Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, la Parlament, intrebat in legatura cu mesajul premierului Viktor Orban, ca nu are nimic de care sa se delimiteze, deoarece nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic in legatura cu autonomia sau cu Ardealul, scrie Mediafax.

"Am facut clarificarile necesare, am demonstrat si am zis ca a fost confundat, amestecat, mesajul oficial al premierului ungar cu un poem de Petofi Sandor. A fost, este o neintelegere. Cred ca este inchis cazul si ca nu are consecinte asupra relatiilor noastre. Ungaria va sprijini in continuare Romania in aderarea la Spatiul Schengen", a spus ambasadorul ungar la Bucuresti, Oskar Fuzes, intr-o serie de declaratii comune de presa cu vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu.

Intrebat daca se delimiteaza de ceea ce a aparut in presa, ambasadorul ungar a spus ca nu exista nimic de care sa se delimiteze, deoarece nimeni din partea Ungariei nu a facut nicio referire la Ardeal sau la autonomie.

"Nu ma delimitez. Nu am nimic de care sa ma delimitez. Nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic, deloc, absolut nimic in legatura cu autonomia, in legatura cu Ardealul si asa mai departe. In toate mesajele a fost numai ca noi ne luptam pentru pastrarea identitatii si culturii maghiare", a spus Oskar Fuzes.

Solicitat sa detalieze daca faptul ca mesajul a fost amestecat inseamna ca s-au adaugat cuvinte la mesajul premierului, Fuzes a raspuns afirmativ. "Da. Cred ca a fost amestecat recitalul poemului, niste interventii din partea participantilor si mesajul oficial al lui Viktor Orban. A fost confundat si amestecat dialogul. Si a fost confundat Miercurea Ciuc cu Targu Mures", a spus ambasadorul.

El a adaugat ca nu este vorba de adaugare de cuvinte, ci "este vorba de interventii oficiale si personale si este vorba de recitare".

"Am publicat deja in limba romana si limba maghiara textul integral al lui Viktor Orban. Ce mai pot sa fac?", a continuat el.

La randul sau, vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu a spus ca este necesar ca aceasta situatie sa fie privita dintr-o perspectiva ceva mai larga.

"Declaratii de tot felul facute, gesturi facute - unele de persoane fara discernamant care inteleg ca in acest moment raspund in fata legii - nu trebuie sa afecteze baza solida la care am muncit ani si ani de zile in relatiile bilaterale dintre Romania si Ungaria", a spus Diaconescu.

"Sunt anumite gesturi cu semnificatie - unele care intr-adevar trebuie facute - o atitudine a autoritatilor de la Bucuresti, a unor politicieni in mod clar este necesara si normala, dar acest aspect trebuie privit in contextul larg si mai ales in perspectiva unor relatii excelente pe care le dorim in continuare foarte bune", a mai spus vicepresedintele Senatului.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, la Comisiile parlamentare reunite de politica externa, ca i-a cerut ambasadorului Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, sa se delimiteze de "adaugirile" aparute in presa la mesajul transmis de premierul ungar, Viktor Orban.

Senatorul PSD Titus Corlatean a declarat ca Parlamentul asteapta, in contextul declaratiilor oficialilor maghiari, ca reactia autoritatilor romane sa fie prompta si ca spera ca institutiile guvernamentale vor trata de acum cu mai multa raspundere "acele derapaje ce apar din partea guvernarii Fidesz".

Reprezentantii PSD si PNL au sustinut, miercuri seara, in plenul Parlamentului, necesitatea adoptarii unei declaratii de protest a Legislativului roman fata de mesajul transmis de Viktor Orban. Demersul opozitiei a dus la blocarea lucrarilor Parlamentului pentru aproximativ trei ore, chiar inaintea votului asupra motiunii de cenzura.

Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a dat citire in plen mesajului premierului ungar la care opozitia a facut referire. Conform lui Moldovan, in mesajul lui Viktor Orban se arata: "Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Ardealul a fost luat de la noi de puterile si tarile care au avut un scop bine definit, de a atata natiunile si a desena granite la care ei sa fie in continuare dirijori".

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, in plenul Parlamentului, ca nimic din ceea ce au afirmat liderii opozitiei nu s-a regasit in mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban si ca este nevoie de un apel la calm si echilibru din partea unor politicieni responsabili si cu "viziune" privind viitorul tarii.

Ministerul roman de Externe a dat publicitatii o traducere neoficiala a mesajului transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.

  • "Stimati concetateni! Aceasta zi este sarbatoarea natiunii. Amintirea revolutiei si a luptei de eliberare este importanta, intrucat rezuma, in mod fidel, toti pilonii importanti ai identitatii noastre maghiare: mandria noastra nationala, cinstirea limbii si culturii noastre de sine statatoare, iubirea noastra de libertate. Toti maghiarii, fie ca traiesc pe pamantul natal, ori in orice alta parte a lumii, simt acelasi lucru: cand vine primavara, ne punem cocarda in piept si pornim sa sarbatorim. Sarbatoarea nationala ne ofera ocazia, intotdeauna, sa pregatim o analiza a starii natiunii. Ce am realizat? Avansam pe un drum bun? In anii trecuti am sarbatorit printre indoieli. Dupa multa vreme, putem, din nou, sa salutam primavara, in libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum traieste lunile innoirii. Mai avem multe de facut, mostenirea noastra ne-a asezat in fata unor sarcini care ne pun la incercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput si nici nu am vrut sa asteptam. Am infiintat Ziua solidaritatii nationale si am facut posibil pentru maghiarii din exterior sa isi obtina cetatenia ungara fara sa-si paraseasca tinutul natal. Acum ne indeplinim pe mai departe datoria fata de natiune. Noua Constitutie, al carei proiect l-am inaintat de Ziua Nationala, aseaza in sfarsit pe bazele demnitatii crezul nostru national, defineste solidaritatea tuturor maghiarilor si raspunderea Ungariei fata de toti membrii natiunii. Va salut pe toti cu ocazia acestei sarbatori frumoase, datatoare de sperante. Va doresc tuturor multa putere, sanatate si Dumnezeu sa va ajute", se arata in mesajul lui Viktor Orban, conform traducerii neoficiale facute de MAE roman.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca, probabil, s-a facut confuzie intre mesajul premierului ungar, Viktor Orban, poemul lui Petofi Sandor si discursul sotiei sale.

Ministerul de Externe a precizat ca a comunicat ambasadorului ungar, convocat joi la MAE, "insatisfactia" partii romane pentru situatia creata in contextul mesajelor transmise de oficialii ungari la manifestarile de marcare a Revolutiei de la 1848, fiind solicitata clarificarea urgenta a situatiei.