prin nerecurare (Munaf nu a facut recurs la instanta superioara-n.r.) si a devenit executorie la aceeasi data, cand a fost emis impotriva lui Mohammad Munaf mandatul de executare a pedepsei inchisorii.

Conform Biroului National Interpol, Mohammad Munaf este urmarit international, mai spune sursa citata, care subliniaza ca Ministerul Justitiei, precum si autoritatile romane cu responsabilitati in materie au depus si depun toate eforturile pentru a se asigura infaptuirea Justitiei si pentru punerea in executare a hotararii de condamnare pronuntate de instantele romane, avand in vedere cadrul cooperarii judiciare internationale in materie penala.

"Ministerul Justitiei nu a fost informat pana in prezent de catre autoritatile judiciare irakiene cu privire la solutia pronuntata de instanta irakiana", afirma MJ.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti, in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile si a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea lor, fiind banuit de complicitate in rapirea romanilor, alaturi de alte cinci persoane.

In urma unui proces in Irak, in prima instanta, Munaf (avand dubla cetatenie irakiana si americana, fiind rezident si casatorit in Romania, la momentul organizarii rapirii romanilor-n.r.) a fost condamnat la moarte prin spanzurare, decizie ce a fost contestata de acuzat.

Astfel, Curtea Federala de Casatie irakiana a decis, in 29 ianuarie 2008, ca hotararea de condamnare la moarte prin spanzurare a lui Munaf si a celorlati cinci acuzati a avut la baza vicii de procedura (inclusiv transcriere gresita a numelor) si erori in aplicarea legii si a stabilit anularea acesteia. Astfel, Curtea a anulat decizia de condamnare la moarte.

Decizia Curtii de Casatie, publicata la 19 februarie 2008, descrie evenimentele care au urmat rapirii ziaristilor, conform documentelor de ancheta si urmarire. Astfel, cei trei ziaristi romani au fost rapiti, la 28 martie 2005, in apropierea cartierului Jami'a, in timp ce se aflau in masina condusa de Mohammad Munaf. "Dupa ce au negociat cu autoritatile romane si au primit o rascumparare, rapitorii au eliberat victimele", noteaza documentul, conform traducerii in engleza depuse la Curtea Suprema a Statelor Unite.

Comisia Publica a Curtii de Casatie Federale irakiene afirma ca declaratiile victimelor rapirii nu au fost confirmate de documente in cursul investigatiei, deoarece ziaristii au plecat in Romania dupa eliberare, insa reprezentantul Ambasadei Romane a oferit marturii privind incidentul. In urma anchetei, s-a stabilit ca rapirea a fost planificata in Romania, de omul de afaceri sirian Hayssam Omar (Haytham al Umar), care l-a trimis pe fratele sau, Muhammad Khaled al Umar, in Irak, ca om de legatura cu rapitorii.

In timpul interogatoriilor, trei dintre acuzati au recunoscut ca au participat la rapirea ziaristilor, insa in cazul celorlalti trei, printre care se numara si Munaf, "tribunalul nu a stabilit rolul jucat in rapire, ceea ce impunea extinderea anchetei si, daca este nevoie, sustinerea prin documente a declaratiilor celorlalti inculpati, ca martori impotriva acestora".

In plus, Curtea de Casatie apreciaza ca tribunalul ar fi trebuit sa depuna eforturi pentru documentarea declaratiilor victimelor rapirii, prin procura sau mijloace de comunicare moderne, si ar fi trebuit sa precizeze numele lor pe baza unor documente oficiale", deoarece numele victimelor rapirii difera in documentele Curtii.

Curtea de Casatie adauga ca, potrivit deciziei de condamnare, identitatea autorilor rapirii a fost stabilita dupa arestarea lui Muhammad Khaled al Umar si confesiunea acestuia, dar declaratia lui nu mai poate fi gasita in dosarul cazului. Tribunalul ar fi trebuit sa sustina cu documente declaratiile acestuia ca martor impotriva celorlalti acuzati.

In plus Curtea de Casatie mai remarca si alte erori in documentatia cazului, inclusiv date scrise gresit.

Tinand cont de faptul ca tribunalul a luat o decizie in acest caz inainte de a incheia ancheta, dar si de celelalte deficiente semnalate, Curtea de Casatie irakiana a decis anularea tuturor deciziilor pronuntate in acest caz, acuzatii urmand insa sa ramana in custodie pana la incheierea noii cercetari a cazului.

Intre timp, instanta romana i-a condamnat, in lipsa, pe Omar Hayssam la 20 de ani de detentie, iar pe Mohammad Munaf la zece ani de inchisoare (in cazul sau apreciindu-se ca a colaborat cu autoritatile-n.r.), pentru fapte de terorism.

Hayssam a reusit sa fuga, in timpul cercetarii sale judecatoresti, la Bucuresti, fugind cu ajutorul unui conational care l-a ascuns pe un vas. El se afla in Siria, potrivit oficialilor, care fac demersuri de obtinere a extradarii sirianului.

Munaf a fost detinut intr-o tabara americana de pe teritoriul Irakului, familia sa incercand sa transfere judecarea procesului sau in competenta instantei SUA.

Munaf nu a avut dreptul de a comparea in fata unei instante din Statele Unite, deoarece se afla in custodia fortelor multinationale, si nu a celor americane. Washingtonul si-a bazat pledoaria pe un verdict pronuntat de Curtea Suprema in 1948 intr-un caz similar, in baza caruia instantele americane nu aveau jurisdictie de examinare a unor petitii depuse de prizonieri japonezi detinuti de fortele aliate in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza saptamanalul US News and World Report.

Astfel, in urma achitarii pronuntate din 2008, de catre justitia irakiana, Munaf a fost eliberat, insa Romania nu detine acord de extradare cu acest stat.